Politika

Dačićevi nepodobni Crnogorci

Ivica Dačić

Ne mogu da vjerujem da je to rečeno, kaže za RSE pozorišna rediteljka i književnica Vida Ognjenović, porijeklom Crnogorka, reagujući na izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da misli da je veliko pitanje treba li i dalje da imaju srpsko državljanstvo etnički Crnogorci u Srbiji koji podržavaju “crnogorski režim po pitanju”, kako je naveo, “borbe protiv srpskog naroda”.

<<<Dačić: U Srbiji vladala velikocrnogorska agresija, vladali su sa udjelom od 0,5 odsto<<<

Dačić je ovo izjavio povodom Zakona o vjerskim slobodama koji je u Crnoj Gori usvojen 27. decembra, a koji je Srpska pravoslavna crkva SPC okarakterisala kao “pokušaj otimačine crkvene imovine u Crnoj Gori”.

Za SPC sporna je prije svega formulacija zakona po kojoj će “svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago”.

“Ne mogu da vjerujem da iko može i da pomisli u današnje vrijeme da se takve stvari događaju. Ovo jeste vrijeme migracija i prisilnog premještanja, ali da to bude u državama koje su do juče bile zajednička zemlja Jugoslavija i da se o tome danas govori, da se na taj način razmišlja – užasnuta sam. I nekako mi to liči na korak do koncentracionih logor”, kaže Vida Ognjenović.

Upitana kako bi to Dačić provjeravao kako etnički Crnogorci razmišljaju o pitanju Zakona o vjerskim slobodama, ona odgovara asocijacijom na to šta su nacisti radili Jevrejima.

“Uvešće poznati način. Jevreji su morali da donose uvjerenja o porijeklu deset generacija unazad. Nadam se da neće kopirati taj način”, kaže Vida Ognjenović.

Da li se osećaju ugruženim?

Božidar Martinović je penzioner, a njegovi, porijeklom sa Cetinja, kolonizovani su u Vojvodini već godinu-dvije poslije Drugog svjetskog rata. Čitav život je, kaže on, radio i napredovao u Srbiji i ne može da razumije izjavu ministra Ivice Dačića. Istinske ideologije u toj stranci, kaže on, i nema, a konstanta im je da ih, navodno, svi mrze.

“Ja sam imun na tu mržnju, ne mogu da je shvatim. Ovdje sam sve doživio u Srbiji, sve najbolje, afirmisao se i meni kao čovjeku je to toliko tuđe i strano. Imam drugove Mađare, imam prijatelje Rusine i ljude drugih nacionalnosti i nemam nikakvog problema s nacionalizmom. To je jedna bolest, ali, da li je ovaj narod pod anestezijom da ne vidi tu mržnju i da mu uvaljuju umjesto hleba mržnju?”, pita Martinović.

Upitan da li se osjeća ugroženim Dačićevim riječma, on kaže da se lično tako ne osjeća i da je u pitanju samo otvaranje novog fronta, ovog puta prema Crnogorcima.

“Ne osjećam se ja ugroženim, samo se osjećam poniženim time đe živim”, kaže Božidar Martinović.

Zahtjevi za Dačićevom ostavkom

Na Dačićevu izjavu oštro je reagovala i Crnogorska partija u Srbiji. Njen predsjednik Nenad Stevović kaže da od Dačića očekuju izvinjenje i neopozivu ostavku, a ako se to ne dogodi, od predsjednice Vlade Srbije da ministra Dačića smijeni.

“Poražavajući je gest ministra Dačića koji je, izgleda, odlučio da cijelom svijetu da lekciju iz demokratije uvodeći novi princip reverzibilnog državljanstva za etničke Crnogorce, princip koji će zavisiti od njegove dobre volje”, rekao je on.

Stevović dodaje da Dačić Crnogorce u Srbiji tretira kao građane drugog reda, “kao svoje privatne marionete sa državljanstvom na revers, koji treba da igraju kako on pjeva”, da bi davali pokriće za promašaje u njegovoj spoljnoj politici.

“Etnički Crnogorci u Srbiji podržavaju svaku demokratski izabranu vlast u Crnoj Gori i to treba da bude svima jasno. Crnogorci u Srbiji od ministra Dačića očekuju prije svega izvinjenje, a zatim neopozivu ostavku. U suprotnom od predsjednice Vlade Srbije očekuju da ga smijeni zbog otvorene diskriminacije prema lojalnim građanima države Srbije koji pripadaju crnogorskoj nacionalnosti”, kaže Nenad Stevović.

