Politika

Đukanović i Čović: Odnosi Crne Gore i BiH su prijateljski

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas u Podgorici sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o situaciji u Crnoj Gori i BiH i izrazili zadovoljstvo odličnim odnosima dvije susjedne prijateljske zemlje, kao i spremnost da i dalje doprinose dinamiziranju saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa. O tome najbolje svjedoči sporazum o državnoj granici između Crne Gore i BiH, jedan od prvih između država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.

Posebno je bilo riječi o kretanjima u regionu, njegovoj evropskoj perspektivi i odnosima sa EU. U tom kontekstu iskazana je inicijativa za proaktivnijim definisanjem zajedničke politike zemalja regiona prema EU, radi bržeg ostvarivanja evropskih ciljeva, koje je lakše ostvariti u partnerskom odnosu sa Evropom.

Predsjednik Đukanović je potvrdio čvrstu privrženost Crne Gore evropskom sistemu vrijednosti i dostizanju evropskog kvaliteta života, što je nakon članstva u NATO najsigurniji put ka članstvu u EU.

Nakon što smo balkanskim stranputicama potrošili vjekove, integracija u EU suštinski znači povratak evropskoj porodici, što je u najboljem interesu i regiona i Evropske unije, istakao je Đukanović. On je naglasio da je zato od izuzetne važnosti podrška Brisela infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, i sa evropskim koridorima, kao i pomoć daljem institucionalnom razvoju naših zemalja.

Đukanović je u razgovoru istakao da se u Crnoj Gori s posebnom pažnjom odnosimo prema Bosni i Hercegovini, imajući u vidu golgotu kroz koju je prošla, i njenu važnost za stabilnost cijelog regiona.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je rekao da nema nijedne otvorene teme koja bi opterećivala odnose između naših zemalja, što potvrđuje i činjenica da svi entiteti u BiH gaje zajednički pozitivan odnos prema Crnoj Gori. On je izrazio nadu da će skori izbori u BiH učvrstiti stabilnost u zemlji, što je pretpostavka za dinamiziranje integracionih procesa, i pravi doprinos snaženju stabilnosti regiona.

Đukanović i Čović su dogovorili nastavak saradnje o pitanjima od bilateralnog i regionalnog značaja.

M.D.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brdjanin
Gost
Brdjanin

Cisto sumnjam da bi ovako Milorada Dodika doceka sram te bilo

roko
Gost
roko

povezuje ih jedna osobina atoje pohlepa

Send this to a friend