Politika

Frontex će štititi kompletnu crnogorsku granicu

Ilustracija, Foto: frontex.eu

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori (Frontex) štitiće ubuduće i granice Crne Gore prema trećim zemljama (Albanija, Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina), a ne samo područja na zajedničkoj granici sa EU državama (Hrvatskom i Italijom) kao što je do sada bio slučaj. To je navedeno u sporazumu o statusu između Crne Gore i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Frontex, a koji bi trebalo da usvoji Savjet EU, piše Pobjeda.

“U odnosu na prethodni sporazum u okviru kojeg je Crnoj Gori pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog istoka i konfliktnih područja samo na zajedničkoj granici sa EU državama (Hrvatska i Italija), novim sporazumom Savjet EU predviđa šire nadležnosti Frontexa i to na granicama Crne Gore prema trećim zemljama (Albanija, Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina) odakle je najveći priliv migranata i nedozvoljenih prelazaka državne granice. Sporazumom se predviđaju i zajedničke operativne aktivnosti timova Frontexa sa Graničnom policijom Crne Gore”, navodi se u dokumentu.

U Sporazumu o statusu između Crne Gore i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Frontex, navodi se i da se raspoređivanje Frontexovog tima može vršiti na teritoriji Crne Gore, uključujući i njene kopnene, morske i vazdušne granice sa drugim zemljama.

Kad su u pitanju ovlašćenja koja će imati članovi Frontexovog tima, u sporazumu se navodi se da pri obavljanju svojih zadataka i izvršavanju svojih ovlašćenja, članovi tima moraju se pridržavati zakona i drugih propisa Crne Gore i primjenjivog prava Unije i međunarodnog prava.

Frontex može da upotrebi silu po zakonu

Upotreba sile, dozvoljena je, kako se navodi, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

“Upotreba sile, uključujući nošenje i upotrebu službenog oružja, municije i druge opreme, vrši se u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore i u prisustvu organa za upravljanje granicama Crne Gore. Crna Gora može ovlastiti članove tima za upotrebu sile u odsustvu organa za upravljanje granicama Crne Gore”, piše u izvještaju.

Nema hapšenja za članove Frontexa, Crna Gora odgovorna za svu eventualnu štetu koju naprave

Članovi tima Agencije u Crnoj Gori, prema pomenutom sporazumu, uživaju velike privilegije i povlastice. Tako npr. članu Frontexa carinici ne smiju da pretresaju lični prtljag, osim u izuzetnim okolnostima. Takođe, članovi tima ne mogu biti podvrgnuti nikakvom obliku hapšenja ili pritvora u Crnoj Gori niti mogu biti podvrgnuti nikakvom obliku istrage ili sudskog postupka u Crnoj Gori ili od strane organa Crne Gore, osim u posebnim okolnostima.

“Članovi tima uživaju imunitet od građanske i upravne jurisdikcije Crne Gore u odnosu na sva djela koja počine pri obavljanju svojih službenih dužnosti. Ako se protiv člana tima pokrene bilo kakav parnični ili upravni postupak pred bilo kojim sudom Crne Gore, nadležni organi Crne Gore o tome, bez odlaganja, obavještavaju izvršnog direktora Agencije. Prije pokretanja takvog postupka pred sudom, izvršni direktor Agencije potvrđuje sudu jesu li članovi tima predmetno djelo počinili pri vršenju svojih službenih dužnosti. Ako je djelo počinjeno pri vršenju službenih dužnosti, postupak se ne pokreće. Ako djelo nije počinjeno pri vršenju službenih dužnosti, postupak se može nastaviti”, piše u sporazumu između Crne Gore i Frontexa.

Takođe, ističe se i da su sve prostorije i objekti Agencije u Crnoj Gori nepovredivi i izuzeti od pretresa.

“Prostorije, uključujući stambene prostorije, prevozna sredstva, sredstva komunikacije i imovina, uključujući svu prepisku, dokumenta, lične isprave i imovinu članova tima, su nepovredivi, osim u slučaju mjera izvršenja koje su dopuštene u skladu sa stavom 9 ovog člana”, navodi se u dokumentu.

