Politika

Đukanović: Legitimne Vlade nema bez izbora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je njegov predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore i odluka da ne prihvatiti kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara u skladu sa Ustavom.

“Moja odluka da ne prihvatim nepotpuno zaokruženu kandidaturu gospodina Lekića je apsolutno u slovu i duhu Ustava. Sada je odgovornost na parlamentu jer Ustav predvidio da mogu ili predložiti mandatara ili parlamentu da sebi skati mandat nakon čega bih ja raspisao izbore”, rekao je Đukanović u Budvi upitan koji su naredni potezi kada je u pitanju skraćenje mandata Skupštini.

Dakle, jasan je, sada je parlament na potezu.

“Imam na umu da je parlament uskratio legitimitet izvršnoj vlasti. Nakon što je većina u parlamentu propustila priliku da na ustavan način kandiduje mandatara za novu izvršnu vlast, danas je parlament u situaciji da li će skratiti sebi mandat i stvoriti uslove za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora ili će nastaviti kao prethodnih mjesec dana bavi malim političkim igricama određenih političkih partija koje su u želji da jedna drugij naude zaboravili na svoje zajedničku odgovornost prema nacionalnim interesima i time kreirati jedinstvenu političku situaciju u čitavom svijetu, da imamo navodno legitiman parlament i istovremeno nelegitimnu Vladu kojoj je baš taj parlament uskratio legitimitet i da to može da traje u nedogled”, kazao je Đukanović nakon konferencije A5 u Budvi.

On je istakao i da je predložio da sjednica bude održana 30. septembra.

“Vrijeme je kratko – predložio sam sjednicu za 30. septembar i tada ćemo vidjeti imamo li većine  koja brine o interesima Crne Gore. Interes je da dobijemo kompetentu i odgovornu vladu koja brine o nacionalnim interesima zemlje. Mi danas imamo ozbiljno devastiran sistem u Croj Gori – kako javnih finansija, tako ekonomije, vladavine prave… To nije u interesu bilo koje partije ili građanina Crne Gore. Moramo doći do odgovornog upravljanja u državi. Pošto imamo delegitimisanu vladu, sada je svima jasno što moramo da činimo – dobijanje legitimne vlade”, poručio je on.

Odgovarajući na pitanje kakav je sljedeći potez ako se ne skrati mandat, Đukanović poručuje da ostavljaju mogućnost političkim subjektima da do 30. septembra bolje sagledaju što su nacionalni interesi.

“Moje svako naredno postupanje biće apsolutno u skladu sa ustavom. Naš ustav ne može predvidjeti sve situacije u kojima se država može naći. Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je tim kompetentnih pravnika koji mi neće dati da pogriješim ako se nađem u toj situaciji 30 septembra”, istakao je Đukanović.

On je naglasio je da danas imamo ozbiljne probleme u pogledu održivosti javnih finansija i ekonomije.

“Mislim da je sve to savladivo. Resursi su i dalje tu, problem je u neodgovornom upravljanju. Ne kritikunem promjenu vlasti, naprotiv, to sa sobom nosi šansu. To zna da bude blagotvorno za drustvo, zato smo se odgovorno ponijeli prema promjeni vlasti. Ali pokazalo se da je Crna Gora u prethodne dvije godine imala nekompetentnu vlast, zato mislim da je vrijeme da se zaustavi propadanje Crne Gore i dobije odgovornu izvršnu vlast, a to nije moguće bez prijevremenih parlamentarnih izbora”, ocijenio je Đukanović.

Razvojni ciljevi su, kako kaže, ostvarivi na bazi korišćenja naših resursa.

“Samo nam treba odgovorna vlada. Možemo da izgubimo još dvije godine ali će nam trebat više vremena da izadjemo iz mocvare u koje su nas uveli neodgovornim upravljanjem državom”, smatra on.

