Politika

Fatić: URA i nova vlast brutalno politizuju UCG

Izborom Rajke Glušice, visoke funkcionerke pokreta URA i njihove kandidatkinje za poslanicu na prethodnim izborima, za predsjednicu UO Univerziteta Crne Gore, kao ukupnim sastavom ovog tijela, nova vlast je izvršila brutalnu politizaciju ove nezavisne obrazovne institucije, poručio je poslanik Bogdan Fatić u saopštenju Demokratske Partije Socijalista.

“Svjedoci smo da se, suprotno datom predizbornom obećanju, na čelne funkcije dovode osobe koje su nekompetentne i na tim pozicijama su praktično udomljene od strane svojih partija. O licemjerju pokreta URA i nove predsjednice UO UCG, Rajke Glušice svjedoči njen stav iz partijske kampanje da se  prosvjetno-obrazovni sistem mora odvojiti od politike i političkih kadrova, te da su prosvjetno obrazovne ustanove u Crnoj Gori pretvorene u partijske ćelije, te da se nikako ne smije do posla dolaziti partijskom knjižicom”, ističe Fatić.

Fatić navodi da postupci iz ne tako davne prošlosti Glušiće,  odigrali su dobru ulogu kod novoizabrane ministarke Bratić, čim je postavljena na mjesto UO UCG.

“Imajući u vidu činjenicu da je Rajka Glušica u svom profesionalnom i političkom radu u žižu javnosti dospjela kao koautor rječnika koji je imao pežorativnu odrednicu za Albance, a Dražu Mihajlovića naveo kao primjer antifašiste, vjerujemo da je i njen minuli rad bio dobra preporuka novim vlastima, Vladi i ministarki Vesni Bratić, da baš takvu osobu postave na čelo najviše obrazovne institucije u Crnoj Gori”, zaključuje Fatić.

Send this to a friend