Politika

Evropska komisija: Sami odlučujete o Zakonu o simbolima

Portparolka Federike Mogerini Maja Kocijančić saopštila je juče da je Evropska komisija upoznata sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i nacrtom amandmana na Zakon o državnim simbolima, koje je prezentovala Vlada Crne Gore.

“Dok regulisanje ovih pitanja potpada pod nacionalnu nadležnost, to treba učiniti na način koji će okupiti, a ne podijeliti crnogorsko društvo”, kazala je Kocijančić za Vikend novine.

Ona je istakla da je važno da pravni okvir Crne Gore obezbijedi uslove za efikasno ostvarivanje slobode izražavanja. “To je jedna od temeljnih vrijednosti EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji”, kazala je Kocijančić.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Duško Marković poručio je nedavno da će Vlada istrajati na predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, da naša zemlja čini ono što čine i sve ozbiljne i demokratske države i da će ko ne bude poštovao državne simbole morati da plati zakonom predviđene kazne.

“Takav pristup slijede sve demokratske i ozbiljne države i gotovo da nema ni jedne države u svijetu koja na takav način ne štiti dostojanstvo i državne simbole. Zbog toga me čude takva pitanja, a posebno me čudi negativna kampanja u medijima”, rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara u Golubovcima.

Predsjednik Vlade je istakao da Crna Gora nije uradila ništa što nijesu uradile druge zemlj e, s tim što j e nepoštovanj e državnih simbola kod nas prekršaj, dok je u nekim država i krivično djelo za koje slijedi zatvorska kazna.

Otpor izmjenama zakona koje je Vlada utvrdila na prošlonedjeljnoj sjednici, predsjednik Marković je ocijenio ne samo kao otpor Vladi već i otpor državi.

“Čudi me ta vrsta otpora …Vlast možete da kritikujete, predsjednika Vlade ne morate da volite, uradite sve da ga smijenite i promijenite i dovedete novoga. Ali državu morate poštovati. To je princip svakog ozbiljnog, demokratskog i slobodnog društva. To su razlozi zbog kojih smo krenuli u ovaj posao. Ne da bismo prepadali, ne da bismo strahom utjerivali poštovanje sopstvenoj državi nego da bismo bili na nivou demokratskog i slobodnog društva. Ko neće da ustaje na himnu moraće da plati kaznu. Nećemo ga tjerati da ustaje. I svaki put kada ne ustane platiće kaznu ako budemo u saznanju da nije ustajao”, rekao je premijer.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
radule
Gost
radule

bit će onako kako država hoće,komu nije jasno nek se sjeti demonstracija ispred parlamenta

Miško
Gost
Miško

Pa ko drugi treba da odlučuje, zar i to neko drugi treba da nam kaže.

Velimir
Gost
Velimir

POTPUNO NORMALNO,KO VOLI DA $EDI NEKA PLATI,
NEBI MI NI PLATU PRIMA PA MAKAR BIO I SAMI PIPUN!

Berane
Gost
Berane

Sinboli Crne gore su baš lijepi, od nošnje, himne (cijele), zastave i grba.Ovi nesrećni što im se ne sviđaju neka se izjasne kakvi treba da izgledaju.

PetarPan
Gost
PetarPan

Država je ona koja ima zastavu,grb i himnu.Normalno je da se poštovanjem njenih simbola uvažava ta država.A našu Crnu Goru oni koji neće da poštuju neka plate onim parama koje dobijaju da bi je ignorisali…

Mina
Gost
Mina

Nesumnjivo je Djukanovic,kao jedini lider DPS ,dozvolio ovaj glupi i anohroni predlog zakona ,jer da nije tako,nebi palo na pamet Markovicu da to uradi.

Miško
Gost
Miško

O kojim otporima se govor? Ovakvih otpora će biti uvije sve dok se ne usvoje njihovi simboli tj. simboli drige države.Na to ne treba obraćati pažnju.

Mile
Gost
Mile

Trebali se ustajati na Krstas barjak, jer je on srpski barjak koji se viorio na Kosovu 1389.

Ilija Čvorović
Gost
Ilija Čvorović

Ima li koji telefon za prijavu. Neprijatelji drzave skršili Moskvica, a stanica narodne milicije daleko. Po ako se sjete na dan bezbjednosti, sjete, ako ne, ništa, to je špijunska duznost.

InspektorDražić
Gost
InspektorDražić

Bravo druže Čvoroviću! Ti si pravi Crnogorac.

