Politika Petak, 09.07.2021.

Deset do Osam – Crnogorski Nacionalizam

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Da budete u toku 24 sata pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Crnogorski nacionalizam

Postoji li crnogorski nacionalizam? Postoji, kao i svaki drugi nacionalizam na svijetu. Crnogorski nacionalizam, međutim, još uvijek srećom nema otvorene zastupnike među mejnstrim političarima i političkim partijama. On nije dovršen kao koncept, niti je jasno artikulisan kao ideologija kroz aktivnost nekog lidera na primjer, ili program neke partije. On nije masovan pokret, i isključivo je reakcija na srpski nacionalizam i njegov je iskrivljeni odraz u ogledalu. Da li je crnogorski nacionalizam opasnost po Crnu Goru? Sve dok je defanzivan, a on to sada jeste, nije. Može li hipotetički da postane opasan? Može, ali ajmo to da problematizujemo onda kada počne da postaje opasan. Kada zaprijeti drugima na način na koji su to radili masovniji i opasniji nacionalizmi u regionu, od kojih neki u crnogorskoj vlasti ovih dana dominiraju.

Zašto sam započeo ovu tešku temu jutros na šte srca? Zato što se mora negdje početi, a najviše zbog mantre o dva nacionalizma između kojih se našla nesretna URA. Mantre koja se lako prima vani. Juče je gospodin Dritan Abazović otišao u Sarajevo i tamo zagrmio da se Srebrenica koristi za podizanje crnogorskog nacionalizma. Način na koji je to rekao i kako ga je uporedio sa srpskim nacionalizmom – kao da je htio da kaže da je crnogorski nacionalizam najgori. Pa neće biti gospodine Abazoviću. Nema crnogorski nacionalizam iza sebe hladnjače i masovne grobnice. Nema iza sebe etničkog čišćenja.

Abazovićevo ponašanje, u kome obilježavanje godišnjice genocida doživljava kao binu za saopštavanje svoje propagande, dokaz je nedostatka pijeteta prema žrtvama Srebrenice, i simptom zbog čega možda fokus o obilježavanju godišnjice genocida državna administracija usmjerava na aktivnosti van zemlje. O tome je juče na najvažnije adrese u CG pisao Aleksandar Saša Zeković

Dok gospodin Abazović šuruje sa srpskim nacionalistima i fašistima, dok za patriotske kolone govori da Crnogorci leleču po trgovima, a za litije da su praznik demokratije, dok prijeti polovini Crne Gore, teško da će iko shvatiti da je njegova kritika crnogorskog nacionalizma dobronamjerna i konstruktivna. Kao i kod organizovanog kriminala, gospodin Abazović se bori protiv jednog problema, dok drugom svjesno ili nesvjesno čisti put da raste i da se razvija.

Nastavak posjete Metjua Palmera

Pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Metju Palmer se nakon predsjednika Crne Gore prekjuče, sastao i sa svim ostalim visokim državnim zvaničnicima, ali i sa liderima civilnog sektora među kojima sam se i sam našao. Razgovor je kao i posjeta prošao u iskrenom i prijateljskom tonu sa uvjeravanjem da Crna Gora u SAD ima važnog i stabilnog partnera, i obratno. Nisu svi gledali blagonaklono na poruke iz ove posjete, tako su se zbog savjeta gospodina Palmera da budemo oprezni u dogovorima sa Kinom, oglasili iz njihove ambasade.

Smanjenje kamate kineskog duga

Američka ambasada pohvalila je ministra Milojka Spajića za uspješno okončanje pregovora u partnerstvu sa američkim i evropskim finansijskim institucijama i smanjenje valutnog rizika. Ministar Spajić je ovako završio pregovore koji su započeti još u vrijeme ministra Radulovića. Spajića su za uspješne pregovore pohvalili i iz opozicije poslanici Damir Šehović i Raško Konjević, uz napomenu da se ugovor i aranžman moraju objelodaniti kako bi se sagledali svi benefiti i troškovi procesa.

DF vs Demokrate

Demokratski front je svjestan da ovakvim rasporedom snaga samo gubi na snazi. I zbog toga je sada podigao ulog i osim smjene premijera traži smjenu predsjednika parlamenta. Razlog leži u činjenici da se njihovi glasovi umjerenijih glasača prelivaju upravo Demokratama. Demokrate su uzvratile istom mjerom i u žestokom saopštenju prozivaju lidere DF zbog tuče u Beogradu.

Uhljebistan

Vlada kao da najavljuje otpuštanja u državnom sektoru. Iako pokušavaju da svale sve na bivšu vlast, i sami istom silinom učestvuju u natrpavanju i gomilanju u državnoj administraciji. Zapošljava se lopatama.

Igmanska inicijativa

Dvadesetosma sesija Igmanske inicijative održana je juče na Pravnom fakultetu u Podgorici, na temu “Zapadni Balkan između non-papera i EU integracije”na kojoj je učešće uzelo preko 20 univerzitetskih profesora, građanskih aktivista, bivših i sadašnjih diplomata, predstavnika državnih organa i civilnih asocijacija.

To je to za danas i za ovu nedjelju. Čitamo se ponovo u ponedjeljak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
daga
Gost
daga

Ljubo tacno u “sridu”sto bi rekli na Sinjsko alci,a po pitanju Albanskog cetnika Abazovica,lik bez ljudsko i svakog drugog morala,ne daj Boze da je visociji dva prsta,bio bi veca fukara od Adzica i nesrecnog Konatara.

Gini
Gost
Gini

Sta znam,meni se cini da ta “nesretna” URA je svakim danom sve jaca i da ce jos dugo bio dio vlasti uCg

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Kako ti ne dosadi više?

Gini
Gost
Gini

Pa za to je placen

Rale
Gost
Rale

Privrženost vlastitom narodu i njegovim interesima naziva se nacionalizam.

Miroslav
Gost
Miroslav

Kako nije agresivan, kad Mirna kaze da sve ljude treba spaliti u Hramu… Kako to Ljuka?

Drzava
Gost
Drzava

Zato jer su to oteti hramovi

Miroslav
Gost
Miroslav

pa nije narod otimao hramove prije 100 godina. Kakve veze ovaj danasnji narod ima sa time? Znaci treba ih spaliti kako Mirna kaze?

Terra nova
Gost
Terra nova

Tako Miroslave, što nijedan Crnogorac ne zapali ni crkvu ni džamiju, nijedan Crnogorac ne ubi nikoga iz nacionalističkih pobuda. A Srbi i njihov nacionalizam će ostat zapisani kao narod čiji su POJEDINCI činili genocid, i sem džamija palili i ljude. Jeli ti sad jasna razlika Miroslave.

Levis
Gost
Levis

Dobro ,prijatelju.Ona je rekla,a Arkan,Draža,Aca Palikuća Slobodan Milošević Radovan Karadžić i Ratko mladić su ubili desetine hiljada ljudi,ali stvarno,ne retorički.

Send this to a friend