Politika

Dobra dinamika ispunjavanja obaveza iz Programa pristupanja EU

Crna Gora je, tokom prve polovine godine, od 134 obaveze planirane Programom pristupanja države Evropskoj uniji, ispunila 95, odnosno više od 70 odsto, dok će očekivana realizacija završenih propisa u narednih par sedmica značajno povećati ukupan stepen realizacije obaveza, saopštio je zamjenik glavnog pregovarača, Marko Mrdak.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2019 – 2020, za prvu polovinu 2019.

“Od 134 planirane obaveze, ispunjeno je 95 (71 odsto), od 84 planirana zakona i podzakonska akta realizovano je 52 (62 odsto), dok je od 50 planiranih strategijskih dokumenata ispunjeno 43 (86 odsto)“, istakao je Mrdak.

Na sjednici je usvojena i Informacija o smjernicama Kolegijuma za pregovore za dalje funkcionisanje pregovaračke strukture, koje su definisane na 22. sjednici Kolegijuma, s ciljem intenziviranja dinamike pregovaračkog procesa i postizanja što boljih rezultata u nastavku procesa pristupanja EU.

Osim dogovora da se sastanci Pregovaračke grupe, Savjeta za vladavinu prava i Kolegijuma za pregovore održavaju jednom mjesečno, kao i da se sastanci svih radnih grupa održe do 15. jula, dogovoreno je, podsjeća Mrdak, da se u narednom periodu organizuju periodični sastanci resornih ministara s nevladinim organizacijama koje su članovi radnih grupa.

“Ne želimo samo formalno unaprijediti sistem saradnje sa organizacijama civilnog društva, već suštinski naći modalitet za unapređenje svih javnih poilitika i korišćenje svih znanja u našem društvu. Na ovaj način možemo reći da je Vlada definisala do sada, najintenzivniji i najdinamičniji plan rada u narednom periodu, fokusirajući se na sve svoje ekspertske kapacitete i konsultujući politički nivo”, zaključio je Mrdak.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
MaricaBarbadosGarfild
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marica
Gost
Marica

Lijep nam je Marko i lijepo govori! Trebalo bi njega umjesto Drljevica!

Barbados
Gost
Barbados

A kome pristupate vise mucenici kad nema nista od toga

Garfild
Gost
Garfild

Strasna vam je dinamika, vec smo zemlja sa najduzim procesom pregovaranja, ne racunajuci Tursku koja u sustini ne zeli ni da udje i BiH koje objektivno i ne moze.

Send this to a friend