Osim toga, Crna Gora odgovorna je za svu štetu koju članovi tima prouzrokuju trećim stranama pri vršenju svojih službenih funkcija.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ggg
Gost
ggg

Mene intersuje mora li se ovo potpisati? Ako ne kora onda ne treba potpisati. Ovo je smijesno.

Vesna
Gost
Vesna

Odlicno.Sad smo sigurni da su granice bezbjedne.Pozdravljam ovu odluku

MarkoizNK
Gost
MarkoizNK

Znaci, oni će moći prolaziti i sa drogom, a nas će maltretirati i zbog čačkalice😡
Da Bogda nas i tukli na granici ka smo bezkičmenjak.

Misko ajkula
Gost
Misko ajkula

Neka zapucaju na kojega od familije, nece moc utec ni u Brisel. Cus ne odgovaraju za nista, šalite li se to sa nama???? Jesmo li mi neka niza bica?

Misko ajkula
Gost
Misko ajkula

Samo nam kazu koliko smo nesposobni sami da je cuvamo

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Frontex čuva i granice Srbije, pa će sad imati jednu upravu za Srbiju i Crnu Goru. Ne zaboravimo da i dalje funkcioniše zajednička firma za kontrolu vazdušnog prostora Srbije i Crne Gore. Pošto-poto nas guraju opet u neku, u najmanjoj mjeri, pretjerano blisku saradnju sa Srbijom.

Mesija “No.1“
Gost
Mesija “No.1“

Na osnovu prioriteta koje postavlja Upravni odbor Frontex, uspostavljena je mreža Frontex od 2017. godine i u zemljama Zapadnog Balkana (sa sedištem u Beogradu).

Mesija “No.1“
Gost
Mesija “No.1“

U slučaju da dođe do povrede prava nekog lica prilikom kontrole granice, sprovođenja operacije povratka, zajedničke operacije ili brze intervencije na granici, članovi tima neće odgovarati pred nadležnim organima RS, s obzirom na to da sporazum predviđa apsolutni imunitet od odgovornosti (koji uključuje i imunitet od krivično-pravne, građansko-pravne i upravno-pravne odgovornosti) za akte preduzete prilikom obavljanja dužnosti. U takvim okolnostima,… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Trolovi,poenta je da ne budemo kolonija neprijateljske,civilizacijski i u svakom drugom smislu nazadne Srbije.Zamislite kakva strašna sudbina,biti vazalov vazal!
#a trebali bi da pišemo molbu razvijenim državama zapada da nas prihvate da budemo njihova kolonija.
#i to da nam je čast što smo kolonija mnogo boljima od sebe ☝️

Željko
Gost
Željko

ADMIN, ne banirajte me! Znači država Crna Gora postaje kolonija!!

Cici
Gost
Cici

Sta ovo sad litijasi i izdajnici vele da smo okupirani..a jadni li ste..a neka sam okupiran i od kuge sano od bolesne spc crve i popova necu. Kakva okupacija to pricate kad su srbalji..pih

Orvelovac
Gost
Orvelovac

Moj otac Crnogorac se zajedno sa Srbima i ostalim narodima bivše JUge borio protiv okupacije i domaćih izdajnika. Sad se više sa sigurnošću ne može utvrditi ko su izdajnici i budući saradnici okupatora.

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Ne samo na zaštitu granice već i u svim institucijama države i u izvršnoj i u sudskoj vlasti treba stanice dovesti da zaštite ono malo normalnih građana kosmopolita. Oni dođu kao antibiotik jer je CG pod velikom upalom virusa zvani svetosavlje.

granicar
Gost
granicar

Nažalost ovo je bilo pitanje samo vremena kad će da se desi. Odavno Crna Gora nema snage da samostalno kontroliše granice. Iako imamo najviše policije po glavi stanovnika, ista nikad nije uspjela da uspostavi održivi sistem kontrole. Mada je to više pitanje države, odnosno savjeta za odbranu i bezbjednost. Imamo 2000 vojnika koji osim sto idu u ove misije po… Više »

Jovo
Gost
Jovo

Kakva ruzna poruka ? Druze, mi smo kolonija, sa kolonijama sse postupa ovako

Thor
Gost
Thor

Totalna okupacija! Ne volim sto ovo kazem ali u gadnom smo polozaju bas!

