Politika

Krivokapić: Nijedna sekularna država ne daje toliko novca za vjerske škole; Abazović: Ovdje konstantno nešto želi da se obesmisli

Vlada je odložila usvajanje Informacije o realizaciji konkursa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju ukrasnog kamena „Žoljevica“, u opštini Andrijevica s Prijedlogom odluke o dodjeli koncesije i Prijedlogom ugovora o koncesiji. Predstavnik Ministrstva kapitalnih investicija Petar Odžić kazao je da je dužina trajanja koncesije trideset godina i da se radi o ukrasnom kamenu, te da je jedini ponuđač bila kompanija Uniprom metali, koja je dobila maksimalan broj bodova na konkursu. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović  je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore potvrdio da je u toku akcija SDT-a usmjerena ka osobama za koje se sumnja da su izvršili krivično djelo špijunaža, na način što su sarađivali sa ruskom tajnom službom.

Foto: Print screen
Foto: Print screen

13.55 – Krivokapić: Osnivač vjerskih škola uzurpator crnogorskih kulturnih dobara

Krivokapić kaže da je osnivač škole konstantno protiv nacionalnih interesa Crne Gore.

“Do skoro nepriznata organizacija osniva škole, a prihvataju na obrazovni program, taman kao što ste vi i DF prihvatili NATO. Nijedna sekularna država ne daje toliki novac za vjerske škole, a istovremeno skida s budžeta 16 škola i vrtića. Naš Ustav striktno odvaja vjerske ustanove od države. Ali i neki drugi zulumi su se završili, pa će i ovaj”, kazao je Krivokapić.

Abazović kaže da se stalno vraćamo na iste teme.

“Ovdje stalno postoji potreba da se nešto obesmisli”, kazao je on.

Konjević je pitao da li će ove dvije škole imati vjerske predmete.

“Vjerovatno hoće”, odgovorio mu je Vojinović.

Nakon kraće rasprave, informacija o finansiranju je usvojena.

12.30 – Restrikcija samo prema ljudima koji ne rade u skladu sa zakonom
Vlada je raspravljala i o informaciji o realizaciji Javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine arhitektonsko – građevinskog (ukrasnog) kamena „Žoljevica“, opština Andrijevica s Predlogom odluke o dodjeli koncesije i Predlogom ugovora o koncesiji.

Odžić je kazao da je dužina trajanja koncesije trideset godina.

“Vlada nije protiv nikoga revanšistički opredijeljena. Ako su sve procedure zadovoljavajuće, nemam ništa protiv. Restrikcija postoji samo prema ljudima koji ne rade u skladu sa zakonom”, tvrdi Abazović.

Krivokapić je predložio da se napravi uporedna analiza sa zemljala EU, kako bi se što bolje uskladili.

Šćekić tvrdi da se mroa detaljnije sagledati ova informacija.

“Ja se lično ne slažem da se ovakvi resursi daju na trideset godina, posebno ako znamo da je u prethodnom periosu bilo mnogo problema, ja sam protiv ovoga”, naveo je Šćekić.

Kovač je istakao da je bitno čuvati nacionalne interese, bez obzira o kojoj se firmi radi.

Joković je naglasio da želi da razmišlja kao privrednik, a čim se tu politika umiješa to nije dobro.

“Ako imamo čega to je kamen, svaki je prelijep. Ostavimo ovo za sljedeću sjednicu, ne treba da gledamo ko se javio”, kazao je Joković.

12:20 – Vlada je usvojila i Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

11:32 – Na dnevnom redu je i informacija o realizaciji Javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o Koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine arhitektonsko – građevinskog (ukrasnog) kamena „Žoljevica“, opština Andrijevica s Prijedlogom odluke o dodjeli koncesije i Predlogom ugovora o koncesiji.

Odžić je kazao da je dužina trajanja koncesije trideset godina, te da se radi o ukrasnom kamenu. Jedini ponuđač je, kako je kazao, bio DOO Uniprom.

Abazović je kazao da, kada se već pominje UNIPROM, mora istaći da Vlada nije protiv nikoga revanšistički opredijeljena.

“Ako su sve procedure zadovoljavajuće, nemam ništa protiv. Restrikcija postoji samo prema ljudima koji ne rade u skladu sa zakonom ili imaju neke kriminalne aktivnosti koje štete državnom budžetu i građanima Crne Gore”, tvrdi Abazović.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić smatra da se ovo mora detaljnije ispitati.

“Ne slažem se da se ovakvi resursi daju na 30 godina, ne samo ovoj kompaniji nego bilo kojoj”.

Ministar pravde Marko Kovač takođe smatra da ovu tačku dnevnog reda treba ostaviti za razmatranje za neku narednu sedmicu.

