Politika OODLUČENO JUČE U CRNOGORSKOM PARLAMENTU

Crnogorski vojnici u NATO snagama za brzo reagovanje

Crna Gora će uputiti do 30 pripadnika Vojske u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force NRF), odlučio je juče crnogorski parlament.

Kako je obrazloženo, odluka će biti realizovana ukoliko najviše tijelo za političke odluke u NATO savezu Sjevernoatlantski savjet (NAC) donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga.

Tu odluku, koju je predložio Savjet za odbranu i bezbjednost, podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

NRF je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih snaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbjednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane.

NRF snage su pod komandom Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu, a odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga donosi NAC, konsenzusom članica Savjeta.

Operativno komandovanje NRF-a rotira se između savezničkih komandi združenih snaga u Brunsumu (Holandija) i Napulju (Italija).

“U slučaju da nAc donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, pripadnici VCG će, u skladu sa odlukom, učestvovati u sprovođenju aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje”, navodi se u obrazloženju.

Crna Gora će, kako se navodi, upućivanjem pripadnika VCG u NRF aktivno doprinijeti sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta Saveza, a time i direktnom unapređenju bezbjednosti, prosperitetu i stabilnosti države.

“Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga i njihovim angažovanjem, Cma Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Savezu”, navodi se u obrazloženju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tamo neki
Gost
Tamo neki

Ne znam kako je NATO dosada mogao bez vas, požurite.

Miljan
Gost
Miljan

Valja reagovati kad dosadi ležanje.

Vezir
Gost
Vezir

Nasi su vec u Siriju.

Božidar
Gost
Božidar

Nekako mi ovo Crnogorski vojnici i brzo reagovanje baš ne ide jedno s drugim…

Milutin
Gost
Milutin

To vam je više od pola vojske

Send this to a friend