NO NAME
Gost
NO NAME

Prpa brale

Bob
Gost
Bob

Hehe sto su se svi ufrcili sto ce sverc da se znatno oteza i ilegalni prelazi granice.

Monte Karlo
Gost
Monte Karlo

Trećerazredna kolonija, realno.

Njegoš
Gost
Njegoš

A tek da smo gubernija ili nečija izborna jedinica, to bi bilo extra aaaaaaaaaaahahahahahahahhahaha

Monte Karlo
Gost
Monte Karlo

Ne bi.

Moje ime?
Gost
Moje ime?

Clanovi Fronteksa mogu da siluju i Crna Gora ne smije da ih uhapsi. Sta je ovo kukala nam majka. Kakva je ovo okupacija nase slobodarske Crne Gore.

primorac
Gost
primorac

Vjeruj mi da je sigurno manja okupacija nego sto nas je okupirala spc sa svojim poslusnicima

Mrdalo
Gost
Mrdalo

Okupacija je okupacija postasmo ko zemlje iz Afrike

Klavijaturista
Gost
Klavijaturista

Crna Gora bliza EU…dusmani mogu samo da laju

Mrdalo
Gost
Mrdalo

Nismo nista blizi no smo kloonija a za 20 gofina necemo u EU

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Zasto smo dozvolili Briselu da kontrolise nase granice, iako mi nismo jos uvjek clanica EU??? Cemu davanje potpunog imuniteta za djelovanje njihov clanova, znaci mogu da rade kako hoce i nece biti kaznjeni po nasim zakonima? Frontex se jako lose pokazao u kontrolisanju priliva migranta u EU, tako da me je strah da kod nas ne bude navalica… Je li… Više »

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

Zasto smo dozvolili beogradskoj patrijarši eksteritorijalnost i božanski status popova iznad svih zakona ove zemlje?

Moje ime?
Gost
Moje ime?

Zato sto smo mi dio Beogradske patrijarsije od pamtivijeka i pripadamo istoku. A Zapad nas je uvijek napadao i ubijao. Eto zasto.

primorac
Gost
primorac

kotor i boka nisu pripadali istoku nikada vec iskljucivo zapadu, bilo ti drago ili ne, to su cinjenice

Bokelj 🇲🇪
Gost
Bokelj 🇲🇪

Moje ime?Vodeci se svojim imenom dobro preispitaj svoje korijene da ne bi mlatio u prazno k’o sad.

Nmk
Gost
Nmk

Moje ime ako je tebi od pamtivijeka ove zadnje 100g to je tvoj veliki problem

Micko
Gost
Micko

E pa pridošli Kotoranine, vidiš kako od Ure ne možete nista, ništa od srpstva!

tigar
Gost
tigar

ovo govori da je ova banda preuzela nase poslovesad oni svercuju drogu i migrante a nas hapse i pare idu njima a mi im placamo stetu

*****
Gost
*****

E, pa ne znam…meni se cini da, iako smo ikad imali (a, tesko) nekog suvereniteta, nezavisnosti, svakim potezom ga je sve manje. Ovuda vrslja kako ko hoce. Od kriminalaca, popova (cast rijeeeetkim izuzecima), raznih protivnika ove drzave, zakone mijenjamo shodno zahtjevima “investitora”, sad i ovi bez ikakve odgovornosti…
Nema ođe ni d od drzave kakvu smo sanjali zajedno sa LSCG

leeteejash
Gost
leeteejash

a što je sa titexom !!!

Zlatko
Gost
Zlatko

Dobro je ovo, da se zabrani dolazak ilegalnih birača iz susjedstva,ka u NK i PG !

