Politika GLAVNI IMAM ZA PODGORICU I NIKŠIĆ

Džemo Redžematović: Crna Gora mora da izađe iz nacionalističkih okova

Stvaranje ili produbljavanje podjela u našem društvu ide na ruku samo onima koji ne žele dobro svojoj državi, koji se ne ustežu ni od zloupotrebe vjerskih osjećanja i siromaštva vlastitog naroda kako bi izgradili svoju budućnost… Podjela slatkiša muslimanskim osnovcima u Pljevljima veliki broj muslimana asocirala je na sliku iz Potočara koja je prethodila neviđenom genocidu u novijoj povijesti, kaže u razgovoru za Dnevne novine Džemo Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić.

Svjedoci smo da se posljednjih mjeseci dešavaju grube provokacije muslimanskog stanovništva u Crnoj Gori. Posljednji slučaj zabilježen je u Pljevljima, kada su bošnjačkoj djeci podijeljene slikovnice i bojanke sa likom Svetog Save. Kako gledate na ove provokacije?

REDŽEMATOVIĆ: Posljednji događaji u Pljevljima imaju svoju genezu. Oni su kulminacija višedecenijskog srpskog ideologijskog djelovanja koje je često kroz mitomaniju neometano širilo svoj uticaj u obrazovnom, kulturnom i religijskom domenu, a pred kojim je, sada već bivša vlast, zatvarala oči. Aktuelna vlast je u konkretnom slučaju samo finiširala svoju zamisao svođenja jedne kulture i civilizacije na subkulturu prenabregavajući činjenicu da njihove komšije muslimani nisu došli sa druge planete već da u Pljevljima žive nekoliko stoljeća i dio su muslimanskog autohtonog stanovništva.

I da se vratim na vaše pitanje podjela slatkiša muslimanskim osnovcima u Pljevljima veliki broj muslimana asocirala je na sliku iz Potočara koja je prethodila neviđenom genocidu u novijoj povijesti!

Kome ide na ruku produbljivanje podjela?

REDŽEMATOVIĆ: Stvaranje ili produbljavanje podjela u našem društvu ide na ruku samo onima koji ne žele dobro svojoj državi, koji se ne ustežu ni od zloupotrebe vjerskih osjećanja i siromaštva vlastitog naroda kako bi izgradili svoju budućnost. Međusobne razlike se trebaju svoditi na komplementarne kategorije, one se u zbilji trebaju pretvoriti u bogatstvo jednog društva, a ne u njegovu kob. Pritom treba da vodimo računa o razlikama u identitetu, kulturi, folkloru, jeziku, vjeri i drugim urođenim razlikama bez atakovanja na druge ili bez prozelitizma. Zašto djeca u školi nemaju razumijevanja za svoje vršnjake koji su od njih drugačiji?

Mislite da nemaju… Zašto?

REDŽEMATOVIĆ: Zato što suštinski ne uče o svojim razlikama, to se radi samo deklarativno. Kada je obrazovanje posrijedi, moje dijete u školi nikada nije učilo o bošnjačkim piscima, Hamzi Humu, Enveru Čolakoviću, Musi Ćazimu Ćatiću, Maku Dizdaru, i dr., jer je bosanski jezik, zahvaljujući našim političkim predstavnicima, ostao mrtvo slovo u školskom dnevniku. A kad moje dijete to ne uči onda uz njega ne uče ni njegovi vršnjaci koji nisu Bošnjaci, i nemaju razumijevanja niti mogu shvatiti konceptualne razlike koje su, ponovo naglašavam, naše bogatstvo, jer ni na jednoj livadi ne cvjeta samo jedno cvijeće.

Mnogi analitičari upozoravaju da se u Crnoj Gori ozbiljno narušava njen multietnički i multivjerski sklad, njen građanski karakter… Kakvo je Vaše mišljenje?

REDŽEMATOVIĆ: U svijetu vlada negativan trend i antagonizam prema muslimanima. To je legat famozne islamofobije ne samo u evropskim ili zapadnim državama, već i u nekim drugim, poput Indije, Kine, Australije, ali i nekih nominalno muslimanskih, despotskih sistema! Iako je na Balkanu, gdje prednjače Srbija i Hrvatska, ima toga napretek taj trend je ojačan desničarskim političarima sa Zapada, pa se tako pred očima svijeta, koji za sebe tvrdi da je civilizovan, dešavaju progoni muslimana, njihova dehumanizacija i drugi oblici diskriminacije. Muslimani su prikazani kao nepodnošljiv teret za Staru damu koja baštini vjeru sa Istoka! Po priznanju vodećih evropskih političara, multikulturalizam u Evropi je zacijelo umro!

