Politika

Demokrate: Sramna odluka vrha Uprave policije

Današnje saopštenje Uprave policije  da od sjutra njeni pripadnici više neće obezbjeđivati liotije, već da će svu odgovornost za eventualne incidente snositi organizatori  je prvi korak u realizaciji sinoćnjeg intervjua Mila Đukanovića kojim je kritikujući nadležne institucije da se nedovoljno odlučno odnose prema mirnim protestima, dao nalog da suspenduju ustavna prava građana, poručuju iz Demokratske Crne Gore.

Demokrate tvrde da je, zaslijepljena nalozima Đukanovića, Uprava policije previdjela činjenicu da su litije molitveni skupovi kojima se ispoljavaju vjerska osjećanja i ostvaruje sloboda vjeroispovijesti, pa je ovakvim saopštenjem direktno osporila pravo građana na ispoljavanje vjerskih osjećanja zagarantovanih Ustavom Crne Gore.

“Ovim se dodatno pokazuje koliko je i neiskren poziv na dijalog najvećeg političkog blefera, Duška Markovića koji je upućen Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, jer ne može biti kredibilan poziv na razgovor o zaštiti sloboda i prava vjernika, dok se istovremeno tim istim vjernicima uskraćuje zaštita prilikom mirnih molitvetnih okupljanja. Zaboravili ste, gospodo, da su vaš nalogodavac upravo građani i onih 200.000 koji mirno i dostojanstveno protestuju protiv zakona koji dijeli građane po vjeri i naciji, a koji su sinovi i kćeri ove zemlje i u kojoj su svoji na svome kao punopravni građani.  Takođe, među njima su i pripadnici policije i članovi njihovih porodica koji u svojstvu građana mirno i dostojanstveno izražavaju protest.  Zaboravili ste gospodo da vas finansiraju građani i da treba da radite za njih, a ne da štitite komfor Đukanovića koji državu doživljava kao svoj posjed”, poručuju iz tabora Alekse Bečića.

Kako dodaju, ovakvom odlukom, Uprava policije je suspendovala obaveze koje ima prema građanima.

” Stavili ste je na raspolaganje taktici političkog blefiranja Duška Markovića i njegovog šefa Mila Đukanovića. Takođe, ključno je pitanje da li je Uprava policije ispitala ima li u porkama Đukanovića iz sinoćnjeg intervjua datog RTCG elemenata podstrekivanja na paniku i nerede? Zabrinuti smo zbog vaše tvrdnje da vam litije oduzimaju kapacitete. Pitamo vas, gdje su vam kapaciteti da spriječite incident kod Delte koji još uvijek nijeste rasvijetlili? Gdje su vam kapaciteti te noći? Gdje su vam bili kapaciteti kada su prebijani, ranjavani i ubijani novinari? Dok su se dešavali mafijaški obračuni, ubijani ljudi i stradali nevini građani?  Tada nije bilo litija. Čime su tada bili opterećeni vaši kapaciteti?”, navode oni.

Demokrate pitaju, a imajući u vidu da je Uprava policije  naglasila plodotvornu saradnju sa Mitropolijom kao organizatorom, kojoj su izrazili zahvalnost, ta se to konkretno desilo pa su promijenili odluku?  Demokrate tvrde da Uprava policije to saopštenjem nije objasnila, tvrdeći da je svakom građaninu jasno da je u pitanju sprovođenje naloga Đukanovića.

“Takođe, neshvatljivo je odbijanje  Veljovića da se sastane sa organizatorima okupljanja, i na obostrano prihvatljiv način, kao i do sada, omogući da se ostvaruje pravo građana na mirno okupljanje, ali je, sa druge strane, agilan da preko noći izvršava naredbe Đukanovića. Sasvim smo sigurni da ni ovakve sramne, nezakonite i protivustavne odluke vrha Uprave policije, neće posvađati građane Crne Gore. Građani Crne Gore su prevazišli podjele, udružili se bez obzira na nacionalne i vjerske različitosti. Ovakva odluka Uprave policije je dokaz da aktuelni režim nema demokratski odgovor na legitimne zahtjeve iznijete tokom mirnih okupljanja građana, niti demokratski kapacitet koji priliči ozbiljnoj vlasti, da rješava probleme koji su izveli stotine hiljada građana na ulice. Sa tih okupljanja mogle su se čuti samo poruke mira, ljubavi, zajedništva, bratske sloge, a slali su ih pripadnici različitih religija ukazujući da žele promjenu jednog zakona koji je neustavan i koji krši ustavom zagarantovana prava. Takav protest je civilizacijska tekovina i demokratsko pravo svakog građanina”, navode Demokrate.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svašta
Gost
Svašta

Ovo kaže predsjednik stranke čiji poslanici ne dolaze na posao ali uredno primaju platu.

Piksi
Gost
Piksi

A znate li vi sto ocete?Mrs kuci

KVAZI CRNOGORAC
Gost
KVAZI CRNOGORAC

Privatna policija ima obavezu da čuva šta im vlasnik – milo kaže naredi

CiNick
Gost
CiNick

Ima policija pametnija posla od dsngube s vama. Ili i jne go cilj,, da uposlite policiju dok ppsvrssvate nekkee rabote

KVAZI CRNOGORAC
Gost
KVAZI CRNOGORAC

Obezbeđuju blažove mhe acove banke i spremaju nerede sa ubačenim krimosima na litije zato neće da obezbeđuju. privatna policija privatno tužilaštvo privatno sudstvo …= privatna država

marius
Gost
marius

Kao gradjanin Crne Gore više sam no zabrinut zbog svega ovog što se dešava. Sad osudjujete postupak policije. Zašto? Dok ste pričali da su litije protesti zbog zakona, imali ste od strane policije i više no što je trebalo zaštitu. Sad kad prijetite i ucjenjujete vlast i kad čak i popovi prijete rušenjem vlasti, oćete da vas čuva policija. Dje… Više »

Vojo
Gost
Vojo

A ko su ovi?

Rajko
Gost
Rajko

Nas Aleksa jesi li razmisljao kako da funkcionisemo mi koji sjedimo kuci i divimo se ovom prostakluku u 21 vijeku…

Grk
Gost
Grk

Neka neka sami snose odgovornost !

GNK
Gost
GNK

и да им је мало

Send this to a friend