Politika Položio vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici

Đukanović: Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih građana

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položio je vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, ističući da je to najvažniji datum iz crnogorske istorije.

“Ove godine zbog pandemije COVID-19 13. jul ne obilježavamo na tradicionalan način. Međutim, prema ovom najvećem datumu iz slavne crnogorske istorije uvijek se odnosimo jednako – s poštovanjem i ponosom”, kazao je Đukanović.

Prošle su 142 godine od Berlinskog kongresa na kome je Crna Gora dobila zvanično međunarodno priznanje, i 79 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. kad je Crna Gora, u duhu svoje slobodarske i moralne tradicije, prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma.

“Zato, 13. jul slavimo kao Dan državnosti. Iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. godine različiti po karakteru i značenju, i jedan i drugi su jednako važan iskaz onoga što država Crna Gora u istoriji jeste”, naveo je Đukanović.

Podsjeća da su na Berlinskom kongresu velike sile priznale nezavisnost i državnost Crne Gore.

“Tada su Crnoj Gori priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija. To je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima. Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model, jer Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju”, ističe Đukanović.

Prema njegovim riječima, našu savremenu državnost temeljimo i na pokretu koji je započeo Trinaestojulskim ustankom 1941.

“Tada je slobodarska i antifašistička Crna Gora krenula u odlučnu borbu za socijalno i nacionalno oslobođenje, za državno ime koje joj je ukinuto 1918. Bio je to ne samo početak oslobodilačke borbe, već i borbe za obnovu Crne Gore, ravnopravne sa drugim republikama u ondašnjoj Jugoslaviji”, naveo je Đukanović.

Ističe da se trinaestojulskim ustankom većinska Crna Gora, zajedno sa drugim jugoslovenskim narodima, svrstala u antifašističku koaliciju kojoj su pripadale vodeće zemlje svijeta, za ideju na kojoj počiva savremena Evropa.

“Zato, crnogorski antifašizam znači i opredjeljenje za Crnu Goru kakvu danas imamo – nezavisnu i međunarodno priznatu državu, članicu NATO, posvećenu evropskim vrijednostima i članstvu Crne Gore u EU. Uz najbolje želje za dalje zajedničke uspjehe, svim građanima Crne Gore gdje god da su, čestitam Dan državnosti, sa tradicionalnim pozdravom: Nek’ je vječna Crna Gora”, poručio je Đukanović.

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesna
Gost
Vesna

Poslije drugog svjetskog rata ,Crnoj Gori je vraceno ime.Dug ,tezak i trnovit put je bio do vracanja nase samosvijesti.Odrasli i vaspitavani na tudjoj istoriji ,idealima i lazima ,prvi put u istoriji bili smo agresori . Zahvaljujuci nezavisnoj Crnoj Gori i rukovodstvu opredijeljenom za Evropski put , clanstvu u Nato Vidimo svijetlu buducnost za sve gradjane Crne Gore. Bravo i Hvala… Više »

Emina
Gost
Emina

” Da je vjacna Crna Gora sa svim gradjanima, bez obzira na vjeru i naciju” – ovo je prava cestitla jednog predskednika!! Hvala u ime svih!!

robert
Gost
robert

Srecan dan državnosti. Dan kada je Crna Gora ustala protiv fašizma i izdajnika Crne Gore.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Zelimo posao, standard, sigurnost. lavicemo dan drzavnosti ali moramo imati koji euro.

Baraka
Gost
Baraka

Nek je vjecna Crna Gora!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Milo nisam prije glasao nikad ni za tebe ni za DPS,ali ovaj put ocu I to sa zadovoljstvom jos cu I majicu nabaviti.Kuca,kuca sat svetosavci zavrsiste I ovdje misiju.

Mahrezz 13
Gost
Mahrezz 13

Nek nam je svima sa srećom, ali 30 ih avgusta ako Bog da, da se krene u bolje sjutra bez ove vlasti.

Nikome dovijek
Gost
Nikome dovijek

A radi li NKT ?
Primaju li plate ?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Crna Gora postaje država slobodnih građana u 2020toj .
Sviće ,sviće !

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve što je reko on radi suprotno. Cg ima samo 3,4grada đe postoji ekonomska aktivnost, sve drugo je teška sirotinja. Mi nemamo ni proizvodnju povrća a pričamo o državi i ponosu

Dejo pijevac 😅
Gost
Dejo pijevac 😅

Treba se najes cg narod od njega mogli bi da nam bude dobro još trideset godina.

Pumps
Gost
Pumps

DA JE VJECNA…….

Perko
Gost
Perko

Prolupao

savjet
Gost
savjet

Valjalo bi ove izjave ili govore sa svih značajnijih datuma titlovati na engleski a tekstove prethodni prevoditi. Jer stranci većinom i ne znaju ništa o ovim dešavanjima, iako prate naše portale koji imaju opciju engleskog jezika, ali taj sadržaj obično kasni ili je siromašan. A to je veoma bitno u današnjim vremenima, pogtovo zbog raznih hibridnih i propagandnih digitalnih prijetnji,… Više »

Nema veze
Gost
Nema veze

Nema prigovora na ovo.
Srdačne čestitke

Kos
Gost
Kos

ziveo predsednice pozdrav iz srbije al ne od av nego normalne

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

slobodarska država za slobodarske ljude

Lida
Gost
Lida

Covjek vizionar brend nase drzave.Gospodin koji samo gleda svoju drzavu,covjek koji ne mijenja istoriju kao ovi iz regiona.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Problem mu je što ne može promijeniti svoju istoriju svi znaju ko su mu bili otac i đed a ko je on bio i šta je govorio postoje brojni snimci koji se stalno vrte po televizijama i internetu .

Rozaj
Gost
Rozaj

Tako je moj lijepi predsjednice !!

Đuro
Gost
Đuro

Nek je vjecna Crn Gora!

Cgcgcg
Gost
Cgcgcg

Ugnjetavanjem srba u cg to necemo postići… eviva!

Brat
Gost
Brat

Cgcgcg, uzurpatori srpskih liderskih položaja u Crnoj Gori ugnjetavaju, ponižavaju i obmanjuju građane Crne Gore srpske nacionalnosti. Ova je jedina istina. To što ti nazivaš “ugnjetavanjem” je ustvari reakcija građanske Crne Gore na antidržavnu aktivnost tih (da ih nazovem) lidera. Srbi u Crnoj Gori su naša braća. Mi ćemo ginuti zajedno sa njima braneći našu zajedničku domovinu Crnu Goru. Nek… Više »

Velimir
Gost
Velimir

Dozivotno ga polagao predsjednice!
Neka je VJECNA Crna Gora!

Kaligula
Gost
Kaligula

Svi sa maskama..jer se red zna !

zauvijek
Gost
zauvijek

Vječna slava partizanima! Živjela Crna Gora!

Njegoš
Gost
Njegoš

Predsjedniče svih građana Crna Gora je uz tebe! Neka je vječna Crna Gora!
Mogade li doć na red od ovolike navalice četnika antifašista što su potrčali pred izbore, nijesu slobodno zbog antifašizma.

Rale
Gost
Rale

A sto navaljuju na njega, bas se pitam

Send this to a friend