Politika Utorak, 13.04.2021.

Deset do Osam – Raspad Sistema

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Neka je sa srećom početak posta vjernicima. Neka simbolika uzdržanosti tokom posta, i simbolika zajedništva tokom iftara svima nama u Crnoj Gori bude na nauk u ovim izazovnim vremenima.

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Raspad sistema

Premijer je juče okupio lidere vladajuće većine, pa se odmah pokajao. Front se izgleda ozbiljno nameračio da čovjeka izludi. Odmah nakon sastanka Milan Knežević je u jednoj od njegovih sve češćih tirada, lažno optužio premijera za tajne sastanke sa Milom Đukanovićem, rekao da ga je premijer optužio da sa Leposavićem i Abazovićem obara vladu, kao i da, ako mora da bira “između Mila i Dritana”, onda bira Dritana. Rekao je i da je premijer demonstrativno prekinuo sastanak, što je i sam Krivokapić potvrdio u svojoj izjavi. Krivokapić je rekao da mu je dosta laži i da se sa Đukanovićem nije sastao ni na kakvom tajnom sastanku, već na pripremnom sastanku Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Premijer, koji očigledno doživljava subverziju i od Abazovića, javno ga je pozvao da demantuje da je i njega optužio za rušenje vlade, što Abazović juče nije učinio. Ono što već dugo slušamo od izvora iz vlade je da postoji jedna vrsta prećutne koalicije između DF-a i Ure, usmjerena protiv premijera i Demokrata. Abazović se pravda za spora uhljebljivanja svojim članovima “nekooperativnim Krivokapićem”, i po kuloarima podgrijava narativ o “nesposobnom Krivokapiću” koji DF sve češće javno spominje kao npr. Nikola Bajčetić u ovom tvitu. Iako djeluje kao komplikovana projekcija, Kneževićevo gorepomenuto insistiranje da “bira Dritana” podržao je i Vlado Pavićević, koji vidi Abazovića na mjestu Krivokapića.

Hladan tuš iz Brisela

Iako su se hvalili “besprekornim” nastupom Abazovića u Briselu, koji će nas izvući iz “kineskog dužničkog ropstva” to se nije desilo i neće se desiti kako izgleda. Iako je ministar Spajić na tviteru dijelio i hvalio se intervjuom u FT-u, iz Komisije su rekli da EU ne finansira dugove i obaveze prema trećim stranama. Sve je jasnije da je ova vlada i ova vladajuća većina potrošila sve kredite kod EU partnera, a vjerovatno i kod svih ostalih.

Dnevnik uhljebljavanja

Predsjednik Nove srpske demokratije u Pljevljima, novi je direktor rudnika u tom gradu. Demokrate su smijenile direktorku Nacionalne turističke organizacije i na njeno mjesto izabrale svog kadra, Anu Tripković-Marković, suprugu potpredsjednika opštine Budva Marka Markovića i doskorašnju savjetnicu u kabinetu Carevića. Popunjavaju se mjesta i u upravnim odborima i direktoratima. Čisto da građani znaju što je suština pritisaka i ovih gorepomenutih udaraca ispod pojasa. Sve se vrti oko korita.

Ostalo

Protesti na Bogetićima biće obustavljeni jer je iz Vlade stiglo obavještenje da na određeno vrijeme povlači izmjene odluke o sticanju crnogorskog državljanstva.

Građani Crne Gore na sajtu gradjanskapeticija.me od danas mogu potpisati dvije peticije, koje će biti predate Vladi Crne Gore. Prva se tiče smjene ministra Vladimira Leposavića, a druga je protiv Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva i izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta, saopštili su incijatori peticije.

Osnivač građanskog porketa 21. maj, Rade Bojović, je u izjavi Pobjedi između ostalog rekao da je neprihvatljiva “namjera da se sa minimalnom poslaničkom većinom i putem masovne policijske akcije našim iseljenicima sa boravištem u inostranstvu odjavi prebivalište u Crnoj Gori”.

Predsjednik DUA Mehmed Zenka napisao je prilično snažan patriotski tekst u kom je osudio velikosrpske namjere nove vlade.

Ministar Bojanić se u turneji po Srbiji sastao sa svojom koleginicom. Ne znam što su pričali ali sam smatrao da ovu fotografiju treba svi da vidite i da je pamtimo.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mina
Gost
Mina

Tacno tako.

Barba
Gost
Barba

patriotski tekst? a kako se neki tekst kvlaifikuje za naziv patriotski?

Loš
Gost
Loš

Patria -domovina.Privženost CG jednog Albanca treba da nam čini zadovoljstvo

Morpheus
Gost
Morpheus

podrska za Vladu! Dzabe pokusavate da krecite stvarnost svojim bojama

Aco
Gost
Aco

Bravo Ljubo, uvijek u srž.

Miroslav
Gost
Miroslav

hahaaha. Sanjaj Ljuka! podrska za Vladu uinat ovakvim tekstovima

Broj 1
Gost
Broj 1

Pametan li si

Send this to a friend