Kada je u pitanju Crna Gora?

REDŽEMATOVIĆ: Kada je u pitanju Crna Gora mogli smo se pohvaliti da smo, iako imamo veliki broj problema koji zahtijevaju sistemska rješenja, kao muslimani uživali zavidan stepen slobode. Međutim, kada su bivša i sadašnja vlast pokrstili Sahat-kulu u Podgorici, naši muslimani posumnjali su u koncepte multikulturalizma i multikonfesionalizma i u razočaranju shvatili da su samo mali glasački listići.

Ipak, građanski karakter Crne Gore je neupitan. Crna Gora je država svih njenih građana. Takav karakter moramo svi braniti ako bude doveden u opasnost. Crna Gora ima hiljadugodišnju tradiciju državnosti i na mnogo veće izazove je pribrano i odlučno odgovorila zato se nadam da će nosioci politike to shvatiti i da će ići ka ostvarenju boljitka i prosperiteta sopstvene države. Uostalom, na građanima je da na izborima daju svoj sud o njima. Muslimani su dali veliki doprinos multietničnosti Crne Gore. Svojim djelovanjem nikada nisu doveli u pitanje državnost i državotvornost Crne Gore. Naprotiv!

Nova parlamentarna većina odbila je da donese rezoluciju o genocidu u Srebrenici, uprkos činjenici da je takvu rezoluciju usvojio ranije Evropski parlament…

REDŽEMATOVIĆ: Srebrenica je od najvećeg stratišta nakon Drugog svjetskog rata u Evropi postala najveći politički plijen ovdašnjim političarima. To je u najmanju ruku degutantno i nepošteno prema žrtvama genocida u Srebrenici, a takođe neodgovorno prema budućim generacijama. Naravno da treba da se donese rezolucija kojom se priznaje genocid u Srebrenici i zabrani njegovo negiranje. To treba da se nastavi kroz objektivno bilježenje historije da bi se preko obrazovnog sistema đacima i studentima prikazala suština sukoba; da se ne radi o građanskom ratu već o agresiji jedne države na drugu nezavisnu državu, da se ne izjednačava žrtva sa zločincem i da se na kraju ne stekne dojam da su svi bili isti. Međunarodna zajednica je nagradila taj genocid formiranjem republike koja ometa funkcionisanje BiH. Nadam se da će nova administracija u Vašingtonu uticati da se poboljša političko stanje kod nas i na Balkanu i da se iskorijeni nepotizam, korupcija i partitokratija.

Da li Vas iznenađuje što grube provokacije nacionalnih manjina, u konkretnom slučaju muslimana, Bošnjaka, ne nailaze na osudu inače vrlo grlatih nevladinih organizacija… Dok te NVO ćute izrastaju druge sa vrlo opasnim porukama. Kako ovo objašnjavate?

REDŽEMATOVIĆ: Nevladine organizacije ne predstavljaju nezavisne organizacije. One zavise od svojih donatora koji su vrlo često političke ispostave stranih predstavništava u zemlji. Tako da je njihovo djelovanje u stvari djelovanje stranih ambasada.

Treba donijeti sistemsko rješenje za sve NVO kojim će se zabraniti fašističko i ksenofobijsko djelovanje na teritoriji cijele države. Zanimljivo je da su svi nosioci političke moći sada napravili svoju profesionalnu karijeru na jaslama i pod patronatom bivše vlasti. To važi i za nevladin sektor koji je, sa malom iznimkom, uživao podršku bivših nosilaca vlasti. Kako se u narodu kaže gajili su guju u njedrima. Mislim da su Bošnjaci oguglali na provokacije. Ono što su im komšije oduvijek mislili to sada po zidovima škola ispisuju.

I kako dalje?

REDŽEMATOVIĆ: Crna Gora treba i mora izaći iz nacionalističkih okova. To ne znači da treba biti jednonacionalna i jednovjerska država, već država svih njenih građana koji gaje višeslojne i različite identitete.

Mislim da je zadnji čas da se novonastalo “otrežnjenje” usmjeri u pravcu objedinjavanja svih društvenih snaga na vrijednostima antifašizma, multietničkog i građanskog društva.

Sa kakvim se sve problemima u posljednje vrijeme srijedu građani islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori? U kom gradu je situacija najkritičnija? Zašto? Kakva bi bila Vaša poruka i građanima i vlasti?

