Politika Balkan tone u devedesete – alarm za Evropu i SAD

Foreign Policy: Putin preuzima Crnu Goru, SPC oružje Kremlja

Nedavni parlamentarni izbori u Crnoj Gori možda su privukli malo pažnje van zemlje, ali će imati velike posljedice po međunarodni poredak. Jaki predsjednik Milo Đukanović na vlasti je skoro 30 godina, vođa svoje prozapadne Demokratske partije socijalista, koja je izgubila kandidaturu za reizbor na izborima 30. avgusta. Đukanović će ostati predsjednik do 2023. godine, piše Foreign policy, prenosi Antena M.

Umjesto DPS-a, zemlju preuzima proruska ali i prosrpski vođena koalicija, koja je Moskvi dala saveznika, ne samo unutar NATO-a, već potencijalno i unutar Evropske unije.

Krajnje je vrijeme da se EU probudi i učini nešto da zaustavi puzajući uticaj ruskoga predsjednika Vladimira Putina na Balkanu.

Novoosnovana koalicija opozicionih partija, koja treba da predvodi malu balkansku državu, uslovno se složila da nastavi Đukanovićev prozapadni kurs, ali to vjerovatno neće zaustaviti Kremlj. Na kraju, prvi cilj nove koalicije, prema riječima jednoga od lidera, jeste ukidanje sankcija Crne Gore prema Rusiji.

Iako veći dio crnogorske javnosti možda navija za kraj Đukanovićeve autokratske vladavine, ushićenje će vjerovatno biti kratkoga vijeka. Njihov mali narod je samo najnovija balkanska domina koja je pala pod Moskvu.

Dugogodišnji saveznik Moskve, Crna Gora se 2006. odvojila i od proruske Srbije i od Rusije, slijedeći novi prozapadni put usmjeren ka pridruživanju NATO-u.

Smatrajući širenje NATO-a na Istok prijetnjom, Rusija je snažno lobirala da odvrati Crnu Goru od pridruživanja Alijansi.

Kremlj je 2016. čak otišao toliko daleko da je podržao pokušaj državnoga prevrata. Ipak, Crna Gora se pridružila NATO-u 2017. godine.

Uprkos neuspjesima, Rusija i njezini politički saputnici u Srbiji i dalje uživaju ogroman uticaj u zemlji.

Moskva ostaje najveći strani direktni investitor u Crnoj Gori, a Srpsku pravoslavnu crkvu koristi kao moćno oružje.

Putin je kroz crkvene kanale radio na borbi protiv nezavisnosti Crne Gore od Srbije 2006. i njezinih nastojanja za prijem u NATO. Sada novom vladajućom koalicijom u Podgorici dominira savez srpskih nacionalističkih partija poznat pod nazivom Za budućnost Crne Gore, iza kojeg stoji SPC.

SPC naklonjena Moskvi ne samo da je najveća vjerska institucija u Crnoj Gori, već se nada da će se pozicionirati kao jedan od najodlučnijih političkih igrača u državi. Podržala je lidera stranke Za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića, a čak je i prije ovih izbora ujedinila raznolike zajednice organizovanjem masovnih vjersko-političkih skupova.

Srbija se, takođe, potrudila da obezbijedi prikladan ishod crnogorskih izbora, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakukurikao je nad rezultatima.

Tako je i planirao: Vučićeva vlada je finansirala srpske organizacije u Crnoj Gori u iznosu od skoro 2 miliona dolara, što je rezultiralo masivnim scenama srpskoga nacionalizma u Podgorici.

Đukanović je Srbiju optužio za miješanje u izbore, što Srbija negira. Sve ovo za Crnogorce nagovještava veći talas nacionaliazma i dublje podjele u društvu.

Demokratizacija i razvoj civilnoga društva neizbježno će zbog toga patiti. Uprkos najboljim naporima međunarodne zajednice, crnogorska politika nazaduje prema 1990-ima.

Stoga bi međunarodna zajednica trebala obratiti pažnju na to šta se dešava i u ovoj maloj balkanskoj zemlji. Kako se uticaj Kremlja širi na Balkanu, s njim raste i rizik od sukoba. Crna Gora je za Rusiju važna zbog svoga položaja na Jadranskome moru i povezanih pomorskih resura.

Isključivanje uticaja Moskve zahtijevaće brz rad. Crna Gora je u pregovorima za pridruživanje Evropskoj uniji. Proces učlanjivanja u EU mora se ubrzati.

