Politika

Crna Gora danas ima sve za što se kroz istoriju borila

Branko Banjević

Crna Gora nikada nije bila u boljoj poziciji nego što je danas. U ovome što imamo objedinjeni su svi napori Crne Gore, oni su njen najveći istorijski rezultat politički, kulturni, naučni, moralni i ekonomski. Kao takvi smetamo svima koji su za balkansko ropstvo, kazao je u razgovor za Vikend novine književnik Branko Banjević.

Banjević je dugogodišnji predsjednik Matice crnogorske, jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika, svojevremeno i predsjednik Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika, jedan je od najvećih boraca za suverenost i dostojanstvo naše kulture.

On je istakao da ga sve što se trenutno dešava mnogo ne brine.

“Biću možda i dosadan, jer to često ponavljam, ali je činjenica da Crna Gora nikada nije bila u boljoj poziciji nego što je danas. Nije bilo tako davno kad ništa što je naše nije bilo naše. Danas je sve naše naše. Naša država je članica NATO-a, na putu je u EU, članica je Ujedinjenih nacija… Današnja Crna Gora ima sve što je neophodno modernoj suverenoj državi, okrenutoj sopstvenom razvoju, unapređenju ekonomskom, kulturnom i naravno demokratskom, jer bez demokratije nema ni opšteg napretka, niti svijesti naroda o svom identitetu”, naglasio je on.

Na konstatciju da dio srpskih crkvenih i intelektualnih krugova najavljuje “veličanstvenu proslavu” Podgoričke skupštine Banjević odgovara da sve vidi, i ništa ga ne iznenađuje, ali i ne nervira.

“Crna Gora je danas na putu da stekne punu svijest o svom identitetu koji je više od 100 godina sistematski razgrađivan i gažen. Ta tragična 1918. godina je samo početak totalne razgradnje i ko god toga nije svjestan, taj radi protivu Crne Gore, protivu slobode građana i njihovih interesa. Kako se budemo oslobađali tog tereta, Crna Gora će ozdravljivati iznutra, dolaziće do potpunog društvenog zdravlja”, smatra on.

Banjević posebno ističe da propagande nikad nije falilo.

“Posebno u sferi kulture. Tako je bilo, tako je i sada. Iznova se poteže priča o ugroženosti ćiriličnog pisma. Zašto ovo navodim? Zato što se upravo na tom primjeru vide neznanje, kratkovidost i neistina onih koji tu propagandu šire. Obje azbuke, i ćirilica i latinica, grčke su azbuke. I one su srodne, idu iz istog izvora. Latinica se više razvijala i postala je internacionalno pismo, ali između ćirilice i latinice nema nikakve suprotnosti. Pišem i jednim i drugim pismom, neko samo jednim… Sve to je regularno. Ali, ni ćirilica ni latinica ne mogu imati svojstvo nacionalnog pisma”, pojasnio je Banjević.

Retorika mržnje, nepoštovanja drugih, ponovo se širi Balkanom, pa često zna da izgleda kao da devedesete ponovo vaskrsavaju. Odgovarajući na pitanje da li je zaista tako Banjević naglašava da je veliki srpski stvaralac koji je ideološki posrtao u određenim trenucima Miloš Crnjanski ispjevao: “Nijedna čaša što se pije, nijedna zastava što se vije, naša nije”.

“Pjesma se zove Jugoslavija! Ovi stihovi sve govore”, kaže Banjević i dodaje da je “Balkan je poprište interesa velikih sila uvijek bio. Ovaj prostor povezan je sa tzv. istočnim pitanjem. Kada se Turska, odnosno Osmanska carevina povukla, ostalo je pitanje ko će ispuniti taj prostor. Počeo je podzemni i nadzemni rat velikih sila ko će popuniti Balkan. Taj se rat u drugoj formi i danas vodi. Ali, ne vjerujem da su nam devedesete ponovo za vratom.”

Za sebe kaže da je optimista.

“Države regiona, jedna po jedna, ulaziće u Evropsku uniju. Može proći duže vremena za neke države, ali će taj proces biti doveden do kraja. Prirodno je da je Balkan dio Evrope i prirodno je da je Balkan u Evropi i da samo ta veza i to mjesto balkanskim zemljama obezbjeđuje i slobodu i razvoj. Tačno je, i to se ponavlja decenijama, da u svim balkanskim zemljama postoje snage koje služe tuđim interesima. To što se naša država napada dolazi od sila koje su van Balkana i kojima ne odgovara slobodna, nezavisna, evropska Crna Gora. Taj napor je uzaludan. Ne može više Balkan biti van Evrope. Kao što je naš političar i državnik rekao ne može ni Evropa biti stabilna bez Balkana to je tako. Evrope nema bez Balkana, jer nema njene cjelovitosti niti stabilnosti bez ovog prostora”, ocijenio je on.

Naglasio je značaj obrazovanja.

