Politika

Evropska komisija u maju o tužilačkim zakonima

Evropska komisija (EK) objaviće u maju stav o reformama u pravosuđu i modelima promjena u tužilaštvu, kada bude objavljen radni dokument o poglavljima 23 i 24, rečeno je Danu.

<<<Nacrt tužilačkog zakona poslat EK neusklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije<<<

Kako su saznali, taj dokument sadržaće sveobuhvatan prikaz stanja u oblasti institucionalne reforme, a posebno u oblasti koju pokrivaju poglavlja 23 i 24 pravosuđe, osnovna prava i bezbjednost.

Po saznanjima Dana, EK će saopštiti i stav o promjenama u tužilaštvu, odnosno modelima iz tužilačkih zakona koje predlaže skupštinska većina.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade, nakon što je nacrt zakona o državnom tužilaštvu predat Evropskoj komisiji, on je uručen i Savjetu Evrope.

Da je prvi nacrt izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu predat i Savjetu Evrope saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

>>>Abazović zakon o državnom tužilaštvu predao i Savjetu Evrope>>>

“Nastavljamo dalje. Široka inkluzija svih zainteresovanih strana. Može Crna Gora”, napisao je Abazović na Tviteru.

On je ranije kazao da su zakoni usaglašeni sa preporukama Venecijanske komisije i da će narednih dana biti proslijeđeni Skupštini na razmatranje.

Iz Demokratske Crne Gore su saopštile da se nadaju da je istina ono što je Abazović kazao o usklađenosti tužilačkih zakona sa preporukama Venecijanske komisije i Evropske komisije, uz napomenu oni nijesu vidjeli dokument.

Predsjednik SDP-a Raško Konjević juče je objavio na Tviteru navodni usaglašeni nacrt izmjena zakona o državnom tužilaštvu koji je poslat Evropskoj komisiji i Savjetu Evrope.

<<<Konjević objavio navodni Nacrt zakona o državnom tužilaštvu: Ako je ovo usaglašeno sa preporukama Venecijanske komisije onda ni more nije slano<<<<

Send this to a friend