Politika Petak, 05.02.2021.

Deset do Osam – Packe iz Brisela

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro! Klikom na ovaj link pridružite se našoj Viber zajednici.

Prve ozbiljne packe iz Brisela

Nakon što je nova većina samoinicijativno krenula da se obračunava sa pravosudnim sistemom najavljenim zakonskim rješenjem kojim bi se ukinuo SDT, prvo je na važnost koordinacije sa EU upozorio njemački ambasador, izrazivši uvjerenje da vlada ne bi nikad ništa radila na svoju ruku. Nakon reakcije iz Komisije, ali i Delegacije u Podgorici, jasno nam je bilo da ipak bi i da su se delije malo preigrale.

Glavna poruka EU je da se kod poglavlja 23. i 24. jasno zna mapa puta i da bi svako kršenje i zaobilaženje ustavnih amandmana iz 2013. godine, a koji su bili uslov za otvaranje ovih pregovaračkih poglavlja, bio korak nazad u uspostavljanju pune vladavine prava, i shodno tome i u pregovaračkom procesu.

Na kritički i upozoravajući  tvit ambasadorke Pope i na njen tvit, odreagovao je funkcioner Demokrata, beranski zabavljač i direktor Nebojša Babović, koji je EU administraciju pežorativno nazvao birokratama.

Cijelu situaciju prokomentarisao je i portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Interesantno je ćutanje pro-vladinih medija i dobrog dijela NVO na upozorenja evropskih partnera.

Još jedna poljubi-pa-pusti predstava

Zamjenik premijera je u još jednom napadu malignog narcisizma stavio svoju sliku u posto o hapšenju bivših funkcionera. Riječ je o predmetu kojim se tužilaštvo bavi već nekoliko godina i o kom je RTCG radio dokumentarac prije dvije godine. Na to je podsjetio Boris Raonić na tviteru.

Na saslušanje su privedeni Zoran Vukčević, koji je bio na čelu IRF-a, kao i Petar Ivanović tadašnji ministar poljoprivrede, sada savjetnik predsjednika i poslanik DPS-a. Priveden je bio i Budimir Mugoša, funkcioner SDP-a i ministar vlade izbornog povjerenja iz 2016. godine. Ne znamo da li će doći do podizanja optužnice, ali tužilac nije odredio tužilačko zadržavanje ni za jedno od privedenih lica. Budimir Mugoša je reagovao i poručio da sarađuje sa tužilaštvom, optužujući neke medije za spinovanje oko ovog događaja.

Interesantno je da su preksinoć na društvenim mrežama fašističke trol fejsbuk stranice najavile hapšenje. Kako znamo da se radi o internet aktivistima bliskih ovim vlastima, pitamo se da li su oni postali zvaničan kanal komunikacije Dritana Abazovića.

Osim Abazovića koji je ispozirao pored trofeja, i Demokrate su požurile da preuzmu zasluge za ovo hapšenje.

Hapšenje i istrage su normalna stvar, dešavale su se i ranije. U mom gradu je do 2015. uhapšeno i procesuirano preko pedeset ljudi. Većina su bili članovi DPS-a. Veliki je problem što oko ovoga URA gradi kult ličnosti Dritana Abazovića, i stvara osjećaj nesigurnosti i straha, prijeteći sa društvenih mreža polovini Crne Gore.

Ko je uprava ToMontenegro

Vijesti su juče objavile informaciju o direktoru i članovima UO za koju se kasnije ispostavilo da nije tačna. U njihovom prvom reagovanju sastav Odbora direktora bio je značajno drugačiji od onoga koji je kasnije potvrđen medijima. Jedan od interesantnih kandidata za člana UO novoformirane kompanije bio je advokat Miloš Stevanović, bliski saradnik Dodikovih. Nakon naše jučerašnje objave njegovo ime se nije pojavilo u finalnom sastavu borda direktora. Kako mi nije bilo jasno kako i zašto je čovjek otpao, iako su Vijesti objavile i njegovu biografiju, pitao sam ministra na tviteru kada i zašto je otpalo njegovo ime i ime još jedne interesantne kandidatkinje. Do objavljivanja ovoga nisam dobio odgovor.

Napad URA na Demokrate u Herceg Novom

Onamo gdje su ih odbacili, u Budvi i Herceg Novom, kao što će biti slučaj i sada u Nikšiću – onamo  gdje više vjerovatno neće biti potrebni – URA glumi opoziciju. Tako je bilo i u Budvi, tako je i u Herceg Novom gdje sada optužuju administraciju gradonačelnika Stevana Katića, da nezakonito sprovodi konkurse. Na Urine otpužbe, odgovorili su iz Opštine Herceg Novi. URA je u Herceg Novom, u koaliciji sa SDP, i obije partije predstavljaju dio vlasti. Na to su podsjetili i u Opštini Herceg novi u pomenutom saopštenju.

Toliko za danas i za ovu nedjelju. Čitamo se ponovo u ponedjeljak. Uživajte u vikendu, uz obavezno poštovanje mjera. Čuvajte se.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emma
Gost
Emma

“Kadija te tuzi Kadija ti sudi”.Ova nasa vlada tako radi..

Soko
Gost
Soko

Da je vječna CG!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Potonja ura urina,hahaha!

Send this to a friend