“Ističem značaj obrazovanja. Ja sam profesor i radio sam s đecom. Đeca su u sebi slobodna, darovita, i ako im pravim programima i pravim ljudima dajete ono što im treba, ako se ozbiljno radi sa njima, oni će to što im dajemo da upiju i brzo da se razvijaju. Tačno je i da kažem da ne treba biti nestrpljiv. Moramo biti svjesni da su naši školski programi decenijama išli u smjeru koji je odgovarao jednom ranijem vremenu. A to prošlo vrijeme nije bilo naše, nego tuđe vrijeme. Za tuđe vrijeme su se đeca vaspitavala, tuđim programima, tuđom pameću, koja niti je bila naša, niti je bila naučna, nego je bila politički tendenciozna, s željom da ovaj prostor ostane zatučen za sva vremena”, naveo je on.

Zanimljiv je i njegov stav da je izlazak iz sindikalnog ka elitnom turizmu spasio je crnogorsku ekonomiju.

“To je zaista tako. Sindikalni turizam je bio tuđi interes, preko tog interesa Crna Gora je pljačkana, njene vrijednosti su zloupotrebljavane, novac koji je dolazio od tog turizma je nošen, ništa nije bilo naše. A danas je sve naše. U Portu, na Luštici… biće zaposleni naši ljudi, dolaziće se sa svih krajeve planete, ulagati u naš razvoj, i preko toga smo mi na suštinski način povezani sa svijetom. Siguran sam da je pretvaranje sindikalnog u elitni turizam spasilo ekonomiju Crne Gore. Nema više povratka na zaostalost. Najrazvijenije zemlje svijeta naprijed vuče četiri do osam odsto populacije. Mislim da i Crna Gora ima tu manjinu koja vuče ka napretku u političkom, kulturnom, ekonomskom, naučnom i svakom razvojnom smislu”, rekao je Banjević.

Između ostalog Banjević smatra da je u riječima SVetog Petra ključ crnogorske istorije.

“Sveti Petar Cetinjski je rekao Crnogorcima: “Vi ste jedini voljni i slobodni narod na svijetuE. To nikad nijedan profesor nije rekao đeci, niti je to objasnio. A to je ključ crnogorske istorije. Je li Sveti Petar govorio istinu? Naravno da jeste. Zato što u feudalizmu nema naroda. Postoje klase, vladajuća aristokratija, vojska koja to obezbjeđuje, popovi koji ideološki vode dušu puka, ali naroda nema! Narod je raja, rob, kmet. Narod, nacija, u Evropi nastaje u vijeku poslije francuske revolucije. Mi smo slobodan narod još od Crnojevića i Sveti Petar je to formulisao. I ovo često ponavljam i vjerovatno postajem dosadan. Ali mislim da nije naodmet”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jesvala
Gost
Jesvala

Dje bi ovaj knjizevnik toliko godina komunizmna da nam kaze kako je los obrazovni sustem, kako ucimo laznu istoriju, kako nam funkcionere interesuje samo beigrad, kako je jedina crnogorska klinika VMA, kako su nam novinari i novinarstvo neslobodni, kako nemamo svoju televiziju, kako pogresno gradimo obalu i razvijamo turizam, kako nemamo knjizevnika i pjesnika, kako je socijalizam los sistem, kako… Više »

Zlire
Gost
Zlire

U Bgd niko nije cuo za opsadu Sarajeva a kamo li za okupaciju CG i 1918.i sve sto su cinjeli sa Crnogorcima do 41,uvođenje policijskog casa od nebraće koju su ka đecu Crnogorci branili dok su bjezali,a ko priredi Crnoj Gori bombardovanje, Dubrovnik ,a nikad vreća zita da je stigla iz Srbije ili vojnik dok je CG branila vjekovnu slobodu… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Eto ovome je narod i nacija isto…puko čovjek greote

Apologeta
Gost
Apologeta

Ovaj čitav život mora da ima nekoga za koga će da radi. A kada radiš za nekoga onda moraš da “krečiš stvarnost”. Crna Gora po njemu ima sve za što se u istoriji borila, ali to što ogroman procenat nem “leba da jede” njega ne interesuje. Jeste “da se u starom prknu strah koti”, ali što je mnogo mnogo je.

Razocaran
Gost
Razocaran

Branko,TI kao Humanista moras biti kriticniji I ostriji u trenutno stanje u C.Gori. NE lezi Banjevicu jednom literati,Koji je na cijeni u C.Gori I dalje,da se ,,uvlacicis,,sa pohvalama VLASTi.Nijes TI Crnogorski ,,NOBELOVAC,,Popovic Koji je spreman za Jednu ,,medalju,,puzati od Gorice do Lovcena. NE moze ,Branko biti JAKA Drzava,ako je OVAKVU ne voli preko 70%gradjana,I ako vec 30 god.Vlada jedna garnitura… Više »

Zlire
Gost
Zlire

Ta tvpja većina bi bila zadovoljna da se opet pita Beograd ali je Crna Gora raskinula sa ruznom proslosću

bodulski borej
Gost
bodulski borej

dobro je da crna gora konacno zivi svoj tisucljetni san. najslobodnija i najneovisnija je bila prije clanstva u NATO-u i kratko prije preuzimanja eura kao svoje drzavne/narodne valute, nakon sto se je oslobodila velikosrbskih okovâ. dakako, cim pristupi EU-u gubi dio svoje samostalnosti i postaje opet velikim dijelom ovisna. bit ce problem s jezikom nakon sto postane clanicom EU-a. naime,… Više »

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Neka vise, shvatili smo da si ustasa. Znamo da ste narod koji nema korijen, jezik, tradiciju…. zna se da ste sve pokrali i pokusali da promijenite broj sa sajsije. Hitler je napisao na jednom prolazu ‘zabranjeno za pse i hrvate!!! Sve sto te zanima ti pitaj, ja cu da ti objasnim!!!