Dačić je lider Socijalističke partije Srbije (SPS), stranke na čijem je čelu od 2006. godine, a koja nikada nije jasno osudila politiku svog prvog predsjednika Slobodana Miloševića (pod optužbama za ratne zločine umro u pritvoru Haškog suda 2006.). Danas je SPS glavni politički saveznik Srpske napredne stranke, partije predsjednika države Aleksandra Vučića, koji se, kao ni njegova partija, nije ogradio od Dačićeve izjave o Crnogorcima.

Šta kaže Ustav?

Ustav je izričit, državljanin Srbije ne može biti lišen državljanstva ni pod kakvim okolnostima, podsjeća advokat Rodoljub Šabić, bivši povjerenik za zaštitu informacija od javnog značaja. On navodi član 38 Ustava Srbije u kome piše: “Državljanin Republike Srbije ne može biti protejran, ni lišen državljanstva ili prava da ga promijeni”.

“Prema tome, svaka spekulacija, makar i u pogodbenom načinu koji je Dačić upotrijebio, u najmanju ruku je suvišna i neodgovorna jer Ustav isključuje tu mogućnost. A u atmosferi koja je i inače kontaminirana i krajnje neprijatna, uvjeren sam da takvu izjavu mnogi građani na koje bi mogla da se odnosi doživljavaju kao uznemiravajuću i kao, na kraju krajeva, zastrašujuću”, kaže Šabić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pravda
Gost
pravda

hvala vam sto mi ne objaviste komentar..

Crnogorac BG
Gost
Crnogorac BG

Vraćam se crnogorstvu i prađedovskim korijenima, neću da budem u istoj priči sa ovakvim ljudima.

Dule Vujošević
Gost
Dule Vujošević

Ko je i šta je on da komentariše o podobnim i nepodobnim crnogorcima ili bilo kojom nacijom može spsovcima ozbiljan svet se ne obazire na njegovo lupetanje i šlihtanje vučiću

MilanPG
Gost
MilanPG

Sve vas pozdravlja Tištos. Trenutno pase

CrnaGora
Gost
CrnaGora

Mali Slobo

Boze pravde
Gost
Boze pravde

Bravo Ivice,taj narod ne postoji i nikd postojao nije

CrnaGora
Gost
CrnaGora

Ma bravo, samo Srbi postoje na cijeloj zemaljskoj kugli.

Језер,ЋДрагоје
Gost
Језер,ЋДрагоје

Драги брате СрбинеСрби постоје у ЦГ.Али Црногорска етничка нација,понављам етничка нација не постоји, никада није постојала и никад постојати неће.

Ranko
Gost
Ranko

Aj nam.nesta otpjevaj Srece Ti

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

A moj Dacicu da vas na Mojkovac ne spasismo ne bi srbi vise ni postojali pa tako treba dan nam ljubis ruke jer da nas nebi i naseg izginuca vas sad nebi ni bilo. Sram i stid da te bude.

GrađaninSrbije
Gost
GrađaninSrbije

Ispada da su nas Srbi branili a ne Crnogorci, ili i jedni i drugi tada…
A danas podeljeni…
Mislite o tome…
Sve najbolje i ovde i tamo i svuda…

xyz
Gost
xyz

Predlaze ono sto se u crnoj gori odavno radi srpskom stanovnistu

Sale
Gost
Sale

A kako te nije sramota da tako govoris neistine? Pa da se to radi ko bi ti glasao DF i ostale partije koje nemaju drugi program osim da su svi Srbi? Navedi mi jedan podatak koji govori da su Crnogorci ili bilo ko drugi u Srbiji u boljem polozaju nego Srbi u CG. Stvarno dosta vise izmisljanja!

vesko
Gost
vesko

Etnicki Crnogorci u Srbiji imaju pravo na sluzbeni jezik i nacionalna obiljezja u sredinama u kojima zive.Srbi u nekim mjestima u CG po popisu cine nadpolovicnu vecinu i nemaju ta prava.

