Politika Poneđeljak, 27.06.2022.

Deset do Osam – Postoji Li Naša Evropska Budućnost?

Dobro jutro! Dok premijer glisira po Bojani, Spajić i Milatović danas predstavljaju pokret, Milan Knežević optužuje Raška za saradnju sa SPC, Raško Milana za saradnju sa ANB. Zona sumraka.

Postoji li naša evropska budućnost?

“Ne obećavaj stvari koje ne možeš ispuniti, jer neka srca grade živote na tvojim obećanjima”. Arapska poslovica.

Nikolaidis je to u svojoj kolumni objasnio. Sve što treba da znate o demokratskom deficitu evropskih institucija i o snishodljivosti našeg liderstva. Ja bih malo o odnosu EU prema nama. Mi smo savršeno svjesni naših mana, naše korumpiranosti, lijenosti, inertnosti. Svjesni smo toga da je jedini lijek za našu institucionalnu i reformsku inertnost bila transformaciona uloga EU integracija. Da nije bilo toga i dijelom benevolentnosti Mila Đukanovića, mi bismo živjeli u nečemu sličnom Rusiji. Ne bismo se nikad reformisali, slobodni mediji i civilno društvo bi bili marginalizovani ili nepostojeći, trovani i ubijani u ogromnim brojevima. EU je sa te strane, u ovom desetogodišnjem procesu pregovora već dosta učinila za Crnu Goru. Ali, postavlja se pitanje, gubi li EU svoju transformacionu ulogu. Brexit je unio veliki strah u kosti evropskih lidera, i to onaj strah koji vas zamrzne. Ni naprijed ni nazad.  Tavorenje.

Evropska unija je zamišljena grandiozno. Njeni očevi osnivači su otvoreno sanjali Sjedinjene države Evrope – političku zajednicu, ali ne ovu Makronovu, nego onu koja bi značila političku uniju, ne samo ekonomsku. Zajednicu koja bi pored jedinstvene fiskalne i monetarne politike, imala zajedničku odbranu i spoljnu politiku. Ali se od toga odlutalo. Danas je jedina demokratski izabrana institucija na evropskom nivou Evropski parlament. I zato ne treba da nas čudi što iz parlamenta stižu najglasnije poruke podrške proširenju. Kada iz Evropskog parlamenta stižu kritike zemljama Zapadnog Balkana, obično su dobronamjerne i motivišuće.

Evropska komisija takođe šalje ohrabrujuće poruke, ali manjak demokratskog kapaciteta i legitimiteta ove institucije tu već uzima danak. Svi komesari su tu delegirani. Delegira ih vlast u zemljama članicama. Nešto se tu malo pita i Brisel kao kod mađarskog komesara, kad je Varhelji bio tek drugi izbor mađarske vlade. Elem, vlast u zemljama članicama za pitanja lokalne politike ne brine mnogo o EU. To je važna tema, ali nije najvažnija. Evropljani više brinu ovih dana o bezbjednosti i ekonomiji. Proširenje i migracije su teme za izbjegavati. Te teme i prioriteti preslikavaju se i u politikama Brisela.

Pomiješane poruke, neizglednost skorog proširenja čine to da EU polako gubi kredibilitet na Zapadnom Balkanu, što ostavlja prostor za nedobronamjerni uticaj. Prvo, takvo ponašanje mogu iskoristiti korumpirani političari, koji će reformske zahtjeve, posebno u domenu vladavine prava, moći lakše ignorisati. Drugo, postoji opasnost od štetne ekonomske i političke dominacije regionalnih igrača, poput Srbije, koja alternativnim integracijama može širiti svoj uticaj. Treće, vakuum koji kreira oklijevanje EU popuniće treći globalni akteri, čiji uticaj može biti i dobar i loš.

Ne postoji tema oko koje se crnogorska javnost ujedinjuje kao što je to tema našeg članstva u EU. Umjesto da nam se odgovori na to konkretnim angažmanom unije i zemalja članica, mi i dalje od EU dobijamo pomiješane poruke. Dok od šefova država zemalja članica dobijamo konkretne poruke da proširenja neće biti dok se sami oni ne srede među sobom, EU birokratija nas ubjeđuje da je sve do nas. Pa neće biti baš da je tako. Zato teško padaju samoprijekorna popovanja Ranka Krivokapića, koji treba da u komunikaciji sa EU artikuliše i komunicira naše nacionalne interese, da, ako treba komunicira i naše nezadovoljstvo. Pregovori su dvostran proces, ne možemo pristajati na sve.

To Nikolaidis dobro objašnava potrebom da sami imamo nekorumpiranog lidera, koji će bez straha za svoju kožu, moći iskreno da kaže istinu u oči moći.

Ukoliko EU veoma brzo ne krene da šalje konkretnije poruke, ukoliko ne zamijene šargarepu koja je odavno počela da truli, i ukoliko je ne približe malo da je bolje vidimo, ko zna što se može desiti na Balkanu.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Nasa evropska buducnost postoji.Buducnost u EU,vec ne postoji.Posljedice kratkovidosti nasih politickih elita osjecamo svi.Izostanak alternative ili spoljno politickog plana B samo oslikava neznanje i nehtjenje politicara.Zato nam spoljnu politiku i kroje zapadne ambasade.Mi smo u potpunosti uskladili spoljnu politiku sa EU.Sta smo dobili za uzvrat?Nista!Nije dobro rijesenje po nas, zamjena trule sargarepe zdravom.Jedino pravo rijesenje za nas je da nam… Više »

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Evropska budućnost ne postoji SVE DOK DRITAN I Vučić RUŠE ULAZAK U EUROPU CRNE GORE to je Srpsko Ruski plan Otvoreni Balkan a Rama ko Rama korumpiran

Send this to a friend