Окле
Gost
Окле

Ћирилица је наше писмо и треба да буде у употреби много више. Тренутно је можемо наћи само на гробовима изузев неких приватника.

MolicuLijepo
Gost
MolicuLijepo

Meni je ok da svako ima pravo na misljenje ali mi je nejasna ova turisticko/ekonomska analiza od knjizevnika koji se nikad nije bavio time!?

LSCG
Gost
LSCG

Crna Gora nikada nije bila u goroj ekonomskoj poziciji, i nije mi jasmo koje interese ovaj tip u podmaklim godinama ima da se ovako blamira, vjerovatno da mu zaposle neko unuce .

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Nocas su botovi dobili slobodno😊

Stari
Gost
Stari

Receli to kulturni i ekonomski gospodine Banjevicu.Ako smatras borbom ono histerisanje po trgova 90 tih onda stvarno sve imamo zasto smo se borili.I plate i penzije i posao i kulturu naravno i ekonomiju.

Ljuta
Gost
Ljuta

A homer u zaboravlja što je bilo od januara 1916 do 1919g? Da ne bi Srba da vas prigrli danas ne bi postojali ni kao pokrajina jer bi Bila bila Italija sa cijelom primorje..Podgorica Plav Gušenje Rožaje Tuži bi bilo Albanija dok bi ostatak bio podijeljen izmedju Srbije i Bosne…pročitah majstore član 1 Ustava Italijanskog namijenjen CG 1914g kao i… Više »

MolicuLijepo
Gost
MolicuLijepo

I sad samo da umijes jos da objasnis sta nas je tu ko kretno Srbija spasila??? Procitao si 3 recenice nedje iz i povezao stvari kako tebi odgovara a nidje veze sa vezom

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ne moze ti objasniti jer so glup. A i da nijesi glup pokusavas na silu da otmes! Nece da moze!!!

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@Ljuta,
Džabe ti čitaš kad si glup(a).

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Naravno da je banjevic sve to sto pise, sigurno nije nezavismi analiticat! Zato nam je i sve ovako kako jeste. Ovo sto je htio reci je parafrazirano u najblazem obliku! Namjera teksta, misao je jasna. Citira sv petra, zasto nije njegosa citirao, ili nokolu, ili …. A i ova misao sv petra nije prevedena kako treba.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Zasto mi ne objavite tekst, mikoga ne vrijedjam? Mozda vam ne odgovara sadrzina, ali je tekst istinit i bez govora mrznje!!! Objavljujete tekstove iz ustaskih pjesama…

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Svi su ludi, samo smo mi pametni! Hrvati prave etnicku cistu zemlju, srbi, albanci, slovenci… svi znamo kako su prosle multietnicke drzave kao bosna, svi znamo kako prolazi makedonija.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

A što bi ti? da i mi kao oni u okruženju pozivajući se na ljudskost napravimo jedno nacionalnu državu…. to su licemeri a te države su fašističke države. Crna Gora nikada takva.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

A sto da radis, i ovo ce biti proslost! Da nebjese ljudi tupoga uma, nebi blistali umovi sjajni!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Pogotovo naucni!!!

Ja i još neko
Gost
Ja i još neko

Čovjek zbori istinu. Lijepa budućnost nas čeka, samo što ima da se nacrkamo još min 20 godina da to bude onako kako želimo.

Anonimus
Gost
Anonimus

Nijedan od vas dvojice nije čitao tekst…

ZnakPitanja
Gost
ZnakPitanja

Cu jedini slobodan narod… A u slucaju bilo kakvog sukoba u evropi ili regionu, mi bi prvi nestali sa mape… Ovamo nam Albanci grickaju drzavu, onamo nam Srbi politicki presing igraju, Hrvati nas naprosto obozavaju, Bosna kao da je Turska… Pravih crnogoraca mozes na prste prebrojati… Od svih njih vojni rok sluzilo je 5-6 ljudi? Slobodan narod… Jesmo mozda u… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Da su mogli, neki bi nas već davno pokopali… Ne pije ti argument vodu…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ti kao Frencis Fukujama 1991. godine, Anonimuse. Kraj istorije ili prevedeno : vrijeme je stalo. Vrijeme teče i nikad ne znaš šta ti sjutrašnji dan nosi. Osim što teče, nekako je postalo i ubrzano, osjećaš li ti to ???? No, što se tiče Srbije i Srba što ovaj gore iznad tebe navodi, nemajte brige. Srbi su odavno shvatili da ste… Više »

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska, Nisu Srbalji bili u zabludi, a najmanje su bili naivni kad je Crna Gora u pitanju. Možda bi oni voljeli sad da se tako osjećaju, ali su ga ipak izvisili, tj. istutnjeli smo ih ka’ poslednju marvu. Dokaz za ovo su ti prethodne izjave velikog balavog vođe, njegovih ministara i vjerskog vam kolovođe. Mijenjaju vam se raspoloženja u zavisnosti… Više »

CCCCCC
Gost
CCCCCC

E hvala ti, isto mislim o vama zadnjih 100 godina.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ CCCCCC

Izuzetno mi je drago što su emocije uzajamne.