I sâm NATO mora osigurati integritet crnogorskoga sektora bezbjednosti kako ruski saveznici u Crnoj Gori ne bi imali pristup osjetljivim informacijama o NATO-u. Najbolji način da se to postigne je stvaranje čvorišta za sajber bezbjednost u Crnoj Gori – idealno sjedište za borbu protiv sve agresivnijih kibernetskih provala i farmi trolova Moskve u regionu.

Slično tome, Brisel mora upozoriti Srbiju – usred pregovora o pridruživanju EU – da ne može ostati glavno uporište Rusije na Balkanu, niti nastaviti da se miješa u crnogorsku politiku.

Poslije sporazuma uz posredovanje SAD, kojim su normalizovane ekonomske veze između Kosova i Srbije ranije ovoga mjeseca – a posljedica toga je razljućeni Kremlj – Američko vijeće za nacionalnu bezbjednost (U.S. National Security Council) čestitalo je Vučiću na hrabrosti da se suprotstavi Rusiji

Odnosi Srbije sa Crnom Gorom biće lakmus test za to da li Srbija svoje spoljnopolitičke ciljeve preusmjerava na Zapad.

Godinu dana nakon pristupanja Crne Gore NATO-u, američki predsjednik Donald Tramp neslavno je upozorio da bi odbrana maloga NATO saveznika u Crnoj Gori mogla dovesti do Trećega svjetskoga rata. Evropski lideri dobro su poznati po svojoj nevoljnosti u rješavanju sukoba u svom sve većem susjedstvu.

Ali bilo bi dobro podsjetiti se da je kriza na Balkanu 1990-ih rezultirala najkrvavijim sukobom koji je Evropa vidjela od Drugoga svjetskog rata.

Bez akcije, kontinent će možda biti prisiljen da posmatra kako se novi sukob rasplamsava uz malo prethodnih upozorenja.

(NAPOMENA: Originalna egida članka u prevodu: Argument. CRNA GORA NAJNOVIJA DOMINA KOJA JE PALA POD RUSIJU. Nakon parlamentarnih izbora, prozapadna vlada je van vlasti. Evropa i SAD moraju uzeti to u obzir. Preveo: V. Jovanović)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Tada bi nagrnule udavače iz rusije,barem bi se poženili ovi naši momci?

Živa istina
Gost
Živa istina

Pa sto sada i treba da preuzme Putin…..Mislili ste da ste nedodirljivi i da upravlja sa nama saudijska arabija e pa neće moći,moraćete da se priviknete na nova pravila i na neku novi Crnu Goru.

Mongro
Gost
Mongro

Neka tebe Putin jaše, mene neće!

BMX
Gost
BMX

Dobro jutro SAD, EU, NATO & ostsli zapadni svijete ! Uložili ste decenije,novac, resurse i kapacitete da ovaj dio Balkana pacifikujete i priblizite civilizovanom svjetu ali ste sada prevareni i lakomisleno ste sve to bacili u vodu i vratili nas 30 g unazad pod kandzu Rusije i oživjeli veliku Srbiju čiji ideolozi će ohrabreni, krenuti još dalje

Laban
Gost
Laban

Ono što je najbitnije je da ne smijemo postati malodušni.Moramo biti spremni da reagujemo na svaki potez novih vlasti koji ugrožava crnogorske nacionalne interese.Bitno je da se i crnogorski intelektualci brzo organizuju i stvori neka nova snaga koja bi predvodila građansku CG.Ovi koje smo imali do sada pokazali su se kao nesposobni.

Loš
Gost
Loš

Nabijati ovo na nos novoj eliti.

komitovic
Gost
komitovic

a dritan nam soli pamet

Mongro
Gost
Mongro

Dritan je sebe precijenio! Drugim riječima, nas sve ostale, koji želimo dobro svojoj jedinoj državi CG, je oooohoohoo podcijenio!!! Ćemo da vidimo Dritane!

EcoBubble
Gost
EcoBubble

Hahahahahahaha dobra bajka xD

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

E pa gospodo vi što ste glasali za svetosavce,jest li spremni śutra ako nedaj bože dođe do sukoba slat svoju đecu u rat???

Hogar
Gost
Hogar

Dobro jutro,zapadni saveznici..

Cica
Gost
Cica

Jeste, Rusijanci su naterali Mila da prestane da srbuje i da stvara novu crkvu… svojim milogorcima

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Poštujem Rusiju kao veliku silu ( u svakom smislu ), volim Rusiju kao zemlju vrhunskih dometa u kulturi, umjetnosti, nauci, sportu…osjećam Rusiju kao blisku slovensku državu ali ne mogu cijeniti Rusiju ovog istorijskog momenta, Rusiju koja svesrdno pomaže u potiranju i zatiranju Crne Gore i svega crnogorskog. Ne mogu nikako shvatiti ni ove “naše” tzv. “novovladajuće” koji idu da ljube… Više »

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Nema je, nista nije posteno i fer, golo licemjerje kakvo ne gledah za svojega zivota.

