Politika

DPS predlaže: Odbornicima dati još funkcija

Odbornici se s aspekta rizika od korupcije na ljestvici nalaze daleko ispod mnogih državnih i lokalnih funkcionera, i neopravdano je da ne mogu biti članovi organa upravljanja, nadzornih organajavnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica u kojima je država, odnosno opština vlasnik, navodi se između ostalog u obrazloženju izmjena Zakona o sprečavanju korupcije, koje su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista DPS, a koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Poslanici Daliborka Pejović, Petar Ivanović, Momčilo Martinović i Marta Šćepanović predložili su izmjene člana 12 Zakona o sprečavanju korupcije koji glasi: „Izuzetno, javni funkcioner, osim predsjednik Crne Gore, poslanik, odbornik, član Vlade Crne Gore, sudija Ustavnog suda Crne Gore, sudija, rukovodilac Državnog tužilaštva, državni tužilac, specijalni tužilac za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina i zamjenik specijalnog tužioca, može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica u jednom javnom preduzeću, javnoj ustanovi ili drugom pravnom licu u kojima je država, odnosno opština vlasnik“.

U predloženom zakonu, traži se brisanje riječi odbornik iz ove odredbe zakona. Time predlagači zakona traže da se odbornicima omogući da budu u upravnim i nadzornim organima državnih ili lokalnih preduzeća. Kako je pojašnjeno, Zakonodavnom odboru Skupštine obratila se Zajednica opština Crne Gore sa inicijativom da se izmijeni član 12 Zakona o sprečavanju korupcije, piše Dan.

Pejovićeva, Ivanović, Martinović i Šćepanovićeva smatraju da je inicijativa Zajednice opština u potpunosti opravdana.

Predlagači zakona smatraju neophodnim izmjenu ovog člana, kako bi se, kako dodaju, omogućilo nesmetano funkcionisanje skupština opština. Prema njihovim riječima, to je preduslov za razvoj lokalnih zajednica i time bi se obezbijedilo da skupština preko svojih predstavnika u organima upravljanja javnih službi vrši kontrolnu funkciju, kao jednu od njenih osnovnih funkcija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Dajte Pažinu nešto da radi, ovih 20 funkcija mu je malo

Shade
Gost
Shade

Nemojte slucajno dati nama koji imamo fakultete da radimo nesto, samo drzite po dvije tri pozicije i primajte lijepe platice. Svaka cast!

nikola
Gost
nikola

Mosu malo para

Lipovo
Gost
Lipovo

Zassto ova mjesta ne mogu pokrivati nezaposlena lica. Uchinak necce biti gori, chak I bolji od vecceg broja Euroljubitelja.

Sigurica
Gost
Sigurica

Izmjena člana 12 zakona o sprečavanju korupcije…ne- pametnome dosta.
Ko nije za sebe nije ni za drugoga.

Gojko
Gost
Gojko

I Petar Ivanović…

marius
Gost
marius

Ovoliko naroda po Crnoj Gori bez posla a vi bi da pokrivate po dva , tri . A nemote se ljudi sprdat. Ne cinite bruku pred ove izbore.Nemote da pocnem drukce razmisljat .

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Sve ih treba u zatvor smjestiti, nenajedena bagra.

Send this to a friend