Politika

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Zidanje vlade na Morači

Mandatar se obratio javnosti nakon sjednice Parlamenta na Cetinju i obećao da će ispoštovati rokove i do petka dostaviti Skupštini ekspoze i predloge kandidata za ministre. Rekao je da će Abazović biti zamjenik premijera, ali nije saopštio da li će dobiti neki od bezbjednosnih portfelja. Iskoristio je priliku da još jednom ponovi da kandidati za ministre nemaju ništa sa pokretom Dake Davidovića.

Budući ministri iz sfere ekonomije već imaju lidera u Mladenu Bojaniću, i trojka je danas bila na sastanku sa predstavnicima odlazeće vlade kako bi se obezbjedila što bezbolnija tranzicija. Sljedeći sastanak je u srijedu. Pozitivan korak obije strane svakako. Nepopravljivi Medojević je iskoristio ovo za svoju kampanju opet mlateći da je ovo dokaz saradnje sa DPS, i danas je isto pominjao 20.000 saradnika UDBE. Zašto 20.000 to samo on zna.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je danas izrazio bojazan zbog neučestvovanja etničkih manjina u novoj vlasti, ali je rekao da će Bošnjačka stranka podržati svaki konstruktivan korak vlasti, kao što je i danas glasala za novi poslovnik koji je omogućio glasanje na daljinu, zbog poslanika koji se nalaze u samoizolaciji.

Bečić u prvom planu

Na onlajn sastanku Evropske narodne partije, predsjednik Parlamenta i Demokrata, Aleksa Bečić je iznio svoje uvjerenje da će vlada biti formirana na sjednici 2. decembra. Saznali smo i da su Demokrate kandidat za članstvo u trenutno najmoćnijoj evropskoj partiji. Podsjećamo da je u ENP-u već Bošnjačka stranka, da su DPS i SDP u PES-u, Liberalna Partija u ALDE-u, URA u Zelenima, a Medojevićev PZP pri Reformistima i Konzervativcima, koji su izlaskom Velike Britanije znatno oslabljeni.

Bečić dobija na značaju kao lider koji pokušava da pomiri ono naizgled nepomirljivo u Crnoj Gori, i čije izjave za razliku od Krivokapićevih i Abazovićevih, ne vrijeđaju polovinu građana Crne Gore, nego im na jedan način pružaju ruku. Razlike imamo, velike su, ali ne možemo graditi Crnu Goru isključujući polovinu stanovništva.

Bečiću se obratio i KOR, neformalna koalicija zelenih i konzervativnih prosrpskih aktivista koji protestuju oko Sinjajevine, a koja je do sada imala najviše povjerenja u Abazovića. Tražili su obustavljanje vojnih vježbi na Sinjajevini.

Hronika korone

Neslavni rekordi zaraze u Crnoj Gori postali su tema i svjetskih medija. Korijere dela sera piše o ovome, i vidi u sahrani mitropolita Amfilohija razlog za opasno širenje epidemije. NKT je zbog situacije odlučio da od srijede pooštri mjere. Kući ćete morati biti od 19 do 5 časova ujutro. Uslužni i ugostiteljski objekti će raditi do 18 časova.

Zbog masovnih okupljanja reagovali su iz civilnog društva i tražili odgovorne za proslavu izbornih rezultata, ali i za patriotske skupove na Cetinju i u Podgorici. Policija je u odgovoru Akciji za ljudska prava, stavila do znanja da je po njihovom mišljenju Tužilaštvo zakazalo i da zbog toga nije bilo sankcionisanja neodgovornog ponašanja. Iako su ovi skupovi bili neodgovorni, pitanja se postavljaju i za mnoga crkvena okupljanja koja su značajno doprinijela širenju zaraze. Ovdje postoji problem mentaliteta, i očigledno je da generalno kao društvo imamo problem sa autoritetima, pa kada je to i na našu štetu.

Kako je Amfilohije zamijenio Tita u Nikšiću

Liberalna partija odreagovala je na performans prosrpskog aktiviste koji se prije par dana slavio u srpskim medijima. Naziv ulice Josipa Broza Tita preimenovan je u Amfiloghija Radovića. Od početka litija u Crnoj Gori, a posebno od izbora, spomenici i obilježja Narodno-oslobodilačke borbe često su meta napada u Crnoj Gori.

Srpska Crna Gora u kvizovima i udžbenicima

Nakon skandalozne TV Slagalice na RTS-u gdje je Crna Gora predstavljena kao dio Srbije, analizirali smo srpske udžbenike u kojima su “Crnogorci dio srpskog naroda”. A što drugo očekivati kada im je autor Radoš Ljušić.

Ipak, jedna grupa Crnogoraca u Srbiji se sprema da se suprotstavi ovakvim, sve agresivnijim fenomenima u srpskoj javnosti. Pročitajte obraćanje lidera Crnogorske nacionalne zajednice u Beogradu, Mirka Zečevića. Upravi odbor organizacije okuplja aktiviste, novinare, umjetnike  među kojima su Božo Koprivica, Nikola Ljuca, poznata novinarka i aktivistkinja Jelena Đurović, Stanko Zečević…

Preporuke za čitanje

Radio slobodna evropa objavio je odličnu analizu na temu krize sekularizma u Crnoj Gori. Preporučujemo da je pročitate.

Hvala na čitanju. Ugodan ostatak dana želimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gusinje
Gost
Gusinje

Svaka cast dobri čovječe

mrkela
Gost
mrkela

Ura misli sa dva glasa više da ima pravo da uništi sve Crnogorce ! To je fašizam mnogo su se zaigrali ! Četnikuši četiri ministarstva, ura aplaudira fašizam na djelu . Ura u rat gura !

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Bravo Ljubo.Samo sam u nedoumici da li Daka i Krivokapić sve foliraju i ovaj pravi partiju da bi preuzeli glasače DF-u.No otkriće se i to.

Smile
Gost
Smile

Hvala Ljubo!

Branka
Gost
Branka

Standardno odličan tekst. Meni je nekako najproblematičnije Bečićevo ponašanje i izjave o pomirenju i građanskoj Crnoj Gori jer mi se stalno vraća onaj njegov govor sa Ristove sahrane. Ta dvoličnost mi je odvratnija od otvorenog četništva svih ostalih koji čine novu većinu.

Olivera
Gost
Olivera

Iskreno se nadam da se ova nakaradna vlada nece formirati i vratiti nas u srednji vijek. Prijevremeni izbori nas ocekuju svakako. Nema napretka bez gradjanske Crne Gore. Samo da ne izgubimo previse vremena. Stop nacionalizmu i klerofasizmu.

Send this to a friend