Politika Utorak, 28.06.2022.

Deset do Osam – Ko Je Nebojša Jušković?

Dobro jutro! Zeleni premijer glisira na fosilnim gorivima, njegovi ministri promovišu konzumerizam, svi zajedno na vladi imenuju agente ruskog uticaja u Crnoj Gori. Crna Gora zona sumraka.

Ko je Nebojša Jušković?

Nisam se bavio Budvom ove nedjelje, ali me juče ujutru zove drug i pita jesam li vidio novi odbor povjerenika. Stari je smijenjen, jer je pravio probleme Careviću. Sad je nova vlada navodno izabrala novi odbor u koga je imenovala famoznog Nebojšu Juškovića, čiji rad mi je interesantan već nekoliko godina. Riječ je o predsjedniku nečega što se zove Demokratska stranka jedinstva, lider podružnice veterana 63. padobranske brigade, kluba koji vole i lokalni sveštenici SPC, kao i funkcioner raznih sveslovenskih udruženja. Jušković je često u Rusiji, i ne krije svoju ljubav prema ovoj zemlji.

Sa prijateljem, Igorom Damjanovićem, propagandistom koji ovih dana sa prvih linija fronta u Ukrajini bodri okupacione snage, pohodio je mnoge ruske funkcionere. Samo kratkim uvidom u njegov fejsbuk profil, vidjećete  selfije sa ruskim patrijarhom, zamjenikom ministra odbrane, Putinovim poslanicima, obavještajcima itd. Pored svega ovoga, Jušković je svih ovih godina i službenik ministarstva finansija, još od vremena DPS-SDP vlasti, a možda i prije.

Raško Konjević, inače lak na tvitovima i odgovorima, juče je cijeli dan ćutao na moje pitanje o ovome. Odgovorio je premijer, koji je rekao da ne vjeruje da neko može biti izabran na dvije funkcije i da je neozbiljno kadrove etiketirati kao pro-NATO i proruske. Činjenica je da je Jušković na posljednjoj sjednici vlade predložen za člana prinudne uprave u Budvi i člana skupštine SMATSA, srpske agencije koja reguliše avio saobraćaj na našem nebu. Jušković je bio kandidat za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo tokom mandata vlade Krivokapić-Abazović, ali nje bio izabran.

Zelena hipokrizija

Prekjuče su društvene mreže gorjele snimkom Dritana Abazovića, koji glisira po Bojani, na gliseru sa moćnim Mercury motorom, koji guta gorivo. Prije par godina, dok je Dritan još bio opozicioni poslanik, bila je stvar trenda među nvo aktivistima provozati se na njegovoj pasari i napraviti selfi. I to je koliko-toliko bilo šarmantno. Barke su dio naše kulture na moru, i simbol skromnosti nekadašnjeg primorskog života. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, barke su kod mnogih zamijenili gliseri, a onda i jahte. Posljednje dvije godine, od kada je došao na vlast, Abazović se manje slika sa aktivistima, a više sa partijskim i koalicionim drugovima, a pasaru je zamijenio pomenuti gliser, koji pripada neimenovanom Dritanovom drugu.

Činjenica je da dobre plate u vladi poboljšavaju kvalitet života nekadašnjih opozicionara, i ako smo pod lupom držali i bivšu vlasti i govorili o satovima i torbicama bivših funkcionera, trebali bi da govorimo i o ovim novima. Posebno jer su ovi novi na vlast došli na krilima kritike luksuza i konzumerizma bivših lidera.

Sada, novi lideri, umjesto da mijenjaju kulturu dosadašnje elite, koju su kritikovali, podražavaju iste obrasce ponašanja, razmećući se brendovima i novostečenim bogatstvom. Ništa ne vrišti nouveaux riche kao takav način ponašanja.

Da se razumijemo, nema ničeg lošeg u bogatstvu, bogati pojedinci stvaraju bogato društvo. Ali bogatstvo koje je proizvod stvaranja dodatne vrijednosti, bogatstvo koje dolazi kao nagrada za mukotrpan rad, preduzimljivost i trud. Ne ono koje je proizvod parazitiranja na državnom budžetu.

Otvorena pitanja sa Srbijom

Premijer je od sjutra u Srbiji kod Vučića. Biće interesantno posmatrati gostovanje. RSE je u svojoj analizi istakao pet otvorenih pitanja koje opterećuju odnose dvije zemlje: Otvoreni Balkan, Temeljni ugovor sa SPC, Imenovanje ambasadora, Svetozar Marović i maltretiranje crnogorskih poslanika. Da je sreće Crna Gora bi uvela reciprocitet u svoje odnose prema Srbiji, ali izgleda da je strategija naše vlade još više poniženja i stavljanje u odnos još dublje zavisnosti od Srbije.

To je to za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Heroes
Gost
Heroes

Ko su Dritan i Arkan isto srbi iz CG

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Džaba kolumne, džaba sve Temeljni ugovor sa našom svetom srpskom pravoslavnom crkvom se zaključuje pa ćemo ga posle i popraviti kada nenarodnu koaliciju dps sd sdp pošaljemo u prošlost prvih narednih izbora.

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Do 7:50 ljubo mrzi sebe.Od 7:50 ljubo mrzi srbe i Srbiju.

tivat
Gost
tivat

Bavite se Nebojsom Juskovivem. Koja je razlika izmedju njega, Milutina Djukanovica, rektora UCG Vladimira Bozovica, popa Gojka Perovica. Nema razlike. Ko vodi EPCG i UCG. Kome Dps i Sdp daju podrsku. Zasto. Zasto.

Konstrakta
Gost
Konstrakta

Druže Filipović je prvi pričao o Božoviću, on je i problematizovao prvi njegov izbor pa su svi ćutali. Tako će bit i za ovoga Juškovića. Sad svi ćute.

cetinje
Gost
cetinje

Ljubo iskreno se nadam da ce se Abazovic vratiti iz Srbije sa jos vecim samarom i podrepnicom da ga ne izgubi jer se “poklon”Vucica ne odbija,amin iz mojih u Bozije.

VJESNIK_PROLJEĆ
Gost
VJESNIK_PROLJEĆ

Crnogorski pravopis ne poznaje pisanje velikog slova svake riječi u naslovu, pobogu..

Fractal
Gost
Fractal

Bolji su ovakvi tekstovi nego ono puko nabrajanje sta se desilo prethodog dana

eto tako
Gost
eto tako

E pa neka samo pokuša da potpiše tajni ugovor pa ćemo ga i mi dočekati onako kako “zaslužuje”. Izdajnik bez presedana! Licemjer i manipulator kakvoga majka nije rađala. I ovo mam je premijer??? Blago dušmanima Crne Gore, a nama NA SRAMOTU…

Send this to a friend