Petar Pet rovic
Gost
Petar Pet rovic

У Црној Гори је дошло вријеме да идемо натрашке не бисмо ли, неђе, стигли. Дуго смо, уз велике жртве, гурали напријед, па нијесмо стигли никуд. Све идући напријед, испало је, на крају, да смо ишли уназад. Наша отаџбина данас личи на дављеника с периком“.

Anonimus
Gost
Anonimus

To mora da su pisali oni što izgubiše na referendumu…

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Cim sam sliku vidio prepostavio sam mutnu radnju oci govore o podmuklosti.Banjevic pominje SV Petra a njegov tastament Rusiju i nase sveto Srbstvo nigdje ne pomenu…A kad smo kod Crnojevica pa oni su vladari slavne Zete a ne necesove Crne Gore i 4 nahije,no tako nam i treba kad nam Cetinjani pokradose istoriju i zatrijese.Predstolnica je vaktilje bila na Zabljak… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Puštaju li te na ulicu samoga kad si ovako puka’…

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Pustaju njega na ulicu, i mene i njega. A ti ne smijes usta otvoriti…. A nemoj da demantujes nesto za cem nemas objasnjenje drugo.

MolicuLijepo
Gost
MolicuLijepo

“Za cem”..pismenost ti je za popravni u 4tom osnovne…

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Podgoricki zargon, sto ti tu nije jasno!!!! Upravu si da nije gramaticki, ali ga koristimo!!! Pravilno ‘za sta.

Kokot iz, Djura
Gost
Kokot iz, Djura

A Crnogorska crkva,u kakvom je polozaju?

Miraš Tenda
Gost
Miraš Tenda

NVO, Nikakvom, niko ne donira ništa!

Kokot iz, Djura
Gost
Kokot iz, Djura

Zasad je tako,u pravu si,ali brzo cemo uz pomoc Boziju vratit ono sto nam pripada.

CPC
Gost
CPC

Ja kao vjernik CPC ne znam kome vratit Crkvu,ako mislis Mirasu i Stevu blagajniku mozak ti je zakrzlja….Pa sta uradise s novcem i crkvom u Lovcenac Stevica i Bratmu…

Anonimus
Gost
Anonimus

U stanju čekanja, ali ne prekrštenih ruju…

Ljuta
Gost
Ljuta

U važećem kod Steva au cucecemkod mila

Bazinga
Gost
Bazinga

Obični naro.”Nemamo mi ama baš ništa od toga!”

zzzz
Gost
zzzz

A sta to ima.??Ovaj mi stvara gastritis.

Masa
Gost
Masa

Znas li Banjevicu koliko je nase nase,toliko sto se gradi porto novi,lokacija bivse kasarne kumbor,tamo su Azerbejdzanci i Italijani i dovode neku firmu iz Turske da radi,a nase Crnogorske tri firme otpadaju sa tog posla,a znate koliko te tri firme zapošljavaju ljudi,i koliko bi ih radilo,ali nemogu,zato sto je nase nase

Anonimus
Gost
Anonimus

Piše se odvojeno – ne mogu…

PEN
Gost
PEN

Ovog covjeka je Slavko Perovic opisao najbolje.

Masa
Gost
Masa

Evo Banjevicu na lusticu rade i crnci,a da ti ne pominjem i ostale od svakud,najmanje je tamo Crnogoraca vjerovao me ili ne

Sonja
Gost
Sonja

To je strašno ja sam bila ove godine kao turista i vidjela sam vise Arapa nego igdje

Anonimus
Gost
Anonimus

Ovako, da se dogovorimo, ovim botovima ženskog alijasa da poželimo jednog crnca, a muškarcima koji se predstavljaju kao ženske da poželimo – isto jednog crnca….

Crnogorka🌷
Gost
Crnogorka🌷

Sto duzi to bolji 😁😁

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nije vazno samo ha, vazno je i fi !

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Štakor

zrno krstov
Gost
zrno krstov

časniji je nego svi koji ga nazivaju nez6naveni i nepismeni makar 30000000%

Marv
Gost
Marv

30 godina vlasti jednog coveka i on kaze slobodan narod .. E stvarno jadna drzava kada ima ovakve intelektualce, crnogorci nis iskusili demokraiju odavno pa je vise i ne prepoznaju….

Izazvana
Gost
Izazvana

Osim poštenja. To izgubismo. Đe? Aj’ pogađajte

Anonimus
Gost
Anonimus

Govori u svoje ime. Ja svoje poštenje njegujem, a posrbice ga izgubiše…. koji si pa ti?

