Politika

Đukanović je regionalni lider,  opozicija zrela za podmlađivanje

Dušan Janjić

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić ocijenio je da predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, nakon isteka mandata, vidi kao veoma visokog funkcionera Evropske unije, jer je on već sada regionalni lider.

“Crna Gora je imala sreću s njim, jer trebalo je preći dug put. Trebalo je prevaliti trasu od koalicije sa Slobodanom Miloševićem, kada ste bili gurnuti na hercegovačko ratište, do toga da uspijete da izađete iz toga i da od 1996. godine strpljivo radite na razdvajanju i obnovi državnosti, koja je bila žestoko ugrožena””, naglasio je Janjić u intervjuu Vikend novinama.

Janjić je komentarisao nedavno održane predsjedničke i lokalne izbore u Crnoj Gori mišljenja da nije bilo velikih iznenađenja, osim što je jasno da Crna Gora stalno pokušava da napravi neki novi politički raspored.

“Nisam očekivao neke drugačije rezultate jer su lokalni izbori održani vrlo brzo nakon predsjedničkih, i oni su se sveli baš na lokalnu priču, što je veoma dobro. Izbori se nijesu prelamali kao ranije na opštim i nacionalnim pitanjima, što je pokazalo sazrijevanje crnogorske političke scene. Moguće je, međutim, i da postoji zamor kod birača. Sada prostora za nove opcije i nove političke igrače ima”, smatra on.

Prema njegovim riječima u opoziciji mora doći do podmlađivanja, ali i do načina političke komunikacije.

“Sve više stvari će se odvijati preko društvenih mreža i interneta, a tek onda neke tradicionalnije stvari, bilo da su demonstracije, hepeninzi, ili isprovocirana krizna sizuacija. Mijenja se model ponašanja, kao što se mijenja širom Evrope, a Crna Gora je ozbiljno ušla u Evropu preko članstva u NATO”, kazao je on.

Janjić je rekao da je Đukanovoća odavni vidio kao nekog visokog funkcionera EU.

“Mislim da bi trebalo da bude visokopozicioniran u EU, a možda prije i u NATO. On je čovjek sistema, nije čovjek ulice kako su neki govorili. On je izgradio sistem u Crnoj Gori. To je jedan zreo političar koji ima prave godine za političara i on ozbiljno radi. Crna Gora je imala sreću sa njim, jer trebalo je proći dug put. Trebalo je prevaliti trasu od koalicije sa Slobodanom Miloševićem, kada ste bili gurnuti na hercegovačko ratište, do toga da uspijete da izađete iz toga i da od 1996. godine strpljivo radite na razdvajanju i obnovi državnosti, koja je bila žestoko ugrožena. Pogledajte šta se i sada događa u Podgorici. Prošao sam pored prostorija Nove srpske demokratije i vidio da oni drže rusku zastavu. Možda mnogi misle da je srpska, ali nije. O čemu je riječ? O gubitku identiteta? Dakle, u jednoj takvoj situaciju Đukanović je osjetio šta treba uraditi i gradio je jedan identitet koji nije do kraja bio izgrađen u Crnoj Gori, a uradio je i više od toga. Mislim daje Đukanović regionalni vođa. Sada je pitanje da li će se Evropa organizovati kroz regije, ali je sasvim izvjesno da on ima značajno mjesto u svemu tome. Jasno je da je odlukom da se kandiduje na predsjedničkim izborima, Đukanović prelomio mnogo toga. Građani obično, kada se u nečemu uspije, ne vide više kako je do toga došla. Na primjer ulazak u NATO-to je Đukanović prelomio i ponio rizik”, istakao je Janjić.

Po njegovom mišljenju Đukanović je obilježio čitav jedan istorijski period u regionu i on ima svoje političko mjesto.

“Kada je Milo Đukanović u pitanju, jednu stvar ne mogu da zamislim, mada je on o tome često govorio da se on povuče. Ne mogu zamisliti da igra košarku ili ide u ribolov, nek izvini, on će, sigurno, raditi dok mrda”, dodao je Janjić.

IZmeđu ostalog Janjić je ocijeni da u opoziciji treba neko da podnese konsekvence za neuspjeh.

“Neki lideri, jednostavno, treba da prestanu da se bave tim poslom. Ja sam probao da se bavim politikom i kada sam shvatio da ne ide, napustio sam taj posao. Neke od lidera je vrijeme pregazilo. Promijenio se način mišljenja i djelovanja. Tu je internet, društvene mreže, novi birači… Promijenio se i politički ambijent, tako da neke, nekada čvrste vrednosne i organizacione šeme, bez obzira kakve su sada ne rade. Ovo je doba ad hok interesnih koalicija. I u tom pravcu, u stvari, još uvijek je Đukanović isuviše jak i okuplja DPS oko sebe. Prednost DPS-a je što Đukanović razumije nove trendove i nove mehanizme, a ova partija ima sreću i što je premijer Duško Marković. On je inženjer i ekspert”, zaključio je Janjić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

i ti si odavno zreo da odes u …….. sve ste pokrali ti i tvoja stranka DS u Srbiji .

Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

Zar nije ovaj Janjić pričao da će Milo da se povuče i da je za to donijeta odluka u Evropi, što se i desilo kada ga je zamijenio Marković? A sad, ma ne mogu ga zamislit da radi nešto drugo, on mora biti doživotni funkcioner, pa makar na čelu Evropske unije!!!

Bojan
Gost
Bojan

Pa, probaj da ne povratiš, majčin sine!

Савле
Gost
Савле

АНАЛитичар по принципу “ко да више”. Одавно. А Мило у ЕУ имао шансу управо кад је издао Слоба, ал’је гузица била важнија од каријере. Сад ни теоретски нема шансе.

Edvard
Gost
Edvard

Naroda kao crnogorskog nigdje nema, njime je cak mogao vladati i lazni car Scepan mali !
Pametnom dosta !

Oj ha ha
Gost
Oj ha ha

Pored ovakvog naroda bi i magare moglo bit lider,ojhaaaaaa milogorci

Is bre
Gost
Is bre

Lider da,ali cega?Odgovor:Lider kriminala,lopovluka,prostakluka,podanistva i diktature,a svi vi koji ga velicate ste njegove obicne sluge.

Baranin
Gost
Baranin

Jeste,lider u pljački naroda….

Prekomoracanin
Gost
Prekomoracanin

Ko ti je reka da dodjes na portal?

Konik city
Gost
Konik city

Ero, on je šerif odje!

Meho
Gost
Meho

Au Janjicu sve sto sam imao pozitivno misljenje za tebe ovim intervjuom si srozao. Kredibilitet na 0. Pola EU se smije.

Siki
Gost
Siki

Nijesi ti Meho ti si Srbo

Pametni
Gost
Pametni

“Janjić je rekao da je Đukanovića odavno vidio kao nekog visokog funkcionera EU.” 🇲🇪🇪🇺
– Možda Milo uči engleski kada završi mandat da radi u Briselu? ☝️🙄

mina
Gost
mina

AKO TI SE TOLIKO SVIDJA,VODI GA KUCI,MADA TI IMAS TAMO JEDNOG,GOREG DJUKANOVICA.

Bato
Gost
Bato

Tako je Janicu treba treba podmladiti opoziciju i trebaju mnogi prestati da se bave politikom. janjicu sem korektnog hvalospjeva Djukanovicu, zasto ne napisa bar jednu recenicu kako cemo zivjeti mi koji imamo male penzije od 80 do 150 eura. Bio na vlasti Djukanovic ili bilo ko drugi nas status se ne mjenja.Dostojanstveno crkavamo

Siki
Gost
Siki

Ti si penzioner kao sto sam ja Marsovac

Vaka
Gost
Vaka

Nista novo. To u Crnoj Gori svi znamo da imamo najboljeg medju najboljima.

Darko
Gost
Darko

Dusko Markovic je inzinjer i ekspert !!!
O majko moja jel ovo normalno ??? Sto ovo prica covjek ?

Dule
Gost
Dule

Pa da se zapitas ko je ovdje normalan hahaha inzenjer i ekspert uh da mi utec nedje na zapad nisam zamisljao ovakvu drzavu ali ono sto ovaj narod trpi i kako se ponasa mislim da ovdje nece srece biti jos 200 godina

Zele
Gost
Zele

Jeste, stručnjak za radijatore! Štaviše, ekspert.

Vezana trgovina
Gost
Vezana trgovina

Prošao Janjić pored prostorija Nove srpske demokratije! A što nije otišao na Konik da ga pitaju što ćeš na Konik?

Ero,šerif Konik
Gost
Ero,šerif Konik

Lijepo te pitam, šta imaš ti protiv Konika?

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Velika je šteta što Milo ne govori engleski. Ladno bi mogao da bude na čelu NATO saveza umjesto Stoltenberga.

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Pa mogao bi.zna covjek kako nato bombaruje i kako se braniti od istoga😁

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Zna kako da zaštiti manjine od agresora. Nema šta ljepše nego kad se neko oslili na slabijeg a onda dobije po ušima.

Tošo
Gost
Tošo

Tako je Janjiću !

Ćotek
Gost
Ćotek

Premjestite ovaj članak iz rubrike “politika” u “plaćeni termin” 😻😻😽

Darko
Gost
Darko

Placen od strane Uljarevicke

RIKI
Gost
RIKI

Ipak je za Crnu Goru bolje bilo da se nije pojavljivao na politicku scenic.Vjerujte mi.Kako ode sa vlasti zaboravice se da je postojao.Nijedna njegova recenica nece biti zapamcena.

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Nije problem milo djukanovic niti bilo koji drugi marko i janko.problem je preduboka nacionalna podijeljenost sa kojom svi trguju.svi zivimo normalno jedni pored drugih a kad krenuizbori ili neka tema koja se i jedva dotice nacionalnog pitanja svi smo ugrozeni od svakog.pa covjek samo kad cita komentare obicnih ljudi evo na portalima vecinom su nacionalno obojeni.ta svijest je i dalje… Više »

Racko
Gost
Racko

Sasvim korektno.

Miki
Gost
Miki

U prevodu isto ja u Srbiju.

Send this to a friend