“Nemamo ništa protiv bilo koje firme, govorim u cilju očuvanja prirodnih resursa”.

Konjević je kazao da po zakonu o koncesijama, Vlada može da da na rok do 30 godina, a preko 30 godina, kako je kazao, odlučuje Skupština.

Kazao je da je vlada Zdravka Krivokapića dala prijedlog da se ovo radi.

“Imajmo u vidu da treba čuti resornog ministra. Uvijek treba analizirati, ai ovo je bila tenderska procedura po odlukama prethodne Vlade, samo da se držimo činjenica”, kazao je Konjević.

Abazović ističe i da je nelogično da neko traži koncesiju na 30 godina.

Kako je kazao, “ima firmi kojih više ima u javnom životu nego nas”.

Predložio je da se sačeka sljedeća sjednica kako bi se bolje sagledao ugovor.

Joković je kazao da želi da razmišlja kao privrednik, a čim se politika previše umiješa u privredne aktivnosti to nije dobro.

“Ovdje se radi o davanju kocesije za ekspolataciju kamena. Prijavila se jedna firma, niko nije branio nijednoj drugoj firmi da se prijavi ukoliko je željela da se bavi time. Ovdje moramo drugačije pristupiti jer je to kamen, a u Crnoj Gori ga ima previše”.

Kazao je da bi morali mijenjati cijelu proceduru ukoliko bi smanjivali godine.

Odžić je napomenuo da se moravoditi računa “jer ćemo dobiti tužbu ako prekoračimo rokove”.

Prema riječima Odžića, i ranije su se davale koncesije za kamen na 30 godina.

“Ulazimo u sferu politike. Ovo nije za igranje politikom”, rekao je on.

On tvrdi i da je sve ovo danas predstava za javnost.

“Ne ulazite u to je li predstava ili ne. Donesite sve da pogledamo, na kraju ćemo imati zadnju riječ”, kazao je Abazović.

Kovač je rekao da ne treba da se ponašamo kao advokati privatnik kompanija.

“Nemojte ni u pokušaju da ovdje na sjednici vlade kažete da zastupamo neku firmu, vi koji ste zastupali koga ste stizali. Da neko zastupa firmu, ne bi se otvorio dijelog na ovu temu”, kazao je Konjević.

Kovač mu je rekao da mu se na ovaj način obratio “sad i nikad više”.

“Ovdje smo da pokušamo da zaštitimo držani interes. Ne vidim potrebu za nervozom da se usvaja sad pod svaku cijenu ova tačka. A ovakav način komunikacije neću tolerisati ubuduće”, kazao je Kovač.

Tačka je odložena za narednu sedmicu.

11.20 – Vlada usvojila i izvještaj o javnim nabavkama za period od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

11.05 – Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić rekao je da je Crna Gora šampion u inflaciji i rastu cijena hrane: “Od Evrope sad smo dobili najveću inflaciju u Evropi i najveći skok cijena hrane”.

To je, kaže, dijagnoza kojom bi trebalo da se bave interresorski.

Krivokapić je to rekao komentarišući Informaciju o primjeni Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda.

Abazović podsjeća da je država više puta izlazila u susret građanima, poput smanjenja akciza na gorivo.

“Crna Gora nije povećavala cijenu energenata. Učinili smo sve da građanima olakšamo kriznu situaciju koja nije samo u našoj zemlji. Stanje javnih finansija u Crnoj Gori nije posljedica ni ove vlade, ni prošle, ni pretprošle. To je decenijski kontinuitet”, rekao je premijer.

10.45 – Abazović je kazao da je dužan da pozdravi akciju koju je SDT sproveo.

“Radi se o jednoj međunarodnoj akciji koja se realizuje sa našim partnerima i ima sa cilj očuvanje nacionalnih interesa Crne Gore”, kazao je Abazović.

Ministar prosvejte u tehničkom mandatu Miomir Vojinović predložio je da se na dnevni red uvrste i tačke o osnivanju i finansiranju vjerskih škola.

Vlada je usvojila i nacrte kadrovskih planova Ministarstva prosvjete, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Upravu za ljudske resurse i izmjene Kadrovskog plana Ministarstva kapitalnih investicija za 2022. godinu.

10.30 –  Ministar javne uprave u tehničkom mandatu Maraš Dukaj saopštio je na današnjoj sjednici Vlade da će plate pripravnicima bigti isplaćene najkasnije do kraja sljedeće nedjelje.

Govoreći o kompletnom vraćanju sistema, Dukaj je kazao da se i to očekuje do kraja naredne nedjelje.

“Nadam se da ćemo do kraja sledeće nedjelje imati sve sisteme, mi se polako vraćamo”, istakao je Dukaj.

