Politika Darmanović i Havisto

Evropskoj uniji potreban Zapadni Balkan

Integracija Zapadnog Balkana u EU doprinijeće cjelovitosti Evrope, a Crna Gora je spremna da u punom kapacitetu doprinese tom cilju. Evropskoj uniji je potreban region Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Finske Srđana Darmanovića i Peka Havista koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da Crna Gora i Finska imaju izuzetno dobre odnose, dodajući da zvanični Helsinki snažno podržava evropsku integraciju Regiona.

“Prisustvo EU na Zapadnom Balkanu je od krucijalnog značaja, a ulazak Crne Gore u EU logičan slijed integracionog procesa, nakon realizacije punopravnog članstva u NATO”,  ocijenio je Darmanović.

Havisto je naglasio da će Finska kroz predsjedavanje Savjetom EU i u drugim okvirima nastaviti da na najvišim adresama promoviše značaj integracije Crne Gore i Regiona u EU.

“Očekujemo da će pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti otvoreni na jesen ove godine. Evropskoj uniji je potreban region Zapadnog Balkana”, istakao je Havisto.

Sagovornici su ukazali na važnost priključivanja Crne Gore radu Evropskog centra izvrsnosti za suprostavljanje hibridnim prijetnjama, sa sjedištem u Helsinkiju, u maju ove godine, koji je od suštinske važnosti za zajedničko djelovanje u pravcu stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja.

Pohvaljena je univerzitetska, ali i saradnja u oblastima energetike i turizma, koja je osnažena uvođenjem čarter avio linija Helsinki – Tivat.

Tokom razgovora, ministri su razmijenili mišljenja o aktuelnim kretanjima u Regionu i na globalnoj sceni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

srboopozicija u cg je sramota Svijeta..Vlas u cg je sramota Evrope…

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Jeste, Evropskoj uniji je potreban zapadni Balkan… Kao treća noga, karijes, čir na želucu, kurje oko, cpc Crnoj Gori, kamen u cipeli…

Send this to a friend