Politika NENAD PROKIĆ, POLITIČAR, PISAC I PROFESOR FAKULTETA DRAMSKIH UMJETNOSTI U BEOGRADU

Brisel se pretvara da želi proširenje

Nenad Prokić

Ljubeta Labović

Odnosi Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve će sasvim sigurno narušiti ionako loše odnose Crne Gore i Srbije. I tu se ogleda nedostatak pameti i spremnosti na dijalog i zajednička razmatranja hladne glave i bez vatrenih pokliča. Probudiće se sve velikosrpske pretenzije prema državi koju Srbija inače u punom opsegu bilateralno priznaje, kaže za Pobjedu dramski pisac, profesor FDU u Beogradu Nenad Prokić, jedan od osnivača i bivši član predsjedništva Liberalno-demokratske partije i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Takođe, bio je kandidat za gradonačelnika Beograda kao potpredsjednik stranke “Dr Muamer Zukorlić Stranka pravde i pomirenja” Jedan je od osnivača Beogradskog kruga i Foruma pisaca, bio je direktor BITEF-a u dva mandata. Objavio je drame “Metastabilni Graal”, “Dom Bergmanovih” i dr. Autor je romana “Alfa Foxstrot”, bio je dramaturg u JDP-u i Mariboru, režirao je za BITEF teatar, JDP i dr.

POBJEDA: Kako komentarišete aktuelnu politiku Evropske unije, odnosno rezerve prema proširenju na Zapadni Balkan, s posebnim akcentom na Crnu Goru, koja je prepoznata kao prvi kandidat za članstvo?

PROKIĆ: EU se pretvara da želi proširenje, a kandidati Balkana glume kao da se za to pripremaju. Evropska perspektiva je tačno ono kako se i naziva: perspektiva. Naši pristupi idu brzinom puža. Evropa daje obećanja koja ne može ili ne želi da ispuni, a to stvara dodatnu frustraciju u ionako frustriranim državicama. Evropski administrativci to rado čine kako bi opravdali visoke plate, ali zbog svojih birača zaborave na obećanja čim slete u Brisel. Takođe, takva dispropocija se još više vidi u izjavama balkanskih političara u odnosu na izjave za Brisel i izjave za domaću upotrebu. I to obje strane jedna drugoj tolerišu, jer im tako najviše odgovara.

POBJEDA: Kako u tom kontekstu vidite činjenicu da je EU ponovo odložila pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom?

PROKIĆ: Da stvar može da bude i gora, vidimo na primjeru Makedonije. Kada je došao trenutak prije samo nekoliko mjeseci da Makedonija naplati svoj trud, Francuzi i Holanđani su bili protiv početka pregovora. To se slobodno može nazvati kršenjem date riječi. S druge strane nezavisno pravosuđe, efikasna uprava, sloboda medija i efikasna borba protiv korupcije nijesu u interesu balkanskih političkih elita. Možda je vrijeme da zemlje Balkana razmisle o drugim modelima integracije, prije svega među sobom. Tako bi postali važniji partner svakom, ali autoritarni režimi na Balkanu žive i dalje od mržnje prema susjedima, kad već ne mogu od dobre politike i ekonomije, pa je ta šansa čak i dalja od evropske. Zaostajanje balkanskih državica će se tako nastaviti, a to traje od nesretnog raspada Jugoslavije. Uglavnom zbog herojske nespremnosti na suštinske društvene promjene. I na radost lokalnih elita.

POBJEDA: Što usporava politiku proširenja, šta se može očekivati kao dalji korak EU prema ovoj temi i kako vidite politiku Crne Gore u ovom kontekstu?

PROKIĆ: Kad je riječ o usporavanju proširenja, to je jedno od rijetkih polja na kojem se obje strane slažu, na riječima.

I Mogerini i svi balkanski lideri izjavljuju da to brine. Ali, ona se brine kao odlazeća s funkcije EU diplomatije, a većina balkanskih lidera bi da se ubrza proces proširenja tako što oni ne bi ubrzali proces reformi. Pravljenje evropskog društva na Balkanu je naravno važnije od samog pridruživanja. U Crnoj Gori je jedan čovjek na vlasti više od trideset godina. To ipak govori o kapacitetima crnogorske demokratije prilično jasno. Pa, eto šta upravo najviše koči ili usporava EU integracije: sam demokratski potencijal i kapacitet, kao i načini na koje se sprovode. Slično je i u susjedstvu. Mi zapravo ne želimo evropski uređenu državu.