Pircio Biroli
Gost
Pircio Biroli

Bravo Čvoroviću, tako su i tvoji djedovi ’41. Za 150 lira radili su prekovremeno.

Carli
Gost
Carli

Jeli ti u opšte znas ko je bio Pircio Biroli

Pircio Biroli
Gost
Pircio Biroli

Znam, italijanski komandant kod koga su se časni i junački Cetinjani gurali jedan preko drugoga da se medjusobno špijaju. Pa su mu se popeli na glavu i postavio je natpis na kancelariji da četvrtkom špijune ne prima.

Carli
Gost
Carli

Ma meni nije jasno zbog čega se potpisujes imenom Italijanskog okupatorskog komandanta zbog kojeg se citava i postena CG dala na oruzje i ustanak prva u porobljenoj Evropi,i tim ustankom je cijela Evropa bila zadivljena,pod njegovom komandom je ubijan Crnogorski narod,palio je kuce,vjesao,o čemu se sad radi,Pircio Biroli

Pircio Biroli
Gost
Pircio Biroli

Podsjećam Iliju Čvorovića na njegove djedove!

Nobili
Gost
Nobili

Zbilja koliko bi kostalo kad na himnu placem

Bora Čorba
Gost
Bora Čorba

Dva dinara druže…

Špijun patriota
Gost
Špijun patriota

Ja već sad to snimam po zadatku! Posle sve što śede na himnu na Goli otok!

Тробоја ЦГ
Gost
Тробоја ЦГ

90% грађана ЦГ воли и поштује симболе своје државе тј. ЦГ. Оних 10% су босанци-избјеглице или посрбијанчени црногорци који у доказивану својег великог србијанства мрзе све Црногорско.

Krsto
Gost
Krsto

Tako ga zdravo bio.
Nije ovo “svoja” drzava

Savo
Gost
Savo

A mozda oni koje zulja KRST casni na drzavnim simbolima, sjede. Zasto bi to hriscanima bilo tesko da pozdrave simbol sa krstom. Ovi sto mute bracu, a sa knedlom u grlu poslusno i ponizno pozdravljaju krst, mozda oni nece da se ustanu. Pod tom zastavom su nasi djedovi stvorili ovu drzavu, sabljom sjekuci turskog okupatora. Zato sa kamerama u Rozaje,… Više »

asnusmne
Gost
asnusmne

kako ce ustati pokojnik koji se sahranjuje uz sve drzavne pocasti, kako ga kazniti?

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

U stojećem položaju!

Trobojka CG
Gost
Trobojka CG

Upravo tako sami odlučuju,ali da ti simboli budu po većini gradjana prihvatljivi a ne ovako 95% hradjana ne prihvata ili im nešto ne odgovara na trenutnim simbolima.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ahh ti bi htio ko kada sliku crtas u vrticu da svako djete nesto naskraba na jedan veliki papir i onda ojha!!! Pameti nemate ti i vi svi sto vam kao smeta. – A i selektivno tendeciozni ste. Ovo je bili i bice nasa zastava uz barjak krstas i amin!!!! Ajmo svi u srbiji sto su da poguraju zahtjev da… Više »

Trobojka CG
Gost
Trobojka CG

Sto lupaš nesretnice nesretni,ova zastava nikad nije bila simbol crne gore nego trobojkama sa ovim grbom.Za tvoju informaciju,jer bezveze pišeš a i neznas ali bas ništa, osim pokušaja da uvrijediš nekog,ali nije u pitanju sto je rečeno nego ko je rekao.Dakle ova današnja zastava je alaj barjak,i nikada nije bila zastava CG osim od 2006,sto je i tada silom nametnuta… Više »

tschugo
Gost
tschugo

trobojka CG@ i za uvijek crnogorska trobojka ostaje crnogorska

Lukase
Gost
Lukase

Klucna recenica – “pravni okvir Crne Gore treba da obezbijedi uslove za efikasno ostvarivanje slobode izražavanja. “
Zakon je sraman.

Janjo
Gost
Janjo

Sramno je sto neki u ovoj drzavi ne postuju simbole!

Masa
Gost
Masa

A himnu ne postuju da nebi pognutih glava docekivali 13 jul,i da nebi pognutih glava prolazili pored spomenika Ljubu Cupicu,jer vise se nebi smijao nego plakao,i partizanu borcu spomenik na Gorici,jer je himnu ili bar sporni dio napisao fasista

Joxim
Gost
Joxim

Sila Boga ne moli,Bog silu ne voli!

Send this to a friend