Politika

Status štićenih ličnosti u Crnoj Gori ima 19 osoba

Status štićenih ličnosti u Crnoj Gori ima 19 osoba, pojedinima među njima štite se i članovi uže porodice, a obezbjeđuju ih službenici Sektora policije za posebne namjene – Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti, sopšteno je Pobjedi iz Uprave policije (UP).

Na osnovu člana 3 Vladine odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje UP, štićene ličnosti su predsjednici Crne Gore i Vlade i članovi njihovih užih porodica.

Službenici UP obezbjeđuju i predsjednika Skupštine Crne Gore i potpredsjednika Vlade, kao i ministre unutrašnjih i vanjskih poslova i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Vršioci dužnosti direktora UP i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) takođe su štićene ličnosti, kao i v.d. vrhovnog državnog tužioca i glavni specijalni tužilac.

Policija, na osnovu Zakona o predsjedniku Crne Gore, obezbjeđuje i bivšeg predsjednika Crne Gore, navode iz UP.

Prema tom zakonu, po prestanku funkcije predsjednik Crne Gore ima pravo na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom.

Osim ovih 12, obezbjeđuje se još sedam štićenih ličnosti koje policija štiti i nakon prestanka obavljanja funkcije, ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, o čemu odlučuje Vlada, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Obezbjeđivanje bivših funkcionera traje šest mjeseci nakon prestanka obavljanja funkcije, a može se produžiti za vrijeme dok postoje razlozi za njihovo obezbjeđivanje. Iz UP nije saopšteno o kojih sedam bivših funkcionera je riječ.

Iz UP je objašnjeno da se obezbjeđivanje ličnosti sprovodi na osnovu izvještaja o bezbjednosnoj procjeni ugroženosti tih lica koju sačinjava ANB, kao i na osnovu podataka dobijenih primjenom preventivno-operativnih mjera i drugih podataka i saznanja policije.

Takođe, Vladinom odlukom je predviđeno da Vlada može, na prijedlog MUP-a, odrediti da se obezbijede i druge ličnosti ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti, kao i drugi podaci i saznanja iz nadležnosti policije.

Takođe, zbog razloga hitnosti, Vlada može na prijedlog MUP-a odrediti da se privremeno obezbijede i druge ličnosti. U tom slučaju, privremeno obezbjeđivanje se sprovodi na osnovu procjene policije.

Kada je riječ o bivšim funkcionerima, Vlada Crne Gore na prijedlog MUP-a odlučuje o produženju zaštite bezbjednosti kada im prestane funkcija.

Prema pomenutoj odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje UP, zaštita ličnosti će se produžiti tri mjeseca od dana prestanka funkcije ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, na osnovu procjene stepena ugroženosti ANB-a.

Ukoliko bezbjednosna procjena ugroženosti ukazuje na postojanje razloga bezbjednosti, zaštita bezbjednosti može se produžiti i nakon isteka roka od tri mjeseca, a za vrijeme dok postoje razlozi bezbjednosti.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je da ministarku zdravlja Jelenu Borovinić-Bojović od juče čuva policija, nakon što je u utorak prijavila Upravi policije da je dobila imejl prijeteće sadržine.

Pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala – Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala su obavijestili Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, a nadležni tužilac je kvalifikovao ovaj događaj kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

“Uprava policije intenzivno radi na identifikaciji osobe koja je putem imejl komunikacije uputila prijetnje ministarki zdravlja Jeleni Borovinić-Bojović”, saopšteno je iz policije.

Abazović je poručio da će država u potpunosti zaštiti ministarkinu bezbjednost, te da neće dozvoliti da neko u Crnoj Gori bude ugrožen zbog posla koji obavlja.

Ministarki Borovinić-Bojović poruke podrške uputili su premijer, predstavnici struke i političkih partija, koji su osudili prijetnje upućene na njenu adresu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vjera
Gost
Vjera

A u koju kategoriju ođe spada krivokapicev scer sto suzu pusti

stetoc1na
Gost
stetoc1na

Status štićenih osoba koje štiti policija ima 19. A ko zna koliko ima štićenih osoba u CG sto ih štite privatne vojske…

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Medju njima cerka premijera

Lipovo
Gost
Lipovo

Koji god državni službenik radi u korist i za svoj narod nema čega da se plaši. Pogledajte evropske kancelare i vladare!

Topla
Gost
Topla

Ih pa tu pola ni je navedeno, kog štiti sve policija.Pa vise para ce otić na čuvanje Saradnika svjedoka i ostalih no na narod.

Crni panter
Gost
Crni panter

Premijer Kanade ide gradskim prevozom na posao.
Ovim našim novim maybach je zakon 😂😂😂

NaOH
Gost
NaOH

A stari su išli trotinetom.

Boca Senior
Gost
Boca Senior

Ministri koje štite od svoga naroda. Ministri iz Švedske idu metroom ili biciklom na rabotu.

Sasa
Gost
Sasa

Vlada spasa ,bice ko zadnji izadje ,nek ugasi svjetlo..😃

More
Gost
More

Sto imate za veceru!

Pobro
Gost
Pobro

Što je ovo ljudi moji.Jada i političara i u vlasti i opoziciji.U normalnim zemljama idu ministri javnim prevozom na posao a kod nas sa objezbjedjenjem

Marsovac
Gost
Marsovac

Pa ne mozes da uporedjujes druge drzave sa nasom drzavom. Te drzave su uredjene, bolji standard, ne dijele se po nacionalnosti, svi dobro rade i zive. A mi se dijelimo to je tragedija najveca.

Support
Gost
Support

Kako ste došli do brojke 12? 7 krivokapića i 3 Đukanovića je 10, Bečić, Abazović, Sekulović, Radulović, Stanković, Katnić, Vujanović. To je 17.

Support
Gost
Support

Greška. Još Leposavič, Brđanin i direktor Anba. To je 20.

Support
Gost
Support

Bravo za tekst. Trebalo je informisati građane koga sve imaju na arbatu. Nedostaje informacija koliko.vozila i ljudstva je angažovano u njihovoj zaštiti, pošto je onoga dana na Premijerovu ćerku išlo vozilo i 2 čovjeka najmanje, koja su se čula na snimku.

Ja ❤🇲🇪
Gost
Ja ❤🇲🇪

A od koga vi to stitite njih sta to umisljate da su oni neka posebna rasa,e sram vas bilo

oooo
Gost
oooo

Samo jos jedan dokaz da ovo nije narodna vlada. Kakva je vlada koja se cuva od svog naroda???????????

Tivat
Gost
Tivat

Df za koga kažu da je “divalj” kad je bio u opoziciji, nije ministrima trebala zaštita.. Sada je “proevropski” Dps u opoziciji, i svima ministrima treba zaštita…toliko o tome

Support
Gost
Support

A ti znaš da bivsi ministri nijesu imali zastitu?

Zeta
Gost
Zeta

Apostoli a ko čuva građane od vas blago Narodu što plaća vaše zaštite zato je poskupljelo ulje , brašno , šećer , gorivo i mnogo toga…..

Mongro
Gost
Mongro

A Joanikije? Nemojte njega preskakat, valjao vam je!

Marsovac
Gost
Marsovac

Ne potpiruj, njega cuva narod.

Send this to a friend