SasaPG
Gost
SasaPG

I iz Amerike i Luksenburga

Ann
Gost
Ann

Sto se tice šverca toga ima u svim drzavama al Cg je uglavnom samo prelazna territorija za zemlje EU isto tako mi s migrantima u cijim su zemljama USA I Rusija a prije zemlje EU napravile pakao nemamo nista osim žaljenja prema tim ljudima … Tako da Neko ne pomisli da su oni tu zbog nas , tu sy zbog… Više »

Roro
Gost
Roro

Ode država

CCCCCC
Gost
CCCCCC

E pa šverceri, kriminalci, popovi, emigranti, glasači…. koji ilegalno prelaze državnu granicu, odzvonilo vam je! Bravo, tako i treba!

prkosi
Gost
prkosi

zar i ovo ne govori da smo milju ispred svih u saradni sa EU i sledeca granica clanica uprkos svim nepocinstvima brata nasega i njihovih kerebera

SasaPG
Gost
SasaPG

Ne govori, govori da zbog korupcije i nesposobnost nismo u stanju da stitimo svoje granice.

ALEKSANDAR
Gost
ALEKSANDAR

Okupacija tiha, sad mogu da nam ….. majke sestre i cerke gdje stignu

VEZIR SULEJMAN
Gost
VEZIR SULEJMAN

S obzirom na tvoj mentalni sklop,ako ti u familiju imaju tu genetiku,i ti da se pričuvaš,ne mari…

Svarog
Gost
Svarog

Naše ne, za tvoje ne garantujem!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Manje vise nebitno, malo ce napredovat promiskuitet i prostitucija !

Max
Gost
Max

Hrvatski premijer A. Plenkovic je 2018 rekao da mu ne treba pomoc Frontexa. Da Hrvatska ima dovoljan broj granicnih policajaca( 8000 tada a sada i preko 10000) koji su sposobni cuvati drzavnu granicu kako na kopnu tako i na moru. I nisu dosli unatoc zeljama raznih NVO koji su se zalili na brutalno postupanje policije prema migrantima. Ovi ce doci… Više »

Enoteca
Gost
Enoteca

Zna li se tko je potpisao ovako sraman sporazum sa CG strane? Po meni ovo nije sporazum vec kapitulacija i okupacija.

Misliš na temeljni ugovor? Sve ovo isto i još grđe tamo stoji

Izolovan
Gost
Izolovan

Sporazum jos nije potpisan i o kljucnim stvarima se pregovara da bi bile u skaldu sa medjunarodnim i domacim zakonodavstvom. Ili je novinar nepismen ili mu je izvor neadekvatan.

Maestro
Gost
Maestro

Ovo je znak da smo bliži Evropskoj uniji. Tako je bilo i sa Hrvatskom godinu dvije prije nego su ušli.. Strahuju samo oni koji imaju zle namjere

Enoteca
Gost
Enoteca

Nije grđe od onoga da popove srpske crkve ova država ne smije hapsiti, niti smije ući u crkve i manastire, pa sve kad bi se tamo najveći svjetski teroristi krili. E to je okupacija.

Bokelj 🇲🇪
Gost
Bokelj 🇲🇪

Nadrljasmo ako se udruze!

Ana
Gost
Ana

Odlično

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Suverena Crna Gora… Aha….

Katunska Nahija
Gost
Katunska Nahija

Što se tiče šverca preko naših graničnih prelaza, nama ne može pomoći ni Mrtva Straža, a ne taj takozvani Frontex 🤦‍♂️

asdegg
Gost
asdegg

Znate li da je Spajiceva zena sef Fontexa za Zapadni Balkan?

MIRKO BANOVIĆ
Gost
MIRKO BANOVIĆ

Sa srećom…
Srećna sloboda Crnogorci….

Frontex=smece
Gost
Frontex=smece

Frontex je 2015 stitio evropske granice tako sto su dozolili namjerno milionima ekonomskih migranata da udju u evropu

freeMNE
Gost
freeMNE

Ovo se zove okupacija,ako sam ja dobro razumio?

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

Ne, okupacija je ono da policija crne gore ne može ući u crkve i ne smije hapsiti srpske popove čak ni ako ovi recimo prethodno bombe krenu da bacaju po gradovima

Foo_Bar
Gost
Foo_Bar

Konacno.Trebalo je i ranije.Pozdravljam odluku