Politika

Demokrate: Način izmjena u obrazovanju je antidemokratski

Vlada pokušava na mala vrata da sprovede svoje interesne naume, tako što je predložila set zakona iz oblasti obrazovanja na antidemokratski način, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, kazao je da su radne grupe koje su radile na pripremi zakonskih rješenja formirane početkom februara, i da su već završile svoj rad, nakon samo nekoliko održanih sastanaka.

„Dok po principu samovolje, u istoj stvari, Vlada ignoriše predloge zainteresovanih strana, uključujući nevladine i studentske organizacije i Sindikat prosvjete“, kazao je Šaranović na konferenciji za novinare.

Komentarišući vrijeme trajanja javne rasprave koja je predviđena, Šaranović je upitao kako očekivati da se u roku od 20 dana sve zainteresovane strane uključe, daju argumentovane sugestije i predloge na osam tako važnih zakona.

Prema njegovim riječima, već godinama unazad, sporni članovi zakona po kojima direktore škola bira i razrješava ministar, a tako izabrani direktori vrše izbor nastavnika i ostalih zaposlenih, predstavljaju osnov za partijsko zapošljavanje po sistemu jedan zaposleni – četiri glasa.

“Sve to i ne čudi u zemlji gdje smo pored jednopartijskih izbora imali i samo jednog kandidata za rektora državnog Univerziteta, koji je reizabran prije nekoliko dana”, smatra Šaranović.

On je kazao da su predstavnici studentskog parlametna u Radnoj grupi, koja se sastala svega dva puta, dobili nacrt Zakona o visokom obrazovanju bez mogućnosti da daju mišljenje ili da se o njemu izjasne, a gotovo da nijedan od predloga studenata nije uvažen.

„Zbog svega toga, predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju neće imati podršku krovne studentske organizacije“, naglasio je Šaranović.

On je poručio da se mora pokrenuti proces depolitizacije i decentralizacije sistema obrazovanja u cjelini, „jer stručnim osobama za rad u školi jedina preporuka mora biti diploma, a ne partijska knjižica“.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica istakao je da je 20 dana predviđenih za javnu raspravu o Zakonu o visokom obrazovanju jedan od signala da se želi nastaviti monopol Vlade nad sistemom visokog obrazovanja.

On je kazao da predloženi nacrt ne sadrži garancije da će Agencija za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja biti istinski nezavisna institucija, „a ne radno tijelo ili kvazi direkcija Vlade i Ministarstva prosvjete“.

Nacrt, kako je naveo, ne sadrži mehanizme za uvođenje reda i transparentnosti u sistem visokog obrazovanja, izostavlja definisanje adekvatnog mehanizma za kontrolu finansija, izbjegava normiranje plagijata i njihove prevencije i neopravdano smanjuje nivo provjera za dobijanje akreditacije u vidu ukidanja eksterne evaluacije od međunarodnih institucija.

“Zato, smatramo da je nepohodno osnivanje jedinstvene institucije – Agencije za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja. Nju bi birala Skupština, i to na osnovu javnog poziva i jasnih zakonskih kriterijuma, uz obavezu podnošenja izvještaja o radu“, istakao je Koprivica.

On je dodao da bi maksimalna transparentnost omogućila pravo javnosti da zna sve o funkcionisanju i finansijama javnih ustanova u visokom obrazovanju.

Koprivica je saopštio da bi se u zakonu morao adekvatno normirati i plagijat, kao i postupak za njhovo otkrivanje i sankcionisanje.

“Pored ostalog, nameće se pitanje zašto postoji softver za provjeru plagijata studenata, ali ne i nastavnog kadra”, naglasio je Koprivica.

On je poručio ministru prosvjete, Damiru Šehoviću, da “u situaciji kada naše visoko obrazovanje zauzima posljednja mjesta na međunarodnoj ljestvici kvaliteta, posao ministra mora biti uvođenje reda i promovisanje standarda“.

„A ne biti eksponent politike koja želi da nastavi sa podređivanjem visokog obrazovanja partikularnim i interesima izvršne vlasti“, dodao je Koprtivica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mila
Gost
mila

Ne treba zaboraviti da su ovi što pišu zakone u obrazovanju radili to još kod Miga kada je počelo razaranje sistema (Migo je u istoriji školstva CG najgore kadrovsko rješenje!!!). Sadašnja vlast još nije ukapirala sa kim ima posla pa se razbijanje sistema od ove grupe nastavlja. Dao bog da nam zatvore škole i da nam djeca poču nositi brade… Više »

Send this to a friend