Politika

Ekskluzivno na CdM-u: Deklaracija o klimatskim promjenama, Đukanović uz svjetske lidere jedan od potpisnika

Klimatske promjene su ključni izazov našeg vremena. Naša generacija je prva koja je iskusila brzi porast temperature širom svijeta i vjerovatno posljednja sa mogućnošću da se efikasno bori protiv predstojeće globalne klimatske krize, navodi se u “Inicijativi za veće klimatske ambicije”, odnosno Deklaraciji čiji je, uz brojne svjetske lidere, potpisnik i predsjednk Crne Gore Milo Đukanović, a u koju je CdM imao uvid.

Đukanović će predvoditi crnogorsku delegaciju koja će od 24. do 30. septembra učestvovati na Generalnoj debati 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. To će biti prilika da Crna Gora predstavi ostvareni napredak na planu sprovođenja održive agende UN-a 2030, kao i da prezentuje plan aktivnosti u cilju pružanja doprinosa globalnom odgovoru na klimatske promjene.

<<<Đukanović krajem septembra u Njujorku, predviđen i prijem kod Trampa<<<

“Mi, šefovi država i vlada i dalji potpisnici ove Deklaracije, uvjereni smo da su djelotvorne mjere za borbu protiv klimatskih promjena ne samo neophodne same po sebi, već će donijeti dodatne koristi i nove mogućnosti za naše ekonomije i društva. Uvjereni smo da će nam suštinske mjere pomoći da vodimo našu planetu u sigurnu, mirnu i prosperitetnu budućnost”, piše u Deklaraciji.

Svjetski lideri apeluju na međunarodnu zajednicu i sve potpisnice Pariškog sporazuma: Djelujmo zajedno, odlučno i brzo da zaustavimo globalnu klimatsku krizu.

“Iskoristimo brojne mogućnosti i preduzmimo mjere za borbu protiv klimatskih promjena i oblikujmo pozitivnu budućnost za našu planetu. Zavještajmo svijet vrijedan življenja našoj djeci i budućim generacijama”, samo je jedna od mnogobrojnih poruka svjetskih lidera potpisnika ovog dokumenta.

Efekti klimatskih promjena, kako se navodi u Deklaraciji, su dobro dokumentovani i osjećaju se svuda u svijetu: dramatično povećanje toplotnih udara, poplava, suša i klizišta, topljenje glečera i porast nivoa mora.

“Nestašice vode i neuspjeli usjevi samo su neki od neposrednih rezultata, sa razarajućim uticajima kao što su glad i prisilno raseljavanje ljudi. Tokom prošlog vijeka, globalna prosječna temperatura je već porasla za oko jedan stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo. Ovaj porast je bez presedana u istoriji čovječanstva”, piše u dokuemntu u koji je CdM imao uvid.

Napominje se kako je klimatska kriza briga svih nas. Klimatske promjene ometaju globalnu ekonomiju. One ugrožavaju različite sektore, uključujući poljoprivredu, šumarstvo, turizam, energetiku, infrastrukturu i snabdijevanje vodom i, neizbježno, predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti širom svijeta

“U decembru 2015., u svijetu je zabilježen važan trenutak nade i povjerenja: Na COP 21, globalna zajednica je usvojila važan Pariški sporazum sa ciljem zadržavanja porasta globalne prosječne temperature na znatno ispod 2 stepena Celzijusa  u odnosu na predindustrijski nivo, uz  nastojanje da se ograniči porast temperature čak i na 1,5 stepeni Celzijusa. Međuvladin panel o klimatskim promjenama u svom izvještaju o uticaju globalnog zagrijavanja od 1,5 stepeni Celzijusa nedvosmisleno potvrđuje da već vidimo negativne uticaje klimatskih promjena; takođe jasno pokazuje slabosti, uticaje i rizike daljeg globalnog zagrijavanja za društva i prirodne sisteme, uključujući postizanje održivog razvoja i ciljeva održivog razvoja (SDGs)”, piše u ovom dokumentu.

