Politika Utorak, 23.03.2021.

Deset do Osam – Dan Žalosti

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Dan Žalosti

Od jučerašnjeg presjeka u Crnoj Gori preminulo je devet covid pacijenata. U posljednja 24 sata registrovano je 426 novih slučajeva.  Većina crnogorskih opština podržala je inicijativu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da se 22. mart proglasi danom žalosti i danom nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa. Podsjećamo da je predsjednik na tviteru prekjuče podržao inicijativu aktiviste Aleksandra Zekovića. Inicijativu su podržali i iz Bošnjačke stranke.

U znak pamćenja na preminule od posljedica korona virusa, zastave ispred Kliničkog centra Crne Gore biće spuštene na pola koplja sedam dana.

Širom Crne Gore organizovala su se spontana komemorativna okupljanja posvećena žrtvama pandemije u Crnoj Gori. U Podgorici, Budvi, Baru i na Cetinju.

MMF-u se to ne govori

Dok se nagađa da je govor vicepremijera Dritana Abazovića u Evropskom parlamentu značajno uticao na pad cijena obveznica, još jedna nepromišljena izjava, ovog puta premijera Zdravka Krivokapića, mogla bi značajno uticati na nepovjerenje međunarodnih institucija u mogućnost ove vlade da sanira svoje obaveze. On je rekao da je “Vlada u potpunosti ekspertska i da u parlamentu nema podršku ni vladajuće većine ni opozicije”. U dopisu koji je objavio CDM vidi se samo tona jadanja i prebacivanja odgovornosti na staru vladu, bez ikakve vizije kako se problemi mogu riješiti.

VukšićLeaks nastavak

Na aferu sa otkrivanjem osjetljivih i tajnih podataka od strane šefa ANB-a Dejana Vukšića, reagovao je i Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg  lično. On je na pitanje novinarke o ovome odgovorio da neće komentarisati obavještajna pitanja u Crnoj Gori, ali je neglasio da su fokusirani na zaštitu klasifikovanih podataka i dokumenata, te poručio da će provjeriti sve članice, posebno nove.

Poslanik Raško Konjević koji je otkrio ovu aferu, gostovao je kod Darka Šukovića, gdje je objasnio da je Vukšić bio upozoren da ne dijeli ove informacije i da ih povuče, što on do same sjednice nije uradio.

Reakcije na incident sa Seadom Sadikovićem

Mislio sam da ne pišem o ovome, ali nakon zaglušujuće propagande i sinoćnje emisije u kojoj je Sead Sadiković pokazao trofejnu zastavu kada je rekao da su incidenti u “srpskom svetu pojedinačan slučaj” a kod “neokomita pravilo”, morao sam. Ovo je upravo retorika koja dijeli ovu zemlju, koja truje ovaj prostor i čini sve da do dijaloga ne dođe.

Ipak, svi smo vidjeli snimak, i svjesni smo da on nema ništa sa onom prvobitnom izjavom Sadikovića koju je dao tabloidnim beogradskim Novostima, čija ratnohuškačka retorika ne prestaje ni nakon 30 godina da truje javni prostor u Srbiji i regionu.

Miodrag Miko Živković je u oštrom reagovanju poručio Sadikoviću da treba da se stidi. Nikola Martinović, advokat, konstatovao je da ono nije napad na novinara, već na čovjeka Seada Sadikovića. I u pravu je Martinović, Sead one noći nije napadnut kao novinar, nego kao neko ko je oteo zastavu i izazvao sukob. Nijedna propaganda to ne može da sakrije. Sarajevski advokat i publicista Senad Pećanin rekao je da je iz snimka jasno da je Sadiković izazivač incidenta.

Djevojka koja se nalazila u kolima iz koje je Sadiković oteo zastavu, Merien Đukić, ispričala je njenu stranu priče za podgorički Gradski radio.

Gostovanje Adnana Čirgića i Bobana Batrićevića

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju postao je simbol borbe za crnogorsku nacionalnu emancipaciju i zaštite građanskih prava i sloboda i zato smeta aktuelnoj vlasti. To su ocijenili dekan i profesor na tom fakultetu Adnan Čirgić i Boban Batrićević, gostujući u emisiji “Zumiranje” TVCG.

To je to za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
HogarStrasni
Gost
HogarStrasni

Podrska za Seada, nije od juce pa da ne znamo ko je

Nada
Gost
Nada

Sead mi je uvjek bio jako simpatican cak presimpatican al mislim da je ovdje on pametujuci izazvao sukob, treba da shvati da ovdje vise nema veze koja si partija nego treba spasavati nasu drzavu CG koju dobismo zahvaljujuci DPS-u i Milu, a za koju je naravno najvise zasluzan LSCG i Slavko Perovic genije, a koju ova omladina jako razocarana pokusava… Više »

Miroslav
Gost
Miroslav

Podrska za Seada uinat ovakim tekstovima

Drakce
Gost
Drakce

Eto ti ga pa ga vodi doma. Aj polako.

Send this to a friend