Politika Četvrtak, 21.01.2021.

Deset do Osam – Popravni u Skupštini

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro! Ne zaboravite da se našoj viber zajednici klikom na ovaj link.

Skupština obavila ono zbog čega se i okupila

Skupština je ponovo izglasala zakone koje joj je predsjednik ranije vratio zbog sumnji u ustavnost i zakonitost akata i procedura kojom su isti doneseni. Oni su ponovo usvojili izmjene zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Takođe, poslanici su ponovo usvojili izmjene zakona o radu, državnim službenicima i namještenicima, zdravstvenoj zaštiti. Za zakone je glasao 41 poslanik, nije bilo uzdržanih ni glasova protiv. DPS je odmah najavio da će donesene zakone kandidovati za promjenu ustavnosti.

Premijer Zdravko Krivokapić je rekao da se nada u političko iskustvo predsjednika Đukanovića, za kojega je rekao da je siguran da će ovaj put potpisati zakone. Premijer je rekao i da nije čestitao Dan Republike Srpske, nego je slučajno nazvao predsjednicu Cvijanović da joj zahvali na čestitci, i to baš na 9. januar. Premijer zbilja misli da smo svi mi malo intelektualno insuficijentni, da ne kažem glupi. Bilo bi dobro da je neko premijera pitao zašto nije čestitao Dan Republike Srpske i zašto je taj praznik za njega moralno i zakonski problematičan, da ga se tako lako odriče.

Interesantna je bila razmjena između poslanika URA Miloša Konatara i funkcionera SDP-a Bojana Zekovića, koji je na tviteru odgovorio na prozivku Konatara upućenu poslanicima opozicije zbog neprisustvovanja sjednici. Zeković je Konataru rekao da oni za razliku od URA nemaju obavezu da po naredbi SPC krše zakone i poslovnik. I Raško Konjević je zakačio URU, tačnije poslanicu Boženu Jelušić, dobro konstatujući da je ona svojim glasom dokazala da se “ne slaže sa svojim mišljenjem”. Javno.

Ipak sastanak kod predsjednika

Juče smo napisali da bi bilo krajnje čudno da predsjednika na konsultacije pozivaju ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera, i bili smo u pravu. Riječ je, kako su to objasnili iz Đukanovićevog kabineta – sastanak kod predsjednika, koji je tražio sam ministar Radulović, pri čemu je zamolio da sastanku prisustvuje i zamjenik premijera Abazović. U međuvremenu, ministar je pokrenuo disciplinske postupke protiv pet ambasadora. Iz kojih razloga, možete pročitati ovdje.

Varnice u Budvi

Nakon pomirenja pod patronatom crkve i oko litija i izbora, obnavlja se stari dobri rivalitet između Demokrata i DF u Budvi. Carević je optužio Radovića koji vodi Skupštinu da namjerno odlaže održavanje sjednice svjesno kršeći poslovničke odredbe. Podsjetićemo da je prije prošlogodišnjeg primirja upravo Radović nazivao Carevića potrčkom DPS-a i mafije. Izgleda da ćemo svjedočiti sudaru titana. Carević ima probleme, jer je jedan dio DF-ove koalicije, poput SNP i PZP, ali i Prave Crne Gore, prestao da mu ukazuje povjerenje. Demokrate očigledno ovo koriste da i oni izvrše pritisak. Iza svega ovoga naravno stoje pregovori oko podjele kolača u vidu 40+ miliona eura teške opštinske kase.

Osnivačka skupština “21. maja”

Inicijativa “21. maj, koja je u kratko vrijeme uspjela da okupi enormnu podršku građana pozvala je ljude da se putem ovog formulara prijave da učestvuju u osnivačkoj skupštini ove organizacije. Riječ je o, kako su naveli, nadpartijskom širokom društvenom pokretu, koji bi trebao da objedini suverenističke i državotvorne snage u Crnoj Gori.

Preporuke za čitanje

Ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke obratila se crnogorskoj javnosti uoči inauguracije američkog predsjednika, i posebno skrenula pažnju na važnosti očuvanja i zaštite demokratskih institucija. Podvukla je i izrazila zabrinutost zbog sve ekstremnijeg javnog diskursa, vrijeđanja i prijetnji koje postaju normalizovane u crnogorskom društvu.

Miloš Milošević, čelnik prestižne kompanije Fleka, se obratio vladi oko brendiranja nove avio kompanije, ističući važnost da se sačuva identitet i stare kompanije koja je za mnoge od nas, ali i ljude u svijetu, postala prepoznatljiv brend.

I ja sam nešto malo pisao, o mojoj sadašnjoj preokupaciji URI, i njenom lideru Abazoviću. Razlog zbog koga se bavim Urom više nego drugim partijama je što paradoksalno tu partiju u novoj vladi vidim kao ideološki najbližom. U načelu oni su suverenistička stranka, stranka prozapadne orjentacije, zelena i liberalna partija, koja se zalaže za progresivne politike. Pritom su i relativno bili bez tereta. Ipak, da li je sve to baš tako? Ja sam odavno izgubio sve iluzije da se, kako reče Raško Konjević, Uraši slažu sa svojim mišljenjem. Zato sam i ponudio ovu paralelu između liderskih stilova Abazovića i Vučića, i smatram da nije nimalo apsurdna.

Toliko za danas. Sjutra u isto vrijeme i na istom mjestu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emina J
Gost
Emina J

Nakon popravnog ponovo 41 ruka uvis….molila bih javnost da upamti ovaj broj i da u daljem desavanju , ne opravdava raznim razlozima ove podignute ruke…jer bi samo sebe omalovazili.
Jednom moze biti greska, ali dva puta nikako
– vec cvrsto donesena odluka ..!!!

Luka
Gost
Luka

Bravo,gospodine Filipoviću.

Hajduk
Gost
Hajduk

Položili. A neko ostaje u prvi razred da ponovo uci i polaze istoriju
Nikad vise dps

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Carevića i kuvara porediš sa titanima,mnogo si ih precjenio,sad će još više da se koče,hahaha!

Emma
Gost
Emma

Vijesti zanas:SKUPSTINA”21 MAJ” se osniva. To je to Hvala vam gospodine Filipovicu.

Edw
Gost
Edw

Dritan po kalupu Vucica je vise nego tačno. Njihova veza nije DF već Hazbija Kalac, koji je crnogorska ekspozitura partjje Vucicevog koalicionig pajtasa, Muamera Zukorlica.

Send this to a friend