Politika

Đokaj: Tražiću nadzor da utvrdimo pravi li se posebna baza podataka

Muhamed Đokaj (Autorka: Ivana Božović/Pobjeda)

Kaćuša Krsmanović

Član Agencije za zaštitu podataka ličnosti Muhamed Đokaj rekao je za Pobjedu da će on, ako to po službenoj dužnosti ne učini direktor Agencije, inicirati postupak za utvrđivanje činjenica o postupanju policije u slučaju prikupljanja podataka o učesnicima patriotskih protesta.

<<<U evidenciji fotografije, lični podaci, informacije o političkoj pripadnosti<<<

<<<Uprava policije tvrdi da ne prikuplja podatke o političkoj pripadnosti, snimanje u skladu sa zakonom<<<

“Policija ima zakonski osnov za prikupljanje i obradu podataka, ali se mora kretati u okviru onoga što je u zakonu propisano i nikako drugačije. Nikako više od obima koji im je dozvoljen. Ukoliko policija prikuplja podatke za pravljenje neke nove baze, to bi značilo kršenje zakona”, istakao je Đokaj.

Objašnjava da Agencija isključivo kroz postupak nadzora može da utvrdi postupanje policije, pa će, kako kaže, ako taj postupak ne inicira neko od građana ili organizacija, ili direktor Agencije ne postupi po službenoj dužnosti nakon što je Pobjeda objavila tekst o mogućem kršenju zakona u postupku prikupljanja i obrade podataka o građanima – on sam zahtijevati provjeru.

“Iniciraću da se utvrdi činjenično stanje – da li se prikupljaju podaci o političkoj, vjerskoj, socijalnoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj pripadnosti što zakoni ne dozvoljavaju. Sve dok ne prikupimo relevantne informacije bilo kakvo komentarisanje bilo bi nivo špekulacija”, rekao je Đokaj.

Objašnjava da ukoliko građani smatraju da su mjere koje preduzima policija metod pritiska ili zastrašivanja AZLP nije adresa za pritužbu već je to u nadležnosti pravosudnih organa.

Iz MUP-a su istakli da “prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, (član 23), u cilju obavljanja policijskih poslova, policijski službenici imaju ovlašćenja, između ostalog, da snimaju na javnom mjestu”.

“Istim Zakonom, (član 56f) propisano je da policija može snimati javna mjesta uređajima za audio ili audiovizuelno snimanje, a u cilju sprečavanja krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti, sprečavanja, otkrivanja, pronalaženja i hvatanja učinilaca prekršaja kao i obezbjeđivanja dokaza za vođenje prekršajnog postupka, kao i radi nadzora zakonitosti postupanja policijskih službenika”, citirali su oni Zakon.

Shodno tome, naglašavaju iz resora Sergeja Sekulovića, policija može da snima ili fotografiše javni skup, ako postoji opasnost da će doći do ugrožavanja života i zdravlja ljudi i imovine.

“Policija o prikupljenim, obrađenim i korišćenim podacima, takođe u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima (član 44), može da vodi evidenciju o audio i video zapisima”, zaključili su oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eto tako
Gost
Eto tako

Mozemo se i sami potpisat i popisat,nije problem

Naroz
Gost
Naroz

Snimaste li juče ono okupljanje gradjana u Nikšiću?

Darko
Gost
Darko

A necujem onog iz Pljevalja da se buni sto nas registriju ko huligane ,,,,,, mada smetalo mu sto pitamo otkud novi biraci iz Srbije u H Novom .
Uzgred litijase nisu popisivali !! Sramota jedna od fasista i SPC ,, pi fasisti

Ja fukara
Gost
Ja fukara

Samo je prepisite od gospodina koji je prosle god hapsio i zatvarao po fb..

Send this to a friend