Politika Ponedjeljak, 13.09.2021.

Deset do Osam – Etička, ne Etnička Zajednica

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethovni vikend.

Etička, ne etnička zajednica

“Pravda i istina ne stanuju u etničkoj, nego u etičkoj zajednici. Politika krvi i tla ovdje je poražena četrdesetpete. Crnogorski antifašisti tada su iscrtali put sa kojega nam nema skretanja. Ne bratstvo i jedinstvo u porijeklu i krvi, nego bratstvo i jedinstvo u privrženosti vrijednostima koje dijelimo” – po mom skromnom sudu najljepši dio govora Andreja Nikolaidisa juče na Cetinju. Cijeli govor je fantastičan, ali ovaj dio je suština onoga za što se borimo, ili bar treba da se borimo.

Protest na Cetinju juče je primjer kako jedan protest treba da izgleda, mirno, dostojanstveno, sa odličnim govornicima. Moderator je bio mladi Boban Batrićević, a prvi emotivni govor Anđe Kapičić mnogima je natjerao suze na oči. Govor Snežane Lakić koju su četiri puta pogodili gumenim mecima ispred dvora, ohrabrio je mnoge. Odličan je bio i pjesnik Balša Vulević, kao i Mehmed Zenka, koji je poručio “Nemojte misliti da Albanci nisu sa vama”. Okupljeni su prošetali do Belvedera gdje je Svetlana Pajović Musić pročitala Belvederski proglas. Kad se podvuče crta, odličan protest i odličan podstrek da sa borbom nastavimo dalje.

Kolega Miraš Dušević je bio na licu mjesta. Na ovom linku pogledajte njegove video snimke i fotografije.

Napad na premijerovu porodicu u Beogradu

Porodica predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića odlučila je da napusti Srbiju zbog incidenta koji se tokom vikenda dogodio u Beogradu. Iako je MUP Srbije ovo demantovao, po navodima članova premijerove porodice, policijski službenici Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerovog sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog.

Da li se Vučić ovo obračunava sa “neposlušnim” Krivokapićem, ili je riječ o još jednom igrokazu u režiji srpskog Velikog šefa, ko će im ga znati. Kao njihova posla.

Zapad da se probudi

Beograd je namjerno na Cetinju organizovao ovako ustoličenje da promoviše regionalnu agendu Srbije i da dovede u pitanje crnogorsku nezavisnost, kaže u razgovoru za Pobjedu američki diplomata i bivši ambasador pri NATO-u Kurt Volker. Ističe da Vašington mora mijenjati politiku koju sprovodi u Crnoj Gori.

Crna Gora je pala

O situaciji u Crnoj Gori i “srpskom svijetu” u Novom danu na N1 televiziji govorio je istoričar  Ivo Goldštajn. Goldštajn je rekao da je Crna Gora de facto pala, da je Joanikijevo ustoličenje bilo najmanje crkvena ceremonija. “Srbija je danas demografski iscrpljena, na Kosovu su američke baze i Srbija Kosovo nikada neće vratiti. Krene li veći pritisak prema BiH i Crnoj Gori te Makedoniji, sve su to točke gdje se može krenuti u širenje tog srpskog sveta”, rekao je između ostalog Goldštajn.

Dodikov desant na Bjelopavliće

Autokrata iz tzv Republike srpske, guverner zapadnih teritorija Srpskog sveta, došao je da obiđe novoosvojenu teritoriju u Crnoj Gori, tj. Bjelopavlićki plemenski manastir Ždrebaonik. Mitropolit crkve Srbije u Crnoj Gori Joanikije II ga je nazvao garantom mira i stabilnosti na Balkanu. Toliko o iskrivljenoj svijesti namjesnika Crkve Srbije u Crnoj Gori.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luka
Gost
Luka

Pala je vlast,a oni nisu završili posao pokoravanja naroda.Poikazali su da kontrolišu vlast.

sasa rs
Gost
sasa rs

Sta ti fukaro filipovicu pises tzv. za republuiku srpsku. To je naziv koji je u ustavu BIH i nema tu nikakve tzv.

Hogar
Gost
Hogar

😁 pozdrav svima u genocidnom entitetu “r.s” 🖐️

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

A što vrijeđaš gospodina. Kad pišeš njegovo prezime piši ga veeeelikim slovom. Malo poštovanja prema gospodinu

Send this to a friend