Ostaju niže akcize na gorivo do 1. novembra

10.15 – Na prijedlog ministra finansija Aleksandra Damjanovića usvojen je prijedlog da niže akcize na gorivo ostanu na snazi do 1. novembra.

Podsjećamo, država se već više od četiri mjeseca odriče dijela prihoda od akciza na gorivo, zbog čega su prihodi po tom osnovu značajno manji od planiranih.

Sjednicu uživo možete pratiti na CdM-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Optimista
Gost
Optimista

Gospodin Krivokapić brzopleto zanemaruje sekularne države Afganistan, Iran i Islamska Država. Tamo je slična, ako ne i gora situacija. Znači, nismo najgori.

Danica
Gost
Danica

Zašto je problem dati Unipromu, jedinom ponudjaču na tender. Trebamo biti srećni da neko hoće da zdposli ljude u siromašnoj opštini Andrijevica

Petar7
Gost
Petar7

Carevicu su odobrili za 2 minuta iako se cijelo selo bunilo protiv toga.

Petar7
Gost
Petar7

Nema novca za crnogorske škole, bolnice i ljekove a oni daju saglasnost da država finansira tkz. srpske vjerske gimnazije, koju su prije nekoliko mjeseci protivzakonito osnovali razni opskurni likovi, nacionalisti i osudjivana lica… Ova zemlja ide u propast i radi samo za interese Srpske crkve i nacionalizma.

SJEVER
Gost
SJEVER

Za vjerske škole ima para, za prevoz učenika iz udaljenih sela nema!!!
A što će da iškoluju kadar to je posebna priča.

XXY
Gost
XXY

Kakvi su foliranti ovi iz SDP….što radite u toj i takvoj vladi ??? Samo prosipate praznu priču….baš ste se zalijepili za fotelje….Krivokapiću nije čudo, jer je više neće gledati, a Konjevic je razočao…

Hogar
Gost
Hogar

Nijesu foliranti nego pokušavaju iskoristit funkcije koje pokrivaju da bi otežali svetosavcima,usporili ih,smanjili štetu po državu itd.Rade ono što mogu i svaka im čast obojici.

Oli
Gost
Oli

Nema lijekova za najteže bolesnike,a ovamo izdvaja ju pare za popove koji su puni ka brod!Piiihhh

Milan
Gost
Milan

MAli iskopleksirani se vratio sa puta koji plaćaju građani. sastao se sa svojim mentorom AV.

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Vlada u kojoj sjede gospoda Raško i Ranko je dobra vlada inače bi oni izašli iz vlade koja radi protiv Crne Gore.

Luda Simana
Gost
Luda Simana

A je li udobna fotelja u “izdajničkoj vladi”?
🤦‍♀️🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🍻🍻🍻👋

Ljilja
Gost
Ljilja

Dritan se ponaša kao da śedi u nekoj kafani😳

Nikk
Gost
Nikk

Joko bi da razmišlja 🤔

Zoran
Gost
Zoran

Koliko je Dritan potrosio narodnog novca sa svojim pratiocima u SAD, javno da se objavi?

Stara varoš
Gost
Stara varoš

Centralno pitanje za vladu- zašto ne preduzimae HITNE mjere za zaustavljanje divljanja cijena. Svakog dana se dižu cijene,a cijena struje je stabilna a goriva pada. Narod je na ivici izdržljivosti.

Nino🇲🇪🇲🇪
Gost
Nino🇲🇪🇲🇪

Abazovic nam prica o nacionalnoj bezbjednosti,
smijesno !!

Bleck Man
Gost
Bleck Man

Nije ovo naša vlada,,da gledamo brt škljara koji priča priče makte se.

Milos
Gost
Milos

Vratija se sime iz amerike promovisao knjigu o nasem trosku i sad ce jos 400 miliona da zaduzi Crnu Goru

Tihana
Gost
Tihana

To nije Vlada, to je skup osoba koje misle da su Vlada

Veesna
Gost
Veesna

Ne moraju zasijedati, sve nsm je i te kako jasno!!!

Visitor
Gost
Visitor

Jedni plate po dvije iljade, drugi firme po djevičanskih ostrva i satove od sto stotina, idu na službena putovanja, koriste avione, helikoptere, uzimaju kredite od milion, rade po Tajlandu za 25.000 eura.. A šta ćemo sa narodom ne viđeli se danas dabogda? Šta ćemo sa nama? Ogrnuli ste se u Crnogorske i Srpske i Ruske zastave i šatro se prepucavate… Više »

Mama domaćica
Gost
Mama domaćica

Nadam se da ce jesti i obilaziti oko voća i povrca jednoga dana kao mnogi u Crnoj Gori

Narodni soj
Gost
Narodni soj

Sjede oni u Skupstini a narod sjedi i gleda kako oni ne spustaju plate svoje ..
Šedi moj narode ..Rašeo se

Send this to a friend