O Ustavnom sudu

Odgovarajući na pitanje da li je nemanje Ustavnog suda prepreka za održavanje izbora, Đukanović kaže da te dvije stvai nisu međusobno islovljene. u

“Kao što znamo kad teče izborni proces posljednja mogućnost za onoga ko osjeća da su mu povrijeđena izborna prava je Ustavni sud. Zato bi se svi mnogo komfornije osjećali da imamo Ustavni sud. Zašto ga nemamo treba pitati one koji su sve radili da nemamo funkcionalan Ustavni sud i da imamo disfunkcionalne sve institucije države. Ja mislim da su to, radili i rade oni koji postupaju u interesu nekih drugih država”, rekao je Đukanović.

Da li, dodao je, sada treba pristati na ono što je očigledno njihova intencija da zbog nepostojanja ove ili one institucije ne možemo da organizujemo izbore da bismo potvrdili njihovu tezu da Crna Gora ne treba da postoji, ja se nadam da se slažemo da ne.

“Treba da ispunjavamo obaveze koje nam nalaže Ustav. Ustav nalaže da jednom u četiri godine imamo izbore, prema tome mi treba da organizujemo izbore i oni treba da se održe 23. oktobra i oni će se tada održati. U međuvremenu ćemo raditi na izboru sudija Ustavnog suda da bi ta institucija postala funkcionalna. Ako se to ne dogodi, ako strategije destrukcije prevlada nad odgovornošću onda imamo odgovor i na ta pitanja. Vidjećemo da li se neko žalio Ustavnom sudu, onda možemo sačekati sa konstituisanjem vlasti u nekoj opštini dok se ne odluči o validnosti žalbe na temelju onoga što su rezultati volje građana na izborima. Nećemo dozvoliti da se parališe sistem”, zaključio je Đukanović.

22

avatar
1000
21
1
0
 
22
LeonWallesSlavicaMoj NiksicVelimir
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leon
Gost
Leon

Ne znam sto se boje izbora ovi levatori, pa stalno govore o volji naroda. Pa izbori su volja naroda ili? Sta je taj strah? Od koga se bojite? Od Vucica ili od Mila?

Slavica
Gost
Slavica

Tako je vadi nas iz blata sto nas uvukose ovi izdajnici svoje zemlje

Moj Niksic
Gost
Moj Niksic

Najveci💪🇲🇪

Velimir
Gost
Velimir

Da se zna ko je gazda i mozak i ko se pita!

Walles
Gost
Walles

Kao gazda i mozak mogao se pobrinuti da Vlada i Parlament imaju dovoljne zalihe sijena.

Realnost
Gost
Realnost

Nije je bilo niti je moze bit,izbori pa ko sto makne samo bez zvonjave .

Gastos
Gost
Gastos

Slazem se i 2024. ce biti opet izbori.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Posle izbora mnogi od njih se nikad vise neće pojavit u političkom svijetu Crne Gore ! Tako im i treba kad gledaju svoje interese a ne nacionalne !!! Da je vječna !!! 🇲🇪🇲🇪

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Milo je za sve njih Sokrat

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Podrška bravo

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Na izbore,nema druge,pa kom obojci kom opanci

JA
Gost
JA

Tako je gospidine predsjednice.

Cheese
Gost
Cheese

Potpuna podrska predsjedniku Djukanovicu! Ovakva Vlada je jedno zastidje za ovu drzavu. Previse je neozbiljno sve ovo, a narod gladuje a ide ostra i nepredvidiva zima.

Damjan
Gost
Damjan

Legitimne Vlade nema bez podrške DPS?

Milena
Gost
Milena

Tako je,izborima treba izaci iz ovog programiranog corsokaka,stranih sila i domacih placenika.

Anđa
Gost
Anđa

Mole se građani da se ne žale na izborni proces! Dako se i ova lakrdija završi. Gledajte kako ćemo preživjeti najezdu Rusa koji se neće odazvati djelimičnoj mobilizaciji.

Marko
Gost
Marko

Ziv bio Milo,tako je !!! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Bato
Gost
Bato

Gospodin…

Heroes
Gost
Heroes

El Presidente 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Zeljko
Gost
Zeljko

Proglasi vanredno stanje..

volim svoje
Gost
volim svoje

istina

Scherlok Holmes
Gost
Scherlok Holmes

Tako je, izbori pa da se vidimo “crno na bijelo”!

Send this to a friend