Prč
Gost
Prč

Mislis ono 1918. Uspot ko radi srbima bilo sto kad kazete crnogorci ne postoje i nisu postojali,pa ko onda dira srbe? Cijeli region je protiv vas,cudo jedno kako su svi navalili da vas sikaniraju.jos kad bi neko imao da kaze valjan razlog za to.jel neko krenuo da stavlja sapu na srbiju il je srbija krenula da stavlja sapu na sve… Više »

Јој
Gost
Јој

Србе нападају у ЦГ,Срби који би хтели да буду етнички Црногорци,а Срби су исто ка и објект напад

Petko Petković
Gost
Petko Petković

Sramno dokle smo došli a koliko smo učinili za njih?!

PRAVEDNIk
Gost
PRAVEDNIk

Zasto ja kao Srbin iz C.Gore ne mogu imati dvojno dzavljanstvo.Cega se plasi C.Gora.

Ljuta
Gost
Ljuta

Onda ne bi imala vlast DPS ..neka oduzme drzavljanstvo ovim crnogorcima na koje je Dacic mislio..

Kratko
Gost
Kratko

Piiiii!

Ljuta
Gost
Ljuta

Sta je sa zakonom CG da crnogorci ne mogu imati srpsko i crnogorsko drzavljanstvo?
Ovoliko komentara a niti jedan o zakonu CG…cudni neki ljudi🦗🦗🦗👾

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Samo napred Dacicu Bog te pozivjeo, natrag ih u domovinu Crnu Goru,da rade i zive na predjedovskim ognjištima,a ne samo na more i sahrane da dolaze.Kad ih vratis Vice bas bar 2 miliona,da budemo i mi ko cio Beograd.

Maestral
Gost
Maestral

Politika Milosevica i Seselja…sasvim normalno…fasisticki

CAR
Gost
CAR

I OVO JE MINISTAR.
TUGA GOLEMA.

Patriota
Gost
Patriota

DA JE VJEČNA CRNA GORA!

Istina
Gost
Istina

Koji ste vi svi debili ispranog mozga. Čime se vi bsvite a većins vss nema ni za rezervne gaće. Da vas je….. I ovaj iz Crne Gore i onaj iz Srbije. Za vas sve koji se palite na ove budalaštine najbolje je da se uhvatite Austrije i primite njihovog premijera gospodina Kurca. Seljak bezhljebović tumači istoriju. O Bože kud je… Više »

Hajduk
Gost
Hajduk

Ufati se ti toga iz Austrije bolje bi ti bilo.

MilanPG
Gost
MilanPG

Tako je, zivio Tištos

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Bucko je bio malo nervozan,otkazali mu tezgu.

Mileva
Gost
Mileva

Savjet za Teatar Apsurda : Piši pesme za decu i uživaj pored mora, ako ne duva.

Mileva
Gost
Mileva

Daćić zaslužuje prezir. Imati ovakvog državnog funkcionera je žalosno za jednu državu. Braćo srbi otrijeznite se već jednom. Slušajte Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka, Vuka Draškovića, prof. Žarka Koraća i još mnogo njih dobronamjernih intelektualaca. Prelijepa zemlja Srbija ide u politički ponor.

Драгоје
Gost
Драгоје

Све кад их скупише,те нормалне Србе,тешко да ће их бити 1%.А 99% су вам непријатељи

Pretpostavka
Gost
Pretpostavka

Iskreno mislim da onaj CG iz Srb koji bi se izjasnio za interes srpske crkve u Cg, da bi lose prosao u Srb.Jer u Srb jedno kazu drugo misle-rade. Jer vlast u Srb rade u korist vlasti u CG sto se tice tog pitanja.

Lipovo
Gost
Lipovo

Probudio se mrmot prije vremena?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Javi li se Nole Đole po ovom pitanju.

Krsto
Gost
Krsto

..i ne mora…on je njihov

Strijelac
Gost
Strijelac

Vratite nam Matiju i Đokovića, da ih krstimo u Crnogorsku crkvu.

Serdar
Gost
Serdar

Srbima odgovaraju Crnogorci u Crnoj Gori ali nikako oni u Srbiji sa ovim mogu manipulisati sa ovim drugim oni him ne trebaju.

