Politika

Đukanović: Zašto nas Evropa predaje drugima

Milo Đukanović

Prozapadni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji se suprotstavio Rusiji i usmjerio svoju malu zemlju u NATO, upozorio je da je integracija Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji ključna za uniju kako bi se zaštitila od rastućeg ruskog i kineskog političkog i ekonomskog uticaja u regionu. Milo Đukanović je u intervjuu za Associated Press izjavio da su britanski haotični razvod od EU i druge krize u uniji umanjili njen entuzijazam za prihvatanje novih članica, ali da Evropa ne smije predati ovaj strateški region drugim globalnim igračima.

Đukanović je rekao da Rusija i Kina imaju legitimne interese na Balkanu, gdje je ruski politički uticaj porastao, posebno u susjednoj Srbiji. U međuvremenu, Kina je uložila ogromna sredstva u infrastrukturu kako bi povećala svoju moć u centralnoj i istočnoj Evropi.

“Ali nije pitanje da li Rusija, Kina ili neka treća zemlja imaju svoje interese na Balkanu. Pitanje je zašto Evropa predaje taj region bilo kome drugome. Mislim da je to prvenstveno interes Evrope “, rekao je Đukanović.

On je insistirao da ako balkanske zemlje – koje su prošle kroz niz ratova devedesetih godina i još uvijek zaostaju u reformama potrebnim za ulazak u EU – ostanu izvan dosega EU, budućnost same unije bi bila ugrožena.

“Alternativa je, zapravo, destrukcija Evrope. Mislim da se Evropa mora zaštititi od te destrukcije i mora jasno prepoznati svoje strateške interese”, naglasio je Đukanović.

Nakon ulaska u NATO 2017. godine, Crna Gora je sljedeća po redu za pridruživanje EU, sa 2025. godinom predviđenom kao najraniji mogući datum za ulazak u EU. I Srbija bi mogla da se pridruži do 2025. godine, dok Albanija, Makedonija, Kosovo i Bosna još uvijek nisu dostigle taj nivo pred-pristupnih pregovora. Međutim, Francuska i neke druge države EU izrazile su skepticizam čak i oko tih datuma u svjetlu burnog britanskog odlaska iz unije, upozoravajući da se Evropa prvo mora pozabaviti vlastitim problemima prije nego što se proširi.

Đukanović je insistirao da EU treba da nastavi sa politikom proširenja bez obzira na krizu.

“Ne smijemo ovo pitanje tretirati kao crnogorsko pitanje ili balkansko pitanje, moramo ga tretirati kao evropsko pitanje. Ne postoji bolja konsolidacija Evropske unije od njenog daljeg ujedinjenja”, upozorio je on.

Đukanović, politički veteran koji vlada Crnom Gorom 30 godina, naveo je navodni pokušaj državnog udara 2016. godine u Crnoj Gori, za koji kaže da ga je orkestrirala ruska vojna tajna služba, kao primjer “destruktivne” politike Moskve u regionu. On je rekao da “nema sumnje”da Rusija pokušava da spriječi ulazak zemalja Zapadnog Balkana u NATO.

Istakao je da je “savršeno jasno” da Moskva ima “destruktivnu politiku prema EU, prema ujedinjenju Evrope i zapadnim vrijednostima uopšte”.

Strane sile, ukazao je Đukanović, takođe igraju ulogu u nedavnim protestima u Crnoj Gori na kojima se traži njegova smjena sa vlasti zbog optužbi za korupciju.

“Na Balkanu se još uvijek vodi strateška politička i kulturna bitka”, rekao je on.

Đukanović je izrazio nadu da će, nakon što se riješi, kriza sa Bregzitom prije osnažiti evropsko jedinstvo, nego ga potkopati.

