Politika

Crnogorska Vlada najdugovječnija

Srbija je rekord po broju vlada koje su vodile jednu državu na prostoru bivše Jugoslavije. U prosjeku, srpska Vlada ne dočeka drugi rođendan, hrvatska i makedonska jedva, dok je crnogorska najdugovječnija.

Kabinet Ane Brnabić obilježio je prvu godišnjicu rada. Aktuelna Vlada je 15. od uvođenja višestranačja. Uzimajući u obzir taj podatak, Srbija je rekord po broju vlada, koje su vodile jednu državu na prostoru bivše Jugoslavije.

Od uvođenja višestranačja proteklo je 28 godina, a Srbiju vodi 15 vlada. Prostom računicom se dolazi do podatka da se promjene u Nemanjinoj 11 dešavaju prije drugog rođendana, odnosno da im prosječan mandat traje 22 mjeseca.

Da neće biti posebno dugovječne, izgleda da je ukazala već prva. Naime, kabinet Dragutina Zelenovića trajao je samo devet  mjeseci, a samo dvije su izdržale pun mandat.

Međutim, ni druge zemlje, koje su činile SFRJ ne zaostaju po broju vlada koje su ih vodile, iako se ponekad čini da se najčešće u Srbiji ide na birališta.

Naime, Makedonce vodi 14. vlada od uvođenja višestranačja, a na njenom čelu je 8. premijer – Zoran Zaaev. U prosjeku mandat makedonske vlade traje dvije godine.

Toliko prosječno traje i mandat hrvatske Vlade, s obzirom na to da je aktuelni kabinet Andreja Plenkovića, takođe četrnaesti od “dolaska demokratije”.

Makedoncima i Hrvatima za vrat dišu Slovenci. Oni će uskoro dobiti trinaestu vladu.

Uskoro ističe i mandat 12. vladi u Bosni i Hercegovini, odnosno Savjetu ministara kako je zvanični naziv. Međutim, u slučaju ove države treba imati u vidu da se njihovi mandati broje od 1997. godine, odnosno poslije postizanja Dejtonskog sporazuma.

Sudeći po broju vlada, koje su bile na njenom čelu, ispada da je Crna Gora najstabilnija na prostoru bivše Jugoslavije. Aktuelna Vlada u Podgorci na čijem je čelu Duško Marković je 11. od uvođenja višestranačja.

Treba napomenuti da je sedam puta kabinet vodio Milo Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Eto cg najbolji

Gloxi
Gost
Gloxi

I svuda se vlast mijenjala osim u ovoj banana državi

Kondomčić
Gost
Kondomčić

Budva nema bolnicu.

MNE- CT
Gost
MNE- CT

To znači da je Crna Gora stabilna država.

Zak
Gost
Zak

Lideri u regionu🤣

RASPAD SISTEMA
Gost
RASPAD SISTEMA

Ova info samo govori koji smo jad i bijeda od naroda..Da nam je plata 2000-3000 €,kao u zapadnoj Evropi,pa nek vlada ko god..A ovako sa platama od 350€…Tuga.

cesare
Gost
cesare

Cast pojedincima a 99 posto je klasicno roblje – kmetovi

MiljanPG
Gost
MiljanPG

Cdm priznao te nije, Kosovo je srce Srbije

Lanister
Gost
Lanister

Ovo nije kompliment

ŠAPA RUCI
Gost
ŠAPA RUCI

Milo je vrlo stabilan a pozorište traje skoro 30 godina!

Ćotek
Gost
Ćotek

Mislim, europski Mugabe Zimbabve 😻😻😻

tragikomedija
Gost
tragikomedija

haha veli ispada da je najstabinija a vecini gradjana dusa ispada dok manjina sve posklapa i pofuka zajedno sa njihovim poslusnicima i konformistima.

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

DA SE ZNA!

Gost
Gost
Gost

Kada će doći do
promjene vlasti, da bude nova Vlada Crne Gore? Je li 2020?

Rahmo
Gost
Rahmo

Crna Gora je imala samo jednu vladu, Milovu. To što on ponekad postavi nekog pione ne znači ništa, zna se ko vlada iz sjenke. A u svakoj vladi isti ljudi,

cesare
Gost
cesare

I sve to tako na istu foru 30 godina satire vlastiti narod, naravno osim najblizih

Njego
Gost
Njego

Šta će ovo biti da CDM ne priznaje tzv Kosovo? Tačno će ćuskije iz oblaka. …

Komentator
Gost
Komentator

A nije no se ubise od kopiranaj vijesti sa srpskih portala, pa nemaju kad da pogledaju grafiku… Eno smo i o srpskim mukama po mundijalu izvjestavani ni da su sansedam reprezantacija nastupali

MNE- CT
Gost
MNE- CT

U pravu si, sramota je velika što nijesu prikazali prijateljsko Kosovo na karti.

aneksija 1918
Gost
aneksija 1918

Kartu su ucrtali Sebijanci sokole Kosovo je država, a bolji su i u nogometu od Srbije to jest fudnalu.

Send this to a friend