REDŽEMATOVIĆ: Glavni problem muslimana u Crnoj Gori je rastući trend migracije stanovništva. Kada bi državna politika vodila više računa o ekonomiji i obrazovanju smatram da bi se ostali problemi lakše rješavali. Otvaranje mogućnosti nepartijskog zaposlenja i prilika za pristojnom zaradom treba da budu prioritet svake vlasti. Ovo je problem svih građana u Crnoj Gori, ne samo muslimana, iako je sjever gdje oni najviše žive posebno pogođen nezaposlenošću.

Plav i Gusinje, dva prava turistička bisera, su, umjesto toga, dva slijepa crijeva države Crne Gore. Kažu da u Gusinju nema korone znajte, u Gusinju nema stanovnika!

A kada je u pitanju Islamska zajednica?

REDŽEMATOVIĆ: Kada je u pitanju Islamska zajednica u Crnoj Gori moram kazati da smo u Podgorici ostali uskraćeni za upravnu zgradu Mešihata u Staroj varoši, Islamski centar i džamiju na Koniku, restauraciju Hadrovića džamije na Draču (dozvolu čekamo od 2013), muslimansko groblje u Podgorici. Što se tiče drugih većih gradova gdje muslimani žive, ostali smo uskraćeni za Islamski centar i džamiju u Bijelom Polju, kao i džamiju u centru Bara gdje postoji i pravoslavna crkva i katolička katedrala.

Većina primorskih gradova (Kotor, Herceg Novi, Tivat, Budva) nemaju muslimansko groblje već se umrli iz tih krajeva dovoze u Tuzi gdje postoji muslimansko mezarje.

Mogu reći da se ni prethodna vlast nije nešto pretrgla kada su potrebe Islamske zajednice u pitanju. Imam obavezu da kažem da su muslimani u Crnoj Gori svoji na svome, da nas niko ne treba plašiti četnicima, da smo ponosni na svoje običaje, tradiciju i vjeru, da dobro pamtimo sva naša stradanja i da smo iz njih uzeli pouku. Novonastalom situacijom u Crnoj Gori muslimani nisu mnogo izgubili, a ipak, dobili su “otrežnjenje”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zmajevozdrijelo
Gost
Zmajevozdrijelo

Herceg Novi I’ma muslimansko groblje.

Micoscepanovic
Gost
Micoscepanovic

Nema sa cetnicima naprijed !!!

Prof
Gost
Prof

Kasno Dzemo.

Mina
Gost
Mina

Tako je,odlican inteevju.

Eva
Gost
Eva

Dok vlada nesposobna prosrpska Vlada nemožemo izaći iz njihovi okova ….

Sulejman
Gost
Sulejman

Tako je .vladavina prava mora biti mnogo jaca .

Jado
Gost
Jado

Ovi veliki spasioci drzave nam ovo napravise, bore se protiv korupcije i kriminala a unistavaju nam i mir i drzavu !

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Građanski karakter Crne Gore je pred samim umiranjem, na respiratoru . Crna Gora je država svih njenih građana to znamo ali takav karakter više nije moguće braniti izjavama i komentarima po portalima i društvenim mrežama. Jedan od koraka koji možete poduzeti je i napuštanje škola svih učenika islamske , katoličke i ostalih vjeroispovijesti da se djeca ne TRUJU SVETOSAVSKIM FAŠIZMOM.… Više »

Muka Bogomi
Gost
Muka Bogomi

Ko zivi u proslosti taj nema buducnost

Ridikul
Gost
Ridikul

Ko ne poznaje svoju prošlost taj nema ni sadašnjosti ni buducnosti. Nikad više 1918!

D1mld 18*kamata
Gost
D1mld 18*kamata

A ima svakakvih ljudi i naših i njihovih.

D1mld 18*kamata
Gost
D1mld 18*kamata

Mene su recimo dragi muslimani iz bosne i njihov humor mislim da im je najjači bosanski humor.

Branko
Gost
Branko

Lijepo rečeno i tačno . Bravo gospodine .

S morske pjene
Gost
S morske pjene

A okle jadan kad se dps vazda vrace u proslost a partizani i cetnici su davno prosli

Damir Bar
Gost
Damir Bar

Vi za sve krivite DPS. Nije vama niko kriv što želite od Crne Gore da napravite Srbiju. To će vam malo teže ići.

D.S
Gost
D.S

Opet neki što je zaostao, pročitaj opet pa se javi. Makse više sa dps’om! Četnici nisu prošli, eto ih po beranama.

Send this to a friend