Politika Srijeda, 13.01.2021.

Deset do Osam – Misija Uhljebljivanje

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se našoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Bogati ministri

Juče su se mediji bavili imovinskim kartonima novih ministara. Mnogi od ministara posjeduju zavidna sredstva na svojim računima. Najviše pažnje izazvalo je stanje na računu ministra finansija Milojka Spajića, koji posjeduje 250.000 eura u kešu, 150.000 eura u bitkoinima, ali ne posjeduje nekretninu i vozilo. Medojević nije izbjegao da iskomentariše Spajića, koga redovno optužuje za korupciju prilikom zaduživanja.

Uhljebljavanje po dubini

Iako su obećali da će napraviti diskontinuitet i profesionalizovati javnu upravu, nova vlast popunjava administraciju partijskim zapošljavanjem najlojalnijih i rođački najbližih. Sudeći po ovoj listi najbolje je prošao DF. Dijele se fukncije nezakonito, kao i u prošlosti. Slobodni konkursi koji bi trebalo da otvore upravu za ljude za ekspertizom bili su očigledno predizborna šarena laža. Reakcije civilnog društva, pa i onog najnaklonjenijeg novim vlastima, jako su negativne. Biće danas “šalili smo se”, “u pitanju je udbaška podmetačina” i slično.

Ko je nudio 21 milion?

Dan je juče pisao da je Specijalno državno tužilaštvo otpočelo izviđaje i saslušalo Dritana Abazovića oko prijetnji upućenih njemu, kao i o pokušaju korupcije u kome mu je nuđen 21 milion eura. Podsjećamo da je javnost sa ovim upoznao biznismen Daka Davidović, a da je Abazović to potvrdio na televiziji Vijesti. Ipak, ni dva mjeseca nakon svega mi danas ne znamo ko je Abazoviću nudio novac ni ko mu je tačno prijetio.

Anšlus Srbije nad Crnom Gorom

Preuzimanje crnogorkse države, a sada i crnogorske ekonomije pod krinkom borbe protiv autoritarne vlasti proces je koji se događa pred našim očima i sve nas ga je više svjesno. Primjećuju to i antifašistički aktivisti u Srbiji. Ova analiza Aleksandra Sekulovića, prilično je imala odjeka u regionu.

Pismo Vukića Pulevića Žarku Rakčeviću

Profesor dr Vukić Pulević, akademik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, uputio je otvoreno pismo Žarku Rakčeviću, predsjedniku Političkog savjeta GP Ura, nekadašnjem poslaniku u Skupštini Crne Gore i potpredsjedniku Vlade Crne Gore. Sve više ljudi napušta URA usljed posljednjih dešavanja koja dokazuju da ta partija više ne kontroliše nikakve procese u novoj većini.

Budvanski Lukašenko

Ovako URA sada govori o svom nekadašnjem lokalnom šefu. Nakon što su ih otpisali na lokalu sada kada im više ne vjeruju, Carević je za Blaža Rađenovića, lidera URA na lokalu i nekadašnjeg savjetnika Lazara Rađenovića i Srđe Popovića, sada autokrata i uzurpator vlasti. Što sve Rađenović zamjera Careviću i zašto poziva na njegovu smjenu možete pročitati ovdje.

Zoronjić vs Bošnjačka stranka

Poslanica URA Suada Zoronjić koja je spasila Filipa Adžića od toga da direktno podigne ruku i preda hramove u ruke SPC, optužila je Bošnjačku stranku da trguje žrtvama Srebrenice. Bošnjačka stranka sa druge strane govori da će ponovo kandidovati Rezoluciju o Srebrenici i opet ogoliti lice URA čiji poslanici su većinom presudili da se ovaj dokument uvrsti u dnevni red posljednjeg zasijedanja.

Reakcija civilnog društva na rad vlade

Civilno društvo stidljivo počinje da kritikuje rad nove vlade. CGO je pozvao vladu da ispuni svoja obećanja vezano za koncesije za Mini hidroelektrane, a Dragan Koprivica iz CDT-a je upozorio da ovaj mandat skupštine sve više počinje da liči na prethodni i da takvim radom može da rizikuje stagnaciju u integracionim procesima.

Prijetnje Skala Radiju

Skala Radio, koji je dugo bio predmet poruge i napada funkcionera nove vlasti u Kotoru, pod konstantnim je napadima na društvenim mrežama, koje su se juče pretvorile i u otvorene prijetnje fizičkom likvidacijom. Ovakvom ponašanju se mora stati na kraj.

To je to za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nebuloza
Gost
nebuloza

Znamo ko je bio posrednik a da li su baš njegove pare…

Iker
Gost
Iker

Ljubo, dje ste bili da pisete sve ove godine kad je uhljebnistvo doseglo vrhunac?

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Sve je istina sto napises, al je sad kasno nazalost. Bila ga rabota i sad samo mizemo gledst 4g kako nam rasparcavaju drzavu i predavanje glavnih resursa Srbiji. I svi su zauzeli fotelje i nece se dirat izmedju sebe jer sad pune dzepove i uhljebljavaju familiju a za 4g nazalost bice kasno za mnoge stvari kad ove priceramo sa vlasti

Dragi
Gost
Dragi

Bravo Ljubo nastavi samo istinom i nema greske.

Analitičar
Gost
Analitičar

Svaka čast na tekstu a bojim se da će situacija biti još gora

Emma
Gost
Emma

Sjutra nesto o CG iopoziciji,

Nina
Gost
Nina

Sjajni ste Ljubo.Vase analize me uvijek iznova raduju, a ne komentarisem jer se zaista nema sto dodati ni oduzeti.Podrska,bravo! 👋

Send this to a friend