Politika

EU je najvažniji partner Crne Gore, proces proširenja nije mrtav

Evropska unija nije odustala od Zapadnog Balkana i glavni je prirodni partner Crne Gore, tvrdi za CdM profesorica na Ekonomskom fakultetu i bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović. Ona poručuje da Crna Gora treba da nastavi svoj put reformi.

“To je naša reformska agenda. To je šest poglavlja koje je moguće zatvoriti u narednih godinu do dvije, jedno otvoriti i boriti se za zatvarajuća mjerila za poglavlja 23 i 24. To je sasvim dovojno zadataka i potvrde da je agenda vrlo aktivna i da mi imamo dijalog sa EU. Dakle, nikako ne treba smanjivati radnu energiju, već raditi na onome što se može jasno čitati iz Izvještaja EK”, izjavila je Đurović.

Evropska unija mora brzo integrisati zapadni Balkan kako bi sačuvala svoju budućnost, kao i zaštitila region od ruskog i kineskog uticaja, izjavio je nedavno predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za Rojters.

Komentarišući ove navode, Đurović napominje da niko ne bježi od investitora iz različitih zemalja svijeta, ali napominje da je poruka da EU više pažnje posveti Balkanu prvenstveno politička, bezbjednosna i tiče se perspektive ključnog partnerstva.

“Naš prirodni glavni partner je Evropska unija. Ako samo odemo do susjeda Hrvata, gdje na Pelješkom mostu rade tako što je EU dala novac, a grade ga Kinezi, znači da partnerstva te vrste nijesu strana EU. U tom smislu bi mogla da podrži zemlje našeg regiona i da nam pomogne u ekonomskom i infrastrukturnom razvoju. Ali, što se tiče strateških partnerstava i ukupne bezbjednosne situacije koja je i dalje veoma krhka u našem regionu i uvijek se može promijeniti u ne baš dobrom smjeru, ta poruka lidera zemalja našeg regiona, je prvenstveno najdobronamjernija. To je zabrinutost da se građani ne osjete van evropskih tokova i zanemareni”, tvrdi profesorka Đurović.

Ona napominje kako želi da vjeruje da se ne može desiti da budemo zanemareni i da Balkan ostaje na evropskoj agendi.

Ipak, ističe šta bi se dogodilo ukoliko bi nas Brisel zanemario.

“Mislim da bi se dinamika reformi usporila. Jer, kada nemate jasnu integracionu agendu kada ne vidite zašto  bi nešto bilo  važno uraditi što prije. Svakako da bi gubljenje tog integracionog kursa smanjilo dinamiku reformi a to bi se odrazilo na unapređenje prosperita i kvaliteta života”, smatra sagovornica CdM-a.

Treba napomenuti kako, uprkos željama, postoji bojazan da bi EU u jednom trenutku, zbog unutrašnjih dešavanja i turbulencija, mogla Balkan zanemariti.

Mnogi napominju kako bi to bilo pogubno za ovo područje, posebno što bi to otvorili prostor za ruski manevar i još jači pritisak.

Da Evropska unija ne bi trebalo da odustane od Balkana, a neispunjena obećanja o članstvu bi mogla da oslabe umjerene i reformske struje u regionu, ocijenio je nedavno i britanski list Fajnenešel tajms.

Koliko je proces proširenja bitan, jasno je pokazalo na primjeru Sjeverne Makedonije i Albanije.

“Ponovno odlagnje odluke o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji je veliko razočarenje i hladan tuš za Skoplje i Tiranu. To je loš signal koji se možda i može progutati, ako u oktobru bude pozitivne odluke. Ako je ne bude, onda možemo da proglasimo politiku proširenja mrtvom jer je već vrlo bolesna i na samrti”, kazala je Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost za DW.

Miraš  Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jack
Gost
Jack

U ovu vladu i jarac moze biti ministar,i to jedan od pametnijih..

Udarna pesnica
Gost
Udarna pesnica

Djesi do sada Gordana,nije te bilo odavno?

Globovanje
Gost
Globovanje

Reformski pomaci Crne Gore su evidentni , cak i njenim mrziteljima , koji po prvi put imaju koliko toliko normalan zivot u Crnoj Gori , ali ti pomaci su nesto sto se mora , bilo ulaska u EU ili ne , mi moramo reformisati i poboljsati Nas DOM ! To je situacija uporediva na individualnom nivou , kao kad su… Više »

Marcello
Gost
Marcello

30 godina jedna te ista prica … pa ako tebi nije jasno da je ovaj put samo prodavanje magle .. onda ne znam. Presporo!

WeCe
Gost
WeCe

Glavni partner je onaj kod kojeg si najviše zadužen. Dakle Kina.

Roćkovi dometi
Gost
Roćkovi dometi

Ljepše je na drugu stranu,
tamo prema Azerbejdžanu…

Pele
Gost
Pele

Goce zaboravise te, a veliku borbu si vodila za evropu i sto se tice do sad uspjeha velika je tvoja zasluga. Cmok

Sirena92
Gost
Sirena92

Zahvaljujuci viziji koju je predsjednik od samog pocetka imao i njegovoj politici koju je tokom godinama nadogradjivao, Cg je biljezila samo uspone, a njen put ka Eu je nikad stabilniji.