Celo
Gost
Celo

Na zalost, Sveti Petar Cetinjski nije bio u pravu ! Veci dio Crnogorskog naroda koji pripada danasnjoj Crnoj Gori je bio u ropstvu, turskom ili mletackom ili je slobodu dobio tako sto se poturcio ! A i ovo oko slobode sake Crnogoraca je ono sto se kasnije zvalo nacionalni romantizam ! Crna Gora danas srecom postoji, postoji i crnogorska nacija,… Više »

Željko
Gost
Željko

@Celo Zaboravili ste i da dodate i da smo bili u srpskom ropstvu 88 godina, 1918.-2006.!!

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

Da nije bilo one i ove Jugoslavije, ne bi ti ništa znao bez za koze oko sebe i nebo više sebe!

Carli
Gost
Carli

Za vrijeme Srpskog ropstva,nije se placala carina za uvoz i izvoz robe,postojala je trgovinsko industrijska razmjena skraceno tir,radili su i saradjivali Radoje Dakic i fap,rudnik suplja stijena i trepca,za vrijeme okupacije je u Andrijevci radila fabrika soko stark,trinaesti jul plantaže sa fabrikom stakla Paracin,itd itd,mogao bi jos da nabrajam tako mi te okupacije,posle zemljotresa sedamdeset devete Srbija je jedina od… Više »

Celo
Gost
Celo

Nijesmo mi nikad bili u srpskom ropstvu, to je jedna potpuno besmislena prica od koje imamo samo stete. Jugoslavija je nastala nestankom Turske i Austrougarske. I to je bilo jedino moguce resenje nakon zavrsetka prvog svjetskog rata.

zrno krstov
Gost
zrno krstov

nasstala je srboslavija!

Celo
Gost
Celo

Kad bi to bilo tacno sto ti kazes, onda se za Crnogorce ne moze reci nista drugo no da su svi retardini koliko ih god ima. Prije bi se moglo reci za tebe zrnovicu da si takav !

radule
Gost
radule

žestoke kritike , reko bi čoek da se kritičari iz Ciriha i Malmea javljaju…

radule
Gost
radule

žestoke kritike , reko bi čoek da se kritičari iz Ciriha i Malmea javljaju…

Steg
Gost
Steg

Crnjanski:
“Što ti je žao našeg pokolenja?
Zar to nije vesela maskarada,
danas je ukus car, a sutra barikada,
Hristos, pa Neron, pa Lenjin.
Ukus se menja, ukus se menja,
samo su hulje sve isti.
Hiljade godina vuku nas za nos,
pesnici, mesije, carevi i komunisti.”

Anonimus
Gost
Anonimus

I Crnjanski…

Mina
Gost
Mina

Pametan je gospodin Banjevic,i treba nesto nauciti od njega,ali malo vise nacionalno naglasen.Mora imati malo sluha i za one koji drugacije zbore ,misle i osjecaju.

Betoven
Gost
Betoven

A vi imate sluha i niste nacionalno naglašeni. Prvo pogledaj sebe.

Jokan
Gost
Jokan

Formalno imamo sve, a suštinski imamo nezadovoljne, skoro nesrećne, građane!

Steg
Gost
Steg

Pjesmu Jugoslavija Crnjanski je napisao kao demobilisani vojnilk poražene austrougarsje vojske, na bečkom kolodvoru 1918 godine, vojske u kojoj su se rame uz rame protiv neprijtelja austrougarske države, borili zajedno, Česi, Hrvati, Srbi, Bosanci…..protiv Srba na Ceru i Kolubari i protiv Crnogoraca na Mojkovcu ! Stih je malo drugačiji, demobilisani Crnjanski pjeva Jugoslaviji ovako: “Nijedna čaša što se pije,/ nijedna… Više »

sasaPG
Gost
sasaPG

Ljudi ne zele da prihvate, ili ne shvataju danasnju CG. Okrenuti smo sebi, zelimo dobre odnose sa komsijama i sa svima. Ne mrzimo nikoga i sa nikim nismo u zavadi. Drugim rijecima ,brinemo o nasim interesima. Ovo sto profesor zbori odnosi se na to. Uka i buka u CG dolazi od onih koji rade za tudje interese. Profesor nije mislio… Više »

Marv
Gost
Marv

Problem sa CG vec decenijama je sto se sve zasniva na prici. Prica se o demokratiji a donese se kazne za one koji ne pjevaju himnu, ne sprovode se referendumi, optuzuje se mediji. Pricas se o ekonomiji a placaju se dugovi Porta, uzimaju kineski krediti, niko fabriku da otvori, hvalisu se ne smanjivanjem plata. Prica se o EU vrednostima a… Više »

Zeletin
Gost
Zeletin

Sram te bilo Banjevicu,CRNA GORA je negacija svega za sta su se Crnogorci decenijama i vjekovima borili

Źaga
Gost
Źaga

I što veliš , crnogorci se “vjekovima borili da se utope u Velju Srbiji” , ma ajde , sve mazohisti bili ?
Crna Gora je Crnogorska , tako je bilo , tako će i biti , a srpstvo je najveći neprijatelj naroda Crnogorskog i države Crne Gore !

Hdiduddsh
Gost
Hdiduddsh

Borili se vjekovima da nas ne poturce. Evo nas poturcise za 25 godina.