Andjela
Gost
Andjela

Crnogorci su prvi usli kao oslobodioci Beograda.
Crnogorci su izginuli na Mojkovcu zarad Srba.
Crnogorci su uvijek bili uz srbe!
Crnogorci se poslije raspada Jugoslavije okrecu sebi!
Crnogorci traze svoje nicije ne otimaju tudje.
Crna Goro da si vjecna!🇲🇪

.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Da podsjetim da smo u Balkanskim ratovima za Srbe oslobađali sadašnji jug Srbije od Bugara i Turaka.

Albanac Ulcinja
Gost
Albanac Ulcinja

To nijeste oslobodili no okupirali ka I Ulcinj I Bar 1878.Okupirali ste Pec,Djakovicu I oteli Srbima Pecku patrijarsiju.Mozda Vi Srbi oproste Ali mi necemo.Kad tad vrnu cemo Ulcinj u Albaniju

Tik Tak
Gost
Tik Tak

A kad je to bilo albansko? Uzeli ste Kosovo i poljubite se u dlan!

Bashkim
Gost
Bashkim

Kad nije albansko ,sto ne dodjete u Ulcinj.Svudje u Ulcinj cuje sesamo albansko,ljeti po mallo bosanski,a zimi crnogorsku nidje.Tako priznajete da je Ulcinj albanski

Patriota
Gost
Patriota

Tako je! Istina živa!

Marv
Gost
Marv

Tacno to su bili Crnogorci oni koji danas ponosno stoje uz Mitropoliju i svoju bracu Srbe! Ovi sto stoje uz CPC i Mila su bili na strani Austrije. To Mi ne trazimo svoje mi imamo svoje sto smo imali i onomad! Da li vam je sada jasno?

Strijelac
Gost
Strijelac

Dobro je za Srbe i njihovo junaštvo rekao, novoizabrani predsjednik Hrvatske,Zoran Milano ić, nazivajući ih ,, Šaka jada”.

Србин кукавица
Gost
Србин кукавица

Занимљиво,чист Хрват.Право Хрватско име.Мој први комшија је такође Зоран Милановић.До сад сам мислио да је Том,тако се представљао.Кад оно каже.Чист Хрват

Иванова корита
Gost
Иванова корита

Точно у владу Зорана Милановића све сами чистиХрвати:Ранко Остојић,Миланка Опачић,Бранко Грчић,Предраг Матић…Па кад дође Енглез који разумије хрватски одмах види ђе су то чиста хрватска имена различита од српских

Preko Morače
Gost
Preko Morače

Ne uzbudjujte se, nije on mislio na vas, nego na ove sto ne vole Srbiju ali vole da su tamo i da kupuju sve . pročitajte Borbu da vidite sta kuljača ima. A crče za Crnom Gorom

polis
Gost
polis

Dacic je zastidje Srbije ..Njega treba da se odrekne normalna Srbija , i treba radi Srbije da podnese ostavku .

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Fasizam jos zivi u Evropi danas i to u Srbiji.

SimoSto
Gost
SimoSto

E moj Dacicu da ti odu ljudi sa porijeklom iz Cg nasto bi ti licila Srbija .

Preko Morače
Gost
Preko Morače

Nece oni Simo poći, znaju da nemaju Dje doći. I ovi sto su ovdje bjeze

Чевљанин
Gost
Чевљанин

Ако је тачно то што велиш,како онда нијесмо иста нација.Но су они Срби а ми Црногорци.

vesko
Gost
vesko

Na raj na zemlji.

TeatarApsurda
Gost
TeatarApsurda

A dje bila Vida kada je CG zabranila ulaz jos nekim Crnogorcima sa srpskim drzavljanstvom zato sto im se nije svidjalo sta pricaju??? KAko vi to tako lepo kada vam odgovara onda ovakve izjave i dela su ok a kada ne onda je to fasizam … On je samo napravio test, i rekao ono sto je CG drzava vec uradila,… Više »

Gojko
Gost
Gojko

Crna Gora bi apsolutno trebala da podrzi Dacica! Nek Srbija preispita nase kod njih, a mi ove njihove ovdje koji imaju drzavljanstvo a ne podrzavaju zakon, pa visnje moje ako vam ne odgovara, da se ne ljubimo

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

Bravo,pravo u centar!!

ND
Gost
ND

Fačić je slika i prilika Srbije i njenog puta od raspada SFRJ do danas. Nekad je Srbija imala Jovana Ristića,Stojana Protića,a danas Dačića i onog otužnog Obradovića.

Send this to a friend