Nle
Gost
Nle

Evo rusija ne zna sta da radi jer ih neki arbanas iz cg ne podrzava

Rozaj
Gost
Rozaj

EU ce se probudit kad je Putim sutne u glavu !!!

sveti toma
Gost
sveti toma

mozda treba nacrtati to nekom !

BMX
Gost
BMX

Dobro jutro SAD, EU, NATO & ostsli zapadni svijete ! Uložili ste decenije,novac, resurse i kapacitete da ovaj dio Balkana pacifikujete i priblizite civilizovanom svjetu ali ste sada prevareni i lakomisleno ste sve to bacili u vodu i vratili nas 30 g unazad pod kandzu Rusije i opet oživjeli veliku Srbiju. A sve su to fobiöi besplatno. Od vas …

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Neki bi rekli bolje i sa rusijom nego sa domaćom mafijom.Ali nije tako,naš spoljnopolitički kurs ostaje isti kao i ranije,samo će sada da slijedi obračun sa mafijom i korupciom i drugim teškim bremenom koji je ostavila bivša dps vlast i da napokon profuncioniše pravna država.

Marko
Gost
Marko

Ja samo nikako ne mogu shvatiti da se ovaj proces desava pod punim pokroviteljstvom i podrskom AMBASADE SAD u Podgorici.Zasto Amerika servira Crnu Goru na tacni Rusima??? Zasto???? Zasto cuti na otvorenu agresiju Srbije (fasistucki mediji) i Crkve (kletve za glasanje) na demokratiju u Crnoj Gori??? Dritan i URA su tu samo kolatetalna podrska i izrsitelj zelje zelje Ambasade, za… Više »

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Dobro je rekao Milorad Popovic u intervjuu: njihovi predstavnici u Crnog Gori su vrlo POVRSNI, prenose povrsne infomacije, tipa kazu tamo imate jedan rezim 30 godina traje treba to skidati. S druge strane nerazumijevanje (sve losijeg) odnosa Srba i Crnogoraca, zastave trobojke koja je simbol OKUPACIJE 1918 (vidim stranci se u komentarima cude sto nam smeta nasa stara zastava itd…).… Više »

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

*skidat rezim ne razmisljajuci o alternativi i posljedicama

P.S. Znam par ljudi sto glasase URA, mislim da im se svakog dana sve vise povrace na sebe jer su dali doprinos nesvakidasnjem unazadjivanju ovog drustva, a sve iz NAJBOLJE namjere, da pruze sansu strucnjacima da se ponesu s problemima ove zemlje i da je preporode. Nazalost, vidimo vec da jaci kaci.

Mongro
Gost
Mongro

Cilj ure je da obeshrabreni glasači dps-a pređete kod njih. Tome se oni nadaju i na tu kartu igraju, a to mogu, bar oni tako misle, sa sto većim jačanjem saveza sa četnickim partnerima DF i spc. Oni igraju na kartu “tanke pameti” svih građana suverenistički opredijeljenih.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Vjerovatno zrtvuju CG da Srbija prizna Kosova . O tome se prica odavno.

radica josip
Gost
radica josip

Čim sam vodio izvor: Antena M, sve mi je bilo jasno.

1918
Gost
1918

Izvor je strani medij. No pravi se da nisi vidio

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Bilo ti jasno da nećeš čitati laži in4s-a, koje ti prijaju srcu napaćenom gomilom poraza kroz vijekove.

kraj
Gost
kraj

URA više nije građanska partija za diplomate je samo populistička partija zapadbog natativa pod kontrolom kremlja i beograda. Izdajnička pudličarska partija.

Duodenum
Gost
Duodenum

Pametnom dovoljno. Svim procrnogorskim partijama da bude nauk da nikad ne dozvoli crnogorcima da biraju izmedju kore hleba I ljubavi prema zemlji, jer posljedice upravo gledamo.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Tacno…

jedan je MILO
Gost
jedan je MILO

Aaaa sad ste se sjetili.. a žmurili ste na dojucerasnje napade iz srbije iz svih oruzja sto medijskih sto politickih sto napadi na simbole i ambasadu u srbiji, žmureli ste i na uplate 12 miliona za izbore prosrbima preko spc iz srbije.. sve to nekako ne vidjeste do sad..

Srbo
Gost
Srbo

Nato će nas zaštiti !!!!
heheh

MPT
Gost
MPT

Kako si neobrazovan kukala ti majka

Send this to a friend