Sadašnje mjere koje je preduzela međunarodna zajednica, koje su izražene u Nacionalno određenim doprinosima (NDCs) uz Pariški sporazum, nisu dovoljne za postizanje dugoročnih ciljeva utvrđenih u Pariškom sporazumu. Potrebno je učiniti više – i akcije moraju biti brze, odlučne i zajedničke.

Nakon uspješnog usvajanja Pravilnika u Katovicama na COP 24, i nakon uspješnog završetka Talanoa dijaloga, sada je vrijeme za jačanje aktivnosti i ambicija.

“Na osnovu naučne i tehničke ekspertize, kao i finansijskih sredstava koja danas ima svijet, mi kolektivno imamo obavezu prema budućim generacijama da učinimo sve što je ljudski moguće da zaustavimo klimatske promjene, kao i da se prilagodimo njenim negativnim efektima, poštujući potrebu pravedne tranzicije naših društava.  U svjetlu nalaza Posebnog izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama i rezultata COP-a 24, pozivamo sve Strane da  učine da 2019. godina bude godina klimatskih ambicija dolaskom na Samit Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o klimatskoj akciji u septembru 2019. godine sa konkretnim planovima i inicijativama za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte znatno iznad sadašnjih ciljeva za 2030. godinu, sve dok ovi ciljevi ne budu u skladu sa ciljevima Pariškog sporazuma, i na  nulu do 2050. godine, počevši sa povećanim nacionalnim doprinosima sljedeće godine”, objavljeno je u ovom dokumentu.

Svjetski lideri naglašavaju da je važno osigurati da svi finansijski tokovi budu u skladu sa stazom koja vodi ka niskim emisijama gasova sa efektom staklene bašte i razvoju koji je otporan na klimatske promjene, te zatražiti od svih finansijskih institucija da usklade svoja ulaganja sa dugoročnim ciljevima Pariškog sporazuma,da intenziviraju i  povećaju investicije u energetsku efikasnost i obnovljivu energiju, kao i da, što je prije moguće,  izvrše dezinvestiranje iz ekonomije fosilnih goriva.

Potpisnici deklaracije: Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Alexander van der Bellen -predsjednik Republike Austrije; Željko Komšić/Šefik Džaferović/Milorad Dodik-Predsjedništvo BiH; Nicos Anastasiadis-predsjednik Republike Kipar; Nj.V. Kralj Mswati III-Kraljevina Esvatini, Sauli Niinisto– predsjednik Republike Finske, Emmanuel Makron-predsjednik Francuske; Nana Addo Dankwa Akufo-Addo-predsjednik Republike Gane; Adama Barrow-predsjednik Republike Gambije, Frank-Walter Steinmeier-predsjednik SR Njemačke; Prokopios Pavlopoulos-predsjednik Grčke; Janos Ader-predsjednik Republike Mađarske; Gudni Th. Johannesson-predsjednik Republike Island; Michael D. Higgins-predsjednik Irske; Reuven Rivlin-predsjednik Države Izrael; Sergio Mattarela-predsjednik Italije; Moon Jae-in-predsjednik Republike Koreje; Egils Levits predsjednik Letonije; General Michel Aoun-predsjednik Libana; Gitanas Nauseda-predsjednik Litvanije (nije potvrđeno); Igor Dodon-predsjednik Moldavije; Nj.V.Princ Albert II-knjaževina Monako; Filipe Jacinto Nyusi-predsjednik Mozambika; Nanda Bahadur Pun-potpredsjednik Nepala; Tommy E. Remengesau-predsjednik Republike Palau; Marcelo Rebelo de Sousa-predsjednik Portugala; Aleksandar Vučić-predsjednik Srbije; Zuzana Čaputova-predsjednica Slovačke; Borut Pahor-predsjednik Slovenije; Mette Frederiksen-premijer Danske; Mark Rutte-premijer Holandije; Pedro Sanchez Perez – Castejon-premijer Španije; Stefan Lofven-premijer Švedske.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Klimatske promjene su kad otvoris frizider pa te ubije promaja jer radi u prazno.a gospodar jede lubenicu u san trope.

