Politika

Crna Gora već ima kancelarije u novoj zgradi NATO-a

Crna Gora, kao buduća članica NATO -a, već ima kancelarije u novom sjedištu Alijanse koje će biti predstavljeno 25. maja na NATO samitu u Briselu saznaje Pobjeda.

Izgradnja kompleksa ekoloških zgrada koštala je oko 750 miliona eura, a ukupan trošak novog objekta je, kako navodi NATO, oko 1,1 milijardi eura. Novo sjedište NATO-a biće dom za savremenu i ujedinjenu Alijansu. Ovo je važan element transformacije NATO-a za 21. vijek saopšteno je ranije na sajtu Alijanse, pri čemu se navodi da će nova zgrada bolje podržati rad NATO-a.

Izgradnja novog NATO štaba, koje se nalazi preko puta sadašnjeg, u predgrađu Brisela, počela je u oktobru 2010.godine, a Sjevernoatlantski savez će se preseliti u novo sjedište tokom 2017.godine.

Novo sjedište NATO-a

Saveznici

Saveznici su odlučili 1999.godine da je NATO-u potrebno namjensko sjedište koje će zamijeniti ono privremeno iz 1967.godine. Sadašnja zgrada je pretprana i zahtijeva stalno i skupo održavanje navodi NATO kao glavne razloge izgradnje novog sjedišta. Dodaju i da se od 1967.godine, broj NATO saveznika gotovo udvostručio, od 15 do 28 članica. Veliki broj partnerskih nacija je otvorio diplomatska predstavništva u NATO-u.

Kao rezultat toga, skoro jedna petina se nalazi u privremenim strukturama navode iz Alijanse i ističu da će nova zgrada omogućiti svim saveznicima da imaju potreban prostor, te da postoji i mogućnost za širenje ukoliko se ukaže potreba. U novoj zgradi je, kako objašnjavaju, smanjena potrošnja energije zahvaljujući korišćenju solarne energije i naprednom sistemu osvjetljenja.

Tehnologija

Nova zgrada omogućava da se smanji uticaj na životnu sredinu zahvaljujući recikliranim materijalima, zelenim krovovima, efikasnom upravljanju vodama, što predstavlja integraciju u koncept šireg urbanog planiranja. Dodaje se i da će biti smanjena potreba za putovanjima stranog osoblja zahvaljujući video telekonferencijama.

U sjedištu Alijanse je zaposleno ukupno 4.200 vojnog i civilnog osoblja. Projekat vrijedan više od milijardu finansirale su zemlje članice NATO-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Martin
Gost
Martin

Sretno MONTENEGRO…..Bilo je vrijeme da sjedimo s najboljim?

tschugo
Gost
tschugo

[email protected]…mislis na vrijeme koje sada vlada putem nato ,u afganistanu,libiji,siriji,turskoj i mnogim drzavama gdje su stvorene milione izbjeglica zbog “demokratije”,mislis na globalizaciju svjetskuß

Sekula Drljevic
Gost
Sekula Drljevic

Jednom ste nas prevarili(1918)
nikad vise,drzite crkvu okupiranu i to ce
mo vratit

Gost
Gost
Gost

Baš dobro izgledaju nove zgrade sjedišta NATO-a. Futuristički.
Važno je da Crna Gora ima kancelariju i radni sto sa stolicom.

odvratni
Gost
odvratni

Neznam sta ispirate ljudima glavu sa ovim Natom prvo mi mozemo biti neka clanica nata jeli vi znate ciji su tu interesi i ko je bos.Crnogorski narod nece imati nikakvu korist samo mozda vise stete jer ce se vise novca morati odvajati za kasu vojske .Ili mozda im treba teritorija za preseljavanje vojnih basa.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne znaš ni da pišeš.

Nenad
Gost
Nenad

Crna Gora se izvukla iz kandzi kriminalaca iz Kremlju a mi Srbi u Srbiji ostadosmo zarobljeni. Ipak clanstvo CG u NATO daje i nama sansu da se spasimo, ovako bi bili potpuno gotovi. Bravo Milo! Bravo Crnogorci!

PG-man
Gost
PG-man

Na veliku zalost mnogih dušmana Crnogorske drzave. Nikad više 1918 !!!

EUEU
Gost
EUEU

otkrio si ameriku, nikad više ni juče……

PG-man
Gost
PG-man

Aj polako.

Inat
Gost
Inat

Ja ću vam donirati monitore. Gledaću sa budu što veći pošto ne vidite dalje od nosa.

Pravo
Gost
Pravo

U središtu alijanse kancelarije su u tehnološkom smislu zadnja riječ tehnike. Treba zamoliti NATO administraciju da obezbijedi prostor za crnogorsku vlast i administraciju da rade u ekološki najsavremenijim uslovima, možda će donositi odluke u interesu crnogorskog naroda

Send this to a friend