Kondor
Gost
Kondor

Koliko vidim u svoj ovoj priči srpstvo si jedini ti pomenuo,a koliko si opterećen srpstvom ne vidiš da je sve sto inace nije uništeno prodato strancima koji se ophode prema našim domaćim radnicima kao prema robovima, i koji izvlače pare iz ove drzave,vlada samo moli po svijetu za milostinju i kredite kojim zadužuju i nasa sledeca tri potomstva,plate i penzije… Više »

veki
Gost
veki

to može da kaže ko je izlapio ili ima amneziju. NEMA Crne Gore, imamo firmu gdje je direktor onaj koji nam je BOMBU DAO tj, NATO

Fileo
Gost
Fileo

Sve je nase, samo mi nismo nasi. Tuge moje prodane.

cinik
Gost
cinik

Ništa nije naše, ni mi nijesmo naši! Tuge prodane, neko za sendvič, neko za glas od 20€, neko za radno mjesto, neko za koncesiju, neko za…!

Anonimus
Gost
Anonimus

Obojica govorite za sebe…. A olako se častite teškim riječima. Znate, depresija se može izliječiti…

cinik
Gost
cinik

Ti si ovaj za sendvič!

Twin Turbo
Gost
Twin Turbo

CG je nezavisna samo od srbije. Narod odseljava,ljudi rade za 300e.. bombe svako malo nedje pucaju,jedna ista vlast 30 godina.. za to se borila vjekovima. Top kralju 🙂 Nato amerika i eu : uradi tako i tako.. a nas milo,da nato dobro nato,jeste nato,u pravu ste nato 🙂 teletabis banana drzava 🙂 Ja volim cg ali realno,raspada se ekonomski. Najljepsa… Više »

H20
Gost
H20

Imamo sve ali nemamo dušu..jer da je imamo ne bi ovako svjesno unistavali i razjedinjavali ovo malo pravoslavlja na sto je ostalo na ovim prostorima..izumrijet ce mo kao polarni medvjedi i nestati zauvjek iz ove nase prelijepe Crne Gore!!!

Masa
Gost
Masa

Vazi,Banjevicu aj zdravo

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Да ли је могуће да књижевник и предсједник Матице Црногорске није разумио што је Црњански хтио рећи стихом који је цитирао? !

Anonimus
Gost
Anonimus

Stih Crnjanskog je jasan, ali pored cijelog članka ti se osvrćeš na njegovo ‘svojatanje’ Crnjanskog. Eto, sada barem si saznao kako je Crnogorcima kada vi pokušavate da nam ukradete Njegoša…. Nego lijepo je rekao Banjević ‘Danas je sve naše naše’. Budi realan, ne troši energiju u unaprijed izgubljeni sukob…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Тек данас ништа наше није наше, а да смо Здраво. Независни смо на папиру и то је то. Територијално смо смањени, а и то што имамо питање је до Кад ћемо имат. Његоша ти ја не крадем нити се он може украсти Него га се многи одричу, а ти види зашто. Буди ми zdravo !

VEZIR SULEJMAN
Gost
VEZIR SULEJMAN

Kako su se posrbice aktivirale.Stigll dengi…

Sonja
Gost
Sonja

Prije nauci pisati latinicu pa se onda javi

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Итекако знам писати латиницу али више волим Ћирилицу. Aко не умијеш да прочиташ то је твој проблем.

....
Gost
....

Једино што му је тачно у овој причи да је досадан.

Newvilage
Gost
Newvilage

Hahahahaha top

Anonimus
Gost
Anonimus

Trebaš prevazići nivo zvjeri da bi ga shvatio…

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Bravo, prešao si prvi nivo, pokušaj dalje.

delija
Gost
delija

Banjevicu,moram se sloziti sa mnogim tvojim tvrdnjama,samo me cudi da tako pametan covjek ne primjecuje kolike su plate u crnoj gori,i prosto mi je paradoks da u vrijeme velike jugoslavije kad se crna gora “razgradjivala” imala njemacke plate,a sada u punoj slobodi,demokratiji itd,imamo somalijske plate,molim pametnijeg od mene da mi objasni?

Caki
Gost
Caki

Navijač Zvezde,se žali na platu.Ajd’ ti u Stepojevac,da sadiš,ne petjaj se,đe ti mjesto nije…

delija
Gost
delija

caki hahahahaha brate,izgleda da smo iz slicnih vuko……,cisto da znas,staropodgoricanin sam

Caki
Gost
Caki

Ako si ti Podgoričanin,ja se selim.Takvi ka’ ti,ogadiše.A vjeruj mi,ne ulazi u to,ko je stariji u Staru Varoš,no si irvas,jer Podgoričanima ne smeta različito,naprotiv…

Anonimus
Gost
Anonimus

Pametniji od nas su objasnili poslijedično uzročno – Slobo je pokrenuo bratoubilački rat i unazadio nas 30 godina…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Anonimus

Slobo je pokrenuo bratoubilački rat i unazadio nas 30 godina…
———————————————————————————–
I da je tačno to što pišeš, on je vaš a ne naš.
E, zato ja stalno govorim…… što dalje jedni od drugih.
Od naj nižeg do naj višljeg nivoa.

Anonimus
Gost
Anonimus

Druže, piše se zajedno najvišeg, najnižeg…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Govorimo različitim jezicima i zato me ne ispravljaj.