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Zahvaljujuci nasem predsjedniku i njegovom trudu da nam predoci sve povoljnosti koje donosi EU, mi smo sada drzava koja intezivno radi na sprovodjenju institucionalnih i strukturnih reformi koje ce doprinijeti nasem brzem ulasku u evrpsku kucu.

Rafaello
Gost
Rafaello

Crna Gora jr na dobrom putu ka EU, a njena teznja za jacanje regionalne saradnje i demokratije su svakako znacajan korak ka cilju, odnosno ka prikljucenju porodici evropskih zemalja.

Iskra95
Gost
Iskra95

Za prosperitet i napredak ZB je od presudnog znacaja prikljucenje EU, koja moze da pruzi mnoge benefite drzavama clanicama i koja otvra mnoge puteve ka daljem napretku.

tandaramandara
Gost
tandaramandara

đe je sad onaj pejović sa dva imena i 28 funkcija

LSCG
Gost
LSCG

Dajte joj da bude Ministar, da se vise ne ponizava

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Vlast je droga…ko proba…

Realni
Gost
Realni

Ti se ponižavaš neznanjem i neinformisanošću. Gordana je bila ministar za EU četiri puta i potpredsjednik Vlade jedanput . Da je to željela i dalje da bude nebi odbila ponude da bude glavni pregovarač za EU predsjednika vlada Lukšića i Markovića.

LSCG
Gost
LSCG

Kad jednog profesora u sred procesa smijene,ukinu ministarstvi i daju Rocenu da sve vodi a njoj ponude degradirajucu funkciju u nadi da ce sama odustati , koju ona prihvati , radi se o osobi koju su eliminisali sli koja nema dostojanstva i koja i dalje se nudi. Treba da shvati da ne narucanaju na nju

Ljuta
Gost
Ljuta

Izgleda da joj je trebalo puno da shvati sa kim i za koga radi pa pobjeze

murko
Gost
murko

Evropska unija je vec bila ovde, 1914-1918 i 1941-1945. I sada smo u EU. Imamo sve obaveze, ali ne i prava.

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Mlacenje slame…

Ksenofan III
Gost
Ksenofan III

Trebalo je nju ostavut umjesto pejovica, druge bi nam pjesme pjevale

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Ti kako si?

peepooneeca
Gost
peepooneeca

zna li ko radi li EU neđeljom

Bane
Gost
Bane

Po izjavama Mila i Gordane i slicnih, Crna Gora ne samo da je preskocila region, vec samo sto nije i samu EU. Tako da se nemojte zacuditi kad izjave uskoro da EU nije spremna za integraciju sa Crnom Gorom zbog neuredjenosti same EU.
Onda cemo otkantati EU jao retrogradnu i okrenuti se interkontinentalnim integracijama

Kico
Gost
Kico

Po Izjavama Gordane mi smo vec u EU od 2010!Ako je zaboravila da je podsjetimo sta je govorila.Takve su joj sve stvari kasni 10godina!

Crnogorka MNE
Gost
Crnogorka MNE

Kico, Gordanu je trebalo slusati kad se suprostavljala “paketu” Zap. Balkan, jer bi CG vec bila u EU. Niko je nije slusao. Sad tisina!

Marv
Gost
Marv

Zemlja u kojoj jedan covjek vlada 30 godina nece nikada biti dio EU, shvatite to.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Nije eu blesava da nasijeda na cg demagogiju.

free samples
Gost
free samples

ovo kaze ona i “njeni” ili ovo kaze EU ?

zoki
Gost
zoki

Evo je opet… !Pa moze li proci dan da nije na nekom portalu, novinama a bivsa.Crce sto nije sadasnja!

Vakat je
Gost
Vakat je

Bivsa ili sadasnja, a neki nece biti ni bivsi ni sadasnji, je li tako, kizo?

NIk
Gost
NIk

A džabe sad priča. Proces integracije Balkana je stopiran i usporen. Suština vladavine DPS-a – evropska budućnost, je jedino na čemu se temeljila retorika zadnjih 10 godina i čime su se izbori dobijali. Sad je to izgubljeno i fata ih panika. Čim će sad da lažu narod?

FENIKS_MNE
Gost
FENIKS_MNE

Da nam nije srbofila po kuci davno bi nas primili, no nas o jadu zabavise potudjenici.

Marcello
Gost
Marcello

@Feniks ne nego zbog korupcije, diktature, netrasnparetnosti, gusenja medijskih sloboda, gusenja demokratskih sloboda itd itd

FENIKS_MNE
Gost
FENIKS_MNE

Marcello, zavisi kud su krenule te ” slobode” medija, i na koju se transparentnost misli. Ako je sve to u sluzbi rusenja drzave, a mnogo toga jeste, na zalost, onda treba dobro razmisliti o ulozi tih medija jer treba sacuvati i unaprijediti ovo sto smo jedva stekli. Nemojte bjanko uopstavati.

Send this to a friend