Politika

Džekson: Nema zemlje koja je napredovala brzo kao Crna Gora

Od svih zemalja koje su ušle u NATO i Evropsku uniju od kraja Hladnog rata, nijedna zemlja se nije tako brzo kretala prema Zapadu kao Crna Gora. Za ove izuzetne rezultate nije bilo zaslužno samo rukovodstvo-predsjednici, premijeri i ministri inostranih poslova, već i izuzetni muškarci i žene Crne Gore, koji su neumorno radili u ministarstvima i prekomorskim ambasadama i, naravno, Brisel koji je ubrzao integracije, kaže u intervjuu Pobjedi Brus Džekson.

Stručnjak za integracije postkomunističkih zemalja u NATO i predsjednik Projekta za demokratije u tranziciji, jedne od vodećih nevladinih organizacija u Vašingtonu koja se bavi našim dijelom svijeta, ističe da će što budemo bliži EU biti i više američkih investitora.

Ističe da se sjeća bezbroj sastanaka sa Milom Đukanovićem i Milanom Roćenom u posljednjih dvadeset godina, kao i toga da je budućnost Crne Gore u NATO i EU bila tema svaki put.

“Svake godine Đukanović je predvodio crnogorsku delegaciju na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu i potencirao crnogorski put u NATO. Prekretnica je 2006. godina i pobjeda na referendumu o nezavisnosti. Kada je Crna Gora postala nezavisna država, vrata u NATO i EU su bila širom otvorena. Od svih zemalja koje su ušle u NATO i EU od kraja Hladnog rata, nijedna zemlja se nije tako brzo kretala prema Zapadu od Crne Gore. Za ove izuzetne rezultate nije bilo zaslužno samo rukovodstvopredsjednici, premijeri i ministri inostranih poslova, već i izuzetni muškarci i žene Crne Gore koji su neumorno radili u ministarstvima i prekomorskim ambasadama i, naravno, Brisel koji je ubrzao integracije u NATO i EU. Bila je velika privilegija raditi sa tako talentovanim i posvećenim ljudima”, kaže Džekson.

Kako dodaje, u potpunosti je saglasam sa prioritetom pristupanja EU za Crnu Goru i često su govorili da nema smisla izdavati NATO garanciju osiguranja ukoliko se Crna Gora ne gradi kao evropska kuća.

“Vrijednosti koje su uvele Crnu Goru u NATO su iste vrijednosti koje će je dovesti do članstva u EU. Međutim, mislim da je greška da se insistira na vještačkim datumima koji stvaraju nerealna očekivanja i ometaju procese. Proces pristupanja je više nalik obrazovanju na koledžu. Nije stvar u tome koliko brzo studirate; radi se o tome koliko se uči. Sa Bregzitom i EU izborima postoji mnogo dešavanja u Briselu ove godine. Jedina stvar koja je bitna je da Crna Gora nastavlja da zatvara poglavlja stalno, iz godine u godinu. Pretpostavljam da će sljedeća klasa novih članica EU ući između 2025-2030”, ocijenio je američki stručnjak.

Na pitanje kako Crna Gora može privući investitore iz SAD, pošto ih nema, Džekson odgovara da je Hrvatska uradila izuzetno dobar posao sa investitorima koji su podstakli nevjerovatan rast na tržištu nekretnina i turizma.

“Može se očekivati ista ekonomska ekspanzija i u Crnoj Gori kada se pročuje za crnogorsku priču i budu bliži izgledi za članstvo u EU. Ali, svakako mislim da bilo koja država koja želi da bude članica EU, mora strogo voditi računa o visini nacionalnog duga i pogotovo zajmovima iz Kine”, rekao je Džekson.

Osvrnuo se i na suđenje za pokušaj terorizma, koje je u završnoj fazi.

“Svi mi radimo da zaustavimo Rusiju da se miješa u izbore u drugim zemljama i na drugi način da ih destabilizuje svojom politikom. U narednoj deceniji treba se nadati da će rusko-ukrajinski rat biti doveden do kraja i da će početi proces normalizacije odnosa Rusija EU. Ipak, zemlje koje pronađu način da oproste svojim komšijama koji su pravili gluposti daleko bolje napreduju u EU i u ukupnom razvoju od zemalja koje su prisiljene da zatvore građane susjednih i drugih zemalja i dokažu da postoji vladavina prava. Vizija Evropske unije je uvijek bila zasnovana više na istorijskom oproštaju nego na odmazdi”, poručio je Džekson.

105

avatar
1000
74
31
0
 
75
BalsaTrt milojkatschugoLenonCinik🇮🇱
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lenon
Gost
Lenon

Tacno. Milo je najzasluzniji sto smo na putu na kojem smo. Da nije njega, jos bismo molili za saku dinara pomoci i umjesto Porto Montenegra koji je zamijenio Arsenal bismo imali ratnu luku Valdanos koja zamjenjuje maslinjake. Stariji bi nam i dalje objasnjavali da je normalno da bogata Srbija ima mnogo vece plate, jer oni imaju Vojvodinu i Sumadiju a… Više »

Balsa
Gost
Balsa

Ajd navedi jos jednu uspjesnu investiciju za 30 god

Pišonja i Žuga
Gost
Pišonja i Žuga

Eno i Sebastijan izjavi kako bi se rado mijenjao sa Markovićem! Kakva crna Austrija i bakrači!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

N A P R E D O V A L A 🔙

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Nezaposleni Cetinjani se ponose sa ovom izjavom. E viva!

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Samo onaj ko nece da vidi napredak ne vidi ga

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Blago tebi, dalekovidom, daj reci de da gledamo

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Evidentno je koliko je cg napredovala

mojsilović
Gost
mojsilović

Čegovići su ovi Đaksoni, školovan neki svijet.

ines23
Gost
ines23

Da nije bilo lidera Mila Djukanovica i njegove vizije kojim putem treba ici CG, ne bi mi danas pricali o napretku CG, nego bi nam drzava bila pod ruskom sapom.

mojsilović
Gost
mojsilović

Bolje pod ruskom šapom nego biti dužan kinezima.

B.D
Gost
B.D

10 ak kriminalnih klanova i 2229 bezbjedonosno interesantnih osoba! Plate politicara koje idu preko 15 minimalnih zarada i predaja drzavnih resursa i prirodnih domacim i stranim tajkunima govore drugacije!

Vitinka
Gost
Vitinka

Za sve koji su radili 2016. godine protiv interesa CG treba da im bude sudjeno, jer ne moze niko niti ima pravo da nam rusi drzavu!

tschugo
Gost
tschugo

pa jeli bilo uopste drzavnog udara?ima li tu odgovora?

oliver14
Gost
oliver14

Taj napredak imamo zahvaljujuci jednom covjeku koji je i imao viziju razvoja CG a to je Milo Djukanovic!

Kosta
Gost
Kosta

Niko nema pravo da se mijesa u izbore ni jedne drzave a pogotovo ne Rusija!

goran1978
Gost
goran1978

Da smo napredovali jesmo zato sto smo se trudili i dalje se trudimo, a i za sve zemlje sa ZB za njihovo dobro je da budu dio integracija.

Nenad
Gost
Nenad

Zovota mi ja vise nemam zeludac da citam kako se sprdaju sa nama

mojsilović
Gost
mojsilović

Ko se sprda? Nemoj se ti sprdat znaš, ovo je Brus Đekson!

Ljuta
Gost
Ljuta

Eto ovaj kaze da cemo u eu do 2030g?
Laže jer nam milo i markovic rekose do 2020g

Send this to a friend