Terra nova
Gost
Terra nova

A sto se radi od srbalja i njihovih komentara. Jos vam nije jasno dje ste koliko vas ima i dje vam je mjesto. Srbi su dobrodosli u Crnu Goru, i dio su drustva, ali ne i srpski nacionalisti koji samo siju mrznju i razdor – i ostacete upamceni kao izdajice svoje drzave. Samo mi nije jasno za ovoga R Srpska… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Terra nova 1. Srbi ne dolaze u Crnu Goru. Dolaze buljuci Crnogoraca koji po Srbiji parazitiraju. Očekujemo da ni vi ne dolazite kod nas 2. Bavi se svojom Republikom Srpskom ???… Šta R Srpska radi po našim portalima ???…. koje bestidno pitanje. Pa šta vi u tolikom broju radite po Srbiji ? Šta se ovaj Banjević bavi državama regiona,… Više »

zrno krstov
Gost
zrno krstov

I ti se previše baviš državom regiona!

morača
Gost
morača

Ne mogu da vjerujem da Banjević ovakoi priča, da ne kažem nešto drugo. E moj Banjeviću generacijo kakav nekad bješe!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

“Države regiona, jedna po jedna, ulaziće u Evropsku uniju.”
—————————————————————————–
Skrati jezičinu Banjeviću i ne govori u tuđe ime.
Izuzetno si bezobrazan.
Otišli ste i neka ste.
Hvala vam za to.

Anonimus
Gost
Anonimus

Hvala tebi za to što si ostao, što mogu djecu ta povezem u RS i pokažem kako je bilo prije 20 godina…

sasaPG
Gost
sasaPG

Dobro si mu rekao. Problem je sto i unuke kad povedes za jos 20 ces isto vidjeti tamo.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ sasaPG

Neće ti se narugat bolji no gori.
‘Ajte ubijajte se među sobom, činite autogenocide, ali samo što dalje, što dalje od nas. Što dalje.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ma koji ćete nam……
Najbolji odnosi među nama će biti kad budemo što dalje jedni od drugih.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Neka ima što nikada nije imala, to niko ne spori. No Banjeviću, bavi se ti svojom Crnom Gorom , a ne trpaj nos đe mu nije mjesto. Tu prvenstveno mislim na okolne države i laprdanje o njima šta će one i kako će one i gdje će one. Šugoslavije više nikada biti neće, a termin Zapadni Balkan je politička a… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Zaboravi’ još nešto Banjeviću.
Do Nebeskih visina vam hvala što odoste 21. maja 2006- godine.
No, postoji Banjevići jedan veliki, veliki problem.
Srbi su mislili da kad Crna Gore ode od Srbije da će od Srbije otići i Crnogorci.
No, to se, na žlost još nije desilo, a moraće se jednog dana.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Iskreno ne smetaju mi ovi minusli, ali ih ne shvatam.
Ispada da je vama crnogorcima žao što mi je draga vaša nezavisnost.
O sole mio manderes !

Boki
Gost
Boki

Banjevicu 60000 hiljada drogasa u takvu Crnu Goru. Uzas I stidi se malo.

Anonimus
Gost
Anonimus

A ti jedan od njih…

Anonimus
Gost
Anonimus

Boki, pošto si šljega’ iz Bosne, uzmi kamen, okrugli, idi drogiraj se…. Okrugli da se ne porežeš po čelu…

zrno krstov
Gost
zrno krstov

Bolje nego 60000 četnika!

Williams
Gost
Williams

Gospodine Banjeviću vise sam od vas očekivao od ove srednjoškolske retorike jer ste dokazano vični peru.valjda tako poslodavac traži od vas da se prilagodite neukom i nepismenom crnogorskom narodu.i da im na najnizem mogucem nivou dočarate blagostanje koji oni gle čuda ne vide.drzite se vi poezije i proze a okanite se promocije Nato-a i evropskih vrijednosti.imali smo ih mi u… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Jedno veliko bravo za profesora👏👏👏

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Crnogorac Momče crnogorče, neka se tvoj profesor ograniči na tvoju i njegovu Crnu Goru, a ne na države regiona ( prvenstveno mislim na Srbiju) sa kojom nikakve veze nebi trebali imati, da je sreće. Od naj nižeg ( običnog međuljudskog nivoa) do naj višljeg ( državnog nivoa). Ovaj starac se drznuo da govori u tuđe ime. Još nešto momče… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

I još nešto momče crnogorče.
Brat vašeg premijera živi u mrskom mu Beogradu.
Čudim se sam kako može biti toliko mazohista.

Anonimus
Gost
Anonimus

Uf baš te dotakao profesor, mora da je govorio istinu, nasuprot tvojim željama…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

U pravu si da me dotakao, ali svojim licemjerjem.
A ja se služim argumentima, ako nisam u pravu demantuj i ne govori u moje ime.
Moje želje ?
Pa moje želje su da budemo što dalje jedni od drugih, one su jasne.