POBJEDA: Zašto je, po Vašem mišljenju, crnogorski prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori izazvao toliku lavinu negativnih reakcija prema Crnoj Gori, posebno od strane SPC , ali i iz državnog vrha Srbije?

PROKIĆ: Meni se čini da u Beogradu ne mogu da prihvate postojanje nezavisne crnogorske države. I onda iz toga proizilaze mnogi problemi i rasprave. Venecijanska komisija je pozitivno ocijenila Predlog zakona, kaže zvanična Podgorica, Džomić kaže da nije. Ne postoji savjetodavna komisija koja će Crnogorcima i Srbima nešto da savjetuje, a da oni to zajednički prihvate. Uostalom, sama komisija tvrdi da nije njen zadatak da utvrđuje istorijske činjenice i sukcesivne pravne režime. Moraće da se čeka da neko važniji podvikne. Tako je to kad ste nevažni u svijetu.

POBJEDA: Zašto SPC i srpski državni krugovi tako teško podnose pravedno rješavanje crkvenog pitanja u Crnoj Gori? Do koje mjere to može zaoštriti odnose Crne Gore i Srbije?

PROKIĆ: Pitanje odnosa Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve će sasvim sigurno narušiti ionako loše odnose Crne Gore i Srbije. I tu se ogleda nedostatak pameti i spremnosti na dijalog i zajednička razmatranja hladne glave i bez vatrenih pokliča. Probudiće se sve velikosprske pretenzije prema državi koju Srbija inače u punom opsegu bilateralno priznaje. U Srbiji se većinska crkva miješa u državu, a u Crnoj Gori se država miješa u crkvu. Tako se problemi ne rješavaju, već umnožavaju.

POBJEDA: Imate li viziju kako će se riješiti pitanje Kosova? Skup na Jahorini i otkazivanje susreta Beograda i Prištine u Parizu pokazali su da su obje strane veoma udaljene kad i je u pitanju konačno rješenje?

PROKIĆ: Pitanje Kosova se neće riješiti jer to ne odgovara vlastima ni u Beogradu, ni u Prištini. Svaki dogovor im smanjuje političke i finansijske profite. Evropi to dobro dođe kao razlog da nas ne integriše, domaćim političkim elitama svaka dalja svađa obezbjeđuje buduće mandate. Kosovski mit je nastao negdje u drugoj polovini devetnaestog vijeka u Srbiji, ili krajem, ne zna se tačno, kao što se ništa ne zna tačno u Srbiji. Do tada ga niko nije pominjao. I onda od 1912. godine kada je Kosovo ušlo u sastav Srbije nijedan dan nije prošao bez vanrednog stanja. Srbija nema kapacitet da inkorporira Kosovo. Zato se sve svodi na politički marifetluk u kojem neko profitira a cijela zemlja stagnira. Kažu da ako Srbija izgubi Kosovo, da će izgubiti budućnost a je mislim da je Srbija zbog Kosova već izgubila budućnost.

POBJEDA: Kako ocjenjujete dosadašnju vladavinu SNS i predsjednika Vučića i šta su pokazali u kontekstu vlasti i opozicije posljednji protesti? Što je potrebno da bi došlo do sistemskih promjena u Srbiji?

PROKIĆ: Sa Vučićem je u Srbiji zavladala despotska anarhija. Vlast u Srbiji vlada neznanjem, to je moćno oružje. On je ipak, nažalost, sposobniji političar od svih u opoziciji. Srpska opozicija nacionalističkim populizmom želi da pobijedi Vučića. Bilo bi, međutim, važno da Srbija iskoristi sasvim rijetku priliku da ima lidera koji može da potpiše papir za Kosovo i da ostane na vlasti, što je za balkanske političare jedino presudno pitanje. Sljedeću takvu priliku ćemo čekati decenijama.

POBJEDA: Kao jednog od osnivača Beogradskog kruga, pitao bih Vas zašto narod umjesto Srbije Radomira Konstantinovića, Filipa Davida, Vojina Dimitrijevića, uvijek bira Srbiju Šešelja, Ćosića, Miloševića…?

PROKIĆ: Citiraću Orwella:”Narod koji izabere korumpirane prevarante, lopove i izdajnike, nije žrtva već saučesnik”.