Objektivno
Gost
Objektivno

Dobar početak, ali bez SAD i Kine, u kojima se odvija oko 2/3 svjetske privrede, neće značiti mnogo.

Patriota
Gost
Patriota

Milo Care!

Monarch
Gost
Monarch

A koliko industrije ima i CG ona koja ospusta najotrovnije sastojke u atmosferu ne cudim se sto je potpisao.

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Milo će da riješi problem.

Motika
Gost
Motika

Da , sad ima logike to sto oce da zidaju u Miločerskom parku 🌲🌲🌲

Pub
Gost
Pub

Bez Amerike, Rusije, Kine, Velike Btitanije, Indije, Brazila kao najvecih i najmnogoljudnijih drzava sve je ovo trt meduna.

Nagual
Gost
Nagual

Milo ce opet da zastupa Putinai brani Rusiju

Misi
Gost
Misi

Da je Milo Srbin sve bi mu se oprostilo. Dežurni bi bili samozadovoljni.

Enes
Gost
Enes

Klimatske promene!!!!! Zastita od klimatskih promena pocinje od kuce! Ne seci stogodisnje drvece u Baru da bi napravio jos jednu zgradu koja je mogla biti smestena na nekom drugom mestu sa istim efektom. Spreci istrazivanje nafte u Jadranskom moru blizu Ulcinjskih plaza i jos mnogo stosta sto ce razdrati Crnu Goru i njenu titulu “Ekoloske drzave” Sve se to moze… Više »

Pika
Gost
Pika

Ne bulazni, Crna Gora ce ugrozit zivotnu sredinu! Vise jedan kvart u Njujork zagadi zivotnu sredinu no cijela Crna Gora.

Kio
Gost
Kio

Koje crne klimatske promjene ljudi.. AMAZON izgore a prstom se mrdnulo nije a za Notr dam skupise milijardu za dan

Milioner
Gost
Milioner

Milo vole te milioneri

Bananamen
Gost
Bananamen

Bolje da je zastito sboj narod da moze da zivi od svoje zarade…dzsbe klima kad nemas od cega zivis

Tramp
Gost
Tramp

Mislis da nas zastiti od sebe?Jer tako ce nam navise pomoc.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Nema narod ima blažo gradiće na svakoj vodi hidroelektrane i naplaćivaće užasno skupu zelenu energiju

Glava
Gost
Glava

Mi zatvaramo i domove a o fabrikama vise i ne mislimo.Ovo moze da potpise bez trunke razmisljanja.

Ban dan
Gost
Ban dan

Divno…mozda ulozi narodne milioncice 🤣🤣

Željko
Gost
Željko

Milo imat ćete moj glas uvijek, kao i glasove ostalih Hrvata, Albanaca i Bošnjaka u Crnoj Gori ali dopustili ste da nam se obala izbetonira, dopustili ste da je Crna Gora, nakon Albanije, najprljavija država sa morem u jugoistočnoj Evropi, itd.!

boris
Gost
boris

bistar si

Kio
Gost
Kio

I dajes mu glas??? Pa nije M. kriv.. Nije uopste

Iha
Gost
Iha

Crngorsko more najprljavihe a prije nekoliko dana izasao clanak da se na google map vidi zagađenje Jadrana kod Hrvatske obale i to ekoloska katastrofa. Daj druze, nije sve bajno a nismo ni mi toliko losi.

Patriota
Gost
Patriota

Čestitamo!
Ponos Crne Gore!

boris
Gost
boris

e bogami se dobro uvlacis. kladim se da radis nedje za 300 eura jado

Mirko
Gost
Mirko

Milo bas brine, poznaje nam se

Send this to a friend