Anonimus
Gost
Anonimus

Pogledaj dublje druže, samo ti je krivo što se ti ne bi mogao snaći u Srbiji.. Bolje ostani u R. Šumarskoj…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Anonimus

Očekivano, mjesto protuargumenata uvrede.
No, ja se neću spuštati na tvoj nivo.

Hijena
Gost
Hijena

Ponasaju se kao svoji na svome, jer je njihovo vlasnistvo. Kad ga ti kupis bice tvoje. Prvo i osnovno jeste da je pravo svojine apsolutno a ne nacionalno pravo. Ti si sumski jedna sumska vucibatina!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Hijena Ponasaju se kao svoji na svome, jer je njihovo vlasnistvo. ————————————————————————– Njihovo vlasništvo pećinjaru ? Pa što kupuju, što se nastanjuju, što se liječe, što se školuju tamo gdje im nije mjesto ??? Ovo nije pitanje zakonistosti ovo je pitanje morala, no vi za moral neznate. Imaju prijateljsku Prištinu, Tiranu, prijateljsko Sarajevo i Zagreb ??? Što tamo ne… Više »

Kujo
Gost
Kujo

Veoma odmereno.
Istina je ,kuca je sagrađena na dobrom temelju.Treba je sada pospremiti kako bi se svi njeni stanovnici ugodno i sto je bitnije sigurno osjećali.Dva državnika su tome mnogo doprinijela Đukanovic i Krivokapić.
Jedan harizmom drugi latinskom mudrošću

Toni
Gost
Toni

Ma sve imamo, moj Banjevicu, necega cak i previse. Evo drugi naslov kaze da se 10% nacije drogira. Tu smo ga malo i precerali. Ako bismo analizirali koliko ih zivi na granici siromastva, mislim da bi i tu bilo viska. Kakav ste vi cmizdreci portal, samo cmizdrenje i komleksasko samoubjedjivanje.

Anonimus
Gost
Anonimus

9% je probalo drogu, ne znači da redovno konzumira. Inače bismo imali previše razbojništava i ubistava… Nešto kao u na pr. u razvijenim zemljama USA ili Srbiji….

Primitivcu
Gost
Primitivcu

Šta to lupas Anonimuse? Masu ljudi se drogira za svoj gust i ne pada im na pamet da remete mir i zakon drugima. Mora da su to tebi sve vandali i ubice. Omg

Anonimus
Gost
Anonimus

Uh, iskopasmo jednog degustatora… Nije problem, evo tebe da pitamo: koliko ih isproba lake a koliko zaglavi na teškim drogama, jel tako da je odnos 10 lakih i 1 teška….

Славољуб
Gost
Славољуб

Уочи боја на Мартинићима, 1796, Петар I позива Црногорце и Брђане да докажу да у нама неугашено србско срце куца и србска крвца врије, а пред бој на Крусима, такође 1796, тражи од својих ратника да ударе на непријатеља нашег предрагог имена србског и наше дражајше вољности додајући да се Турци и сад боје Црногораца, боје се србскијех витезова, који… Više »

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Sve tacno. Kaze se Crnogorci i Brdjani. Sta su bilo Brdjani u to vrijeme? Crnogorci? Hahahahaha

Anonimus
Gost
Anonimus

U to doba Srbi su bili samo bezlična raja, nekih … 500 godina… to ostavlja posljedice, eto pogledaj sebe ..

zrno krstov
Gost
zrno krstov

Jesi li čuo kad za poharu Rovaca i Morače,Rovačku republiku…..?

Krsto 150 lira
Gost
Krsto 150 lira

Pušti to, čoče.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ah … srbstvo ugašeno nikad prežaljeno …. Ajte svi u Beograd kumim Vas BOGOM dragim …

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Pazi molim te…. Ajte svi u Beograd kumim Vas BOGOM dragim …

Šta vas nije prepun Beograd ?
‘Ajte vi iz Beograda strani narode crnogorski, a primjer neka bude brat vašeg premijera Duška.
Stvarno ne mogu shvatiti toliku kombinaciju mržnje, bestidnosti i laži kod vas.

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Ne zovi se CRNOGORCOM jado cim je tebi Srbstvo u Srbiju i Beograd tuga si ti u mozak…Srbijanci su i pokrali nase Srbstvo Crne Gore podpomognuti takvim lazavim patriotama koji vole Crnu Goru a Srbstvo prepisiju da nije nase

Hijena
Gost
Hijena

Boj na Kruse je bio 1798 druze. Ni prepisivat ne umijes! E strasni si ti neki Srbalj kad ni to sto ti recu da napišeš ne umijes!

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Kad je bijo Berlinski Kongres i kako ste se zvali do tada Hinjo..?

Joxim
Gost
Joxim

Taman kad čovjek pomisli da su se izredali svi dukljani na ovom portalu,da nam pričaju o neviđenoj slobodi i demokratiji,CDM nas nanovo iznenadi nekim novim-starim likom. Jedno jutro će nas dočekati intervju sa samim Sekulom Drljevićem,jer je poznato da u CG demokratiji zbore i odlučuju izbore i mrtve duše

Anonimus
Gost
Anonimus

Maštu imaš ali stanovište ti je slabo. Presaberi se druže, čemu tolika mržnja, jesu li te Crnogorci tukli dok si bio mali?

Send this to a friend