“Možda će ovo iskustvo sa Bregzitom osnažiti Evropsku uniju. Ne vidim neku drugu članicu Evropske unije kako hita da ponovi ovu britansku avanturu. Ispostavilo se da je teško ući u EU, ali je još teže otići”, zaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

I ja se cudim ovako uredjenu zemlju da ne prime.Bruka

optimus prajm
Gost
optimus prajm

Svi znamo Mili da su sluzbe sa zapada htjeli vidjeli da ce narod da srusi tebe i opoziciju na vlast dovede pa su te iste zapadne sluzbe dogovorile da se ti ubijes da se izazove vanredno stanje i pohapse vodje opozicije i osude na visegodisnji zatvor a Dusko Markovic da preuzme vodjstvo, tako da se nemoj zanpisit ako su zapadnjaci… Više »

Rijecka nahija
Gost
Rijecka nahija

Zato Milo sto sa takvim vodjom kao ti i ljudima kao sto su DPS nismo potrebni ni africkoj uniji a ne Evropskoj uniji. Pominjes Ruse a i sam znas sve da svih 600 000 gradjana ode da ih mole da nas prime u Evroazijsku uniju oni to ucinjeli nebi jer im ovakvi kakvi smo nismo potrebni tako da nemoj nam… Više »

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Matematicar ajmo svi svi svi svi svi 😂

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Borise vrati mi sorc. 😂

oliver14
Gost
oliver14

Ja kad vidim sta opozicija radi i cime se sluze sve, meni je to van svake pameti ! I posle imaju obraza da zavlace narod sa pricom kako oni vole CG a ovamo idi da srbuju sa strane.

Kosta
Gost
Kosta

Ne bih se ja mijenjala ni sa jednog drzavom ZB koje nijesu usle u EU , CG sa Milom ima svijetle buducnosti! I to svima jasno.

Kikiriki
Gost
Kikiriki

hahahahahaha

Mikeli
Gost
Mikeli

Evo 30 godina imamo svijetlu buducnost,!

goran1978
Gost
goran1978

Naslov je malo izvucen iz konteksta, ali jedno je sigurni da Evropa ni medjunarodne organizacije ne bi dozvolili da nam neko drugu upravlja drzavom! Zato su integracije najbolje rjesenje za sve koje su htjeli da nametnu svoj uticaj na CG.

A sad adio
Gost
A sad adio

Evropa ne predaje drzavu nego nekog ko misli da je drzava.
Pa pa.

Matematičar
Gost
Matematičar

Uzeli ste milijardu od Kineza i kukate kako nas je Evropa predala drugim igračima. Predali ste nas sami, prije deceniju predali ste nas Rusima, a prije tri decenije Srbiji. Krug je napravljen, aj sad ispočetka

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Matematicar ajmo svi svi svi svi svi 😂

deki
Gost
deki

Ne oni nas ne predaju nego NAS PRODAJU!

Leart
Gost
Leart

Najjaci su mi ovi sto sa trosjeda kuci kukaju nesto,grebu se od majke za 4e za cigare i tiket i onda psuju drzavu i predsjednika dok cekaju golove na utakmicu ,idite radite nesto,bolje i luk da sadite no ovo

EX YU
Gost
EX YU

Hahahahahaha ,ko ti je sastavio odgovore Đukanoviću,hahahahahaha….Je li ovo ljudi moguće da čovjek priča sto priča????

szk225
Gost
szk225

Kako su mu se prsti zgrčili za fotelju. Pitao bih ja Evropu zašto nas je predala tebi. Eto tako moj dobri…

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Zato sto se ne pita Evropa ni u EU a ne van. Zna se da nam je USA majka i maceha. Sto oni kazu mi skokom…

Moje ime
Gost
Moje ime

Dobra roba ocigledno…

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Za 20 godina ću da stavim sebe na forbsovu listu imat ću oko šezdeset godina. A sa 11 godina sam imao samo svoj trosjed krevet.

USKOK
Gost
USKOK

Bravo 👏 Dejo care.Ako Bog da i trpezarijski sto da nabaviš do tada
pa da se GAZDOM zoveš!

Send this to a friend