POBJEDA: Crna Gora je proslavila Trinaesti jul,Dan ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma. Vežu vas lijepe uspomene i prijateljstvo za narodnog heroja Jova Kapičića. Koliko se danas u regionu njeguje ta vrsta tradicije i kakvu ona za Vas ima simboliku?

PROKIĆ: Nema stvari u istoriji južnoslovenskih naroda kojom možemo da se ponosimo kao našim antifašizmom i našim partizanima. Tito je imao daleko više boraca od Francuskog pokreta otpora. Njihov moral, njihova hrabrost, angažman i nesebičnost kojom su polagali svoje živote u borbi protiv fašističkog okupatora nije ostala ni u tragovima u našim današnjim društvima. Jedva da ih se sjetimo za neki praznik. Jovo Kapičić je čovjek čija se hrabrost nije imala s kim i s čim uporediti. On je bio naš Džon Vejn u okolnostima koje su bile sve samo ne holivudski film. Jer je bio takav morao je da plati cijenu, hulje su ga blatile i vrijeđale, ali, eto, mi više nikad nećemo imati prosperitet, važnost i međunarodni ugled države i društva za koje se on borio.

POBJEDA: Bili ste potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića. Međutim, ispostavilo se da glasači u Srbiji nemaju baš sluha za jednu takvu manjinsku političku opciju?

PROKIĆ: Sa Muamerom Zukorlićem, kojeg veoma cijenim i uvažavam, sam se rastao bratski i sa zagrljajem. U SPP sam došao na njegov poziv poslije pisanja političkog programa te stranke zajedno s njim. Poziv nijesam mogao da odbijem: Bošnjaci su bili najlojalniji građani Jugoslavije, najmanje su problema pravili, a najgore su prošli. Oni su ujedno i posljednja prilika Srbima da pokažu da s nekim ko je različit uopšte mogu da žive. I jedini su koji nisu otišli kad su svi odlazili od Srbije i njenog samoubilačkog višedecenijskog marša kroz retrogradnu politiku. Razlog za odlazak iz SPP je taj što praktično ta stranka van Sandžaka ne postoji. Planirali smo da stranka pokriva cijelu teritoriju Srbije i sve manjine i većine, ali očigledno da smo bili preveliki optimisti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
СЕРБ
Gost
СЕРБ

Благо теби за твоју памет. Неприродно је народ исте крви дијелити – то никако ни теби сличнима да падне на памет.

opet preko reda
Gost
opet preko reda

Bešlin, Bugajski, Janjić, Kilibarda, Djonović, Radončić, Jovanović,G. Sekulović, V. Sekulović, Djenero, Trifunović, Drecun, Pančić, Pustahija, Nikolaidis, Adžić, Cerović, M. Perović, A. Damjanović, Lješević, V. Djukanović, Čanak, bokser Popović, Tomić, Prokić…

Zlatko beograd
Gost
Zlatko beograd

“Nema stvari u istoriji južnoslovenskih naroda kojom možemo da se ponosimo kao našim antifašizmom i našim partizanima. “SWvaka čast, ali zašto se onda u Srbiji rehabiklituju četnici i fašizam, a zaboravljaju se hrabri srpski partizani i Užička republikas. U tzome se sastoji ukupna nazadnost Srbije.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ovo je dobro.narod nije zrtva vec saucesnik.

Joxim
Gost
Joxim

Ovaj se kvalifikuje za “Živu istinu”. Još samo malo da pruži jezik i unutra je.

Denzel
Gost
Denzel

Italia i dan danas dobija kritike zbog mafije da mora jače da se bori ..a ne zemlje balkana zoološki vrt

Galop
Gost
Galop

Naslov je fakat! Sprdaju se s nama…radite ovo, bice ono… Naravno da im nije milo da prime dzunglase kao sto smo mi regionci, naucili su lekciju od grka, rumuna, bugara… bas smo losi kao drustvo… mi i ubijamo jedni druge, to je dobro jutro postalo… Pozitivna stvar je da neke stvari mijenjamo na bolje zbog kriterijuma za ulazak. Pa do… Više »

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Galop, govorih ja prosle godine ne treba nam “paket Zapadni Balkan”, ali, ko sam ja, obicni gradjanin, s malo vise mozga, na zalost!? Evo, da se ne precijenim, ali…Bez ” paketa” mi bismo bili vec EU. “Paket” nije bio nas intetes vec konstrukcija za usporavanje, zna se cija

Send this to a friend