Politika

Bošković: SAD najznačajniji strateški partner Crne Gore

Sjedinjene Američke Države najznačajniji su strateški partner Crnoj Gori, a postoji prostora za proširenje saradnje dvije zemlje kao NATO saveznika, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković koji se sastao sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori,Margaret Ueharom.

Kako navode iz Boškovićevog resora, sagovornici su razgovarali o aktuelnoj bilateralnoj saradnji dvije države u oblasti odbrane, kao i o kapacitetima za njeno unaprjeđenje u predstojećem periodu.

Bošković je posebno istakao programe bilateralne saradnje u oblasti školovanja i obuka posredstvom kojih se unaprjeđuju znanja i vještine zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Zahvalio je na sveobuhvatnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država u domenima modernizacije i opremanja Vojske Crne Gore u skladu sa najsavremenijim standardima.

Razgovarajući o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, ministar je naglasio da Crna Gora ostaje glavni zagovornik NATO politike otvorenih vrata, kao i da će naša država nastaviti da snažno podržava sprovođenje neophodnih reformi u zemljama aspirantima za članstvo u Alijansi.

Ambasadorka Uehara izrazila je zadovoljstvo povodom ostvarene odbrambene saradnje dvije zemlje, te istakla da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da snažno podržavaju razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta u cilju što adekvatnijeg odgovora savremenim bezbjednosnim izazovima.

“Sagovornici su izrazili očekivanje da će predstojeći NATO Samit u Briselu, 11. i 12. jula ove godine, doprinijeti dodatnom usaglašavanju savezničkih napora u borbi protiv aktuelnih bezbjednosnih izazova na globalnom nivou. Takođe, sagovornici su se saglasili da će Specijalni sastanak Američko-jadranske povelje (A-5) koji će se održati 13. jula ove godine u Zagrebu, a na kojem će učestvovati američki sekretar za odbranu, Džejms Matis, u okviru crnogorskog predjsedavanja Američko-jadranskom poveljom (A-5), dodatno utemeljiti posvećenost Sjedinjenih Američkih Država ovom dijelu Jugoistočne Evrope, te predstavljati odličnu platformu za razmatranje unaprjeđenja postojeće saradnje u okviru A-5 inicijative”, navode iz Ministarstva odbrane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nutribullet
Gost
Nutribullet

Iz der eniting dis gaj daznt nou hau tu du? End hiz smajl iz so kontejdzs! Montenegro iz veri laki tu hev him!

Maki
Gost
Maki

E ako

Send this to a friend