Politika Poneđeljak, 10.10.2022.

Deset do Osam – Smjena Sava Kentere

Dobro jutro! Premijer Abazović smijenio šefa bezbjednosti i postavio novog, nakon toga ušao u klinč sa Raškom oko prostitucije i “doktorirao” na univerzitetu koji to nije, bulevar Svetog Save i uklanjanje spomenika vojvodi Mirku među obećanjima na podgoričkim izborima.

Klikom ovdje uključujete se u našu viber grupu u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Smjena Sava Kentera

Odmah nakon što je u četvrtak na televiziji Vijesti Rade Milošević nacrtao metu Savu Kenteri i Dragu Spičanoviću, premijer je postupio po najavi i smijenio direktora ANB-a. I to pred licem svijeta, tokom 2BS foruma, koji je do skoro vodio upravo Kentera. Kentera je reagovao odmah i oštro, rekavši da je vrijeme da se “skinu rukavice” i da Abazović nije imao hrabrosti da mu u oči saopšti da je smijenjen. Iz Abazovićevog kabineta su to demantovali, rekavši da je Kentera bio upoznat sa tim.

Vidjelo se da su prisutni na forumu bili šokirani, i to najviše po reakcijama diplomata, u prvom redu američke i britanske ambasadorke, koje su se, uz ogradu da se radi o unutrašnjim pitanjima Crne Gore, jasno i pozitivno odredile prema rezultatima ANB-a pod Kenterinim rukovođenjem. Konkretno u dijelu koji se tiče kontraobavještajnog rada, konkretnije oko nedavnog razotkrivanja mreže ruskih špijuna.

U toku trajanja foruma čule su se i snažnije reakcije, koje direktno optužuju Abazovića da je proruski čovjek. Tako je izjavu ambasadorke Rajnke tumačio Džejson Džej Smart, politički analitičar i novinar Kijev Posta. Ovako je odluku Abazovića protumačila i analitičarka Ivana Stradner.

Dženifer Grifin, zvanična komentatorka Foks Njuza za nacionalnu bezbjednost, stala je u odbranu Abazovića, tvitom u kome kaže da se u smjeni Kentere ne radi o spoljno-političkim nego unutrašnjim razlozima. Grifin je, podsjećamo, prisustvovala dodjeli nagrada TLN-a Željku Ivanoviću nedavno u Vašingtonu, kada je imala i priliku da se upozna sa Abazovićem. Ona je već imala informaciju i prokomentarisala da će novi direktor ANB-a, biti još odlučniji u suprotstavljanju ruskom uticaju.

Za novog direktora ANB-a izabran je Boris Milić, dugogodišnji službenik ANB-a sa angažmanom i fokusom rada na kontraobavještajnim aktivnostima.

Afera sa prostitutkom

Nakon smjene Kentera, u toku intervjua na RTCG-u, premijer Abazović je, govorivši o situaciji u kojoj su on i njegove kolege često napadani i etiketirani, i “optuživani bez dokaza”, napadi stižu od ljudi, koji bi po Abazoviću, trebali da imaju više empatije prema takvim kampanjama, mislivši prije svega na ministra odbrane Raška Konjevića.

On je tada pomenuo “aferu sa prostitutkom”, koristeći je upravo u kontekstu lažnog napadanja i konstruisanih afera. I pored toga, Konjevićeva reakcija je bila žestoka, i on je tu indirektno optužio Abazovića za korišćenje usluga prostitucije u Ujedinjenim arapskim emiratima, tačnije Dubaiju.

Podsjećamo da se Konjevićevo ime pominjalo tokom akcije suzbijanja nelegalne prostitucije 2016. godine, kada je jedna od uhapšenih osoba tokom ispitivanjima pomenula Konjevićevo ime, pa je kasnije isto opovrgnula rekavši da je od policije bila pod pritiskom da optuži Konjevića. Postupajući inspektor Đoka Golubović je tada bio uhapšen, i optužen da je nelegalno prikupljao podatke. On je kasnije oslobođen na sudu i danas je i dalje zaposlen u Upravi policije.

Počasni doktorat univerziteta sa sumnjivom reputacijom

Korupcija ima razne oblike. Nije samo novac u pitanju. Častoljublje, odnosno neutoljiva glad za moći i slavom, uvijek se završi na istom mjestu gdje i korumpiranje novcem. Abazović kao da nema savjetnike ili ne sluša nikog, odgovara svakom ko ga nagrađuje i troši vladine resurse da bi primao te sulude nagrade. Karikiram, ali mi pada na pamet da će se jednog dana vladinim avionom naći u Nigeriji kod nekog princa koji mu je poslao mejl sa obećanjem nekog unosnog posla. Ne bi me čudilo da takav neki genijalni postupak otvaranja fišing mejla nije doveo do pada informativnog sistema zemlje u ruke hakera, imajući u vidu ovu priču sa švajcarskim “univerzitetom”:

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i njegov PR tim su se prekjuče pohvalili saopštenjima i objavama na svim društvenim mrežama kako mu je na dodijeljen počasni doktorat na “prestižnom univerzitetu UMEF u Ženevi”. Međutim, ova informacija nije promakla profesoru Draganu Hajdukoviću koji je dugo godina živio u Ženevi i javnost u Crnoj Gori obavijestio da UMEF nije univerzitet već obična privatna biznis škola.

Svetosavske teme za podgoričke izbore

U Podgorici se na izborima kandidovala i “Svetosavska”, još jedna partija u prilično diverzifikovanoj ponudi na srpskom nacionalističkom polu naše političke scene. Imaju za svakoga ponešto – od svetosavaca do Spajića i Milatovića.

Svetosavska je, za razliku od drugih hrabra, pa javno podržava teme koje kandiduje i SNP, poput uklanjanja spomenika vojvodi Mirku Petroviću. Imaju sad i inicijativu za promjenu imena bulevara Džordža Vašingtona u bulevar Svetog Save.

Toliko za danas. Uživajte u ostatku dana.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cicka
Gost
Cicka

Ovo je ništa što ce da ispliva..

Domagoj
Gost
Domagoj

Ljubo, nijesi pomenuo posjetu papi. Nije li cudno (glasno) cutanje Katolicke crkve, makar u CG i regionu na djelive Dritanovog Temeljnog ugovora gdje se pominje kontinuitet SPC sa hriscanskom crkvom apostolskih vremena? Da nije juce bio na “peglanje” u Vatikan, gdje su mu predocili korespondenciju kralja Mihaila, koja svakako nije bila sa SPC nego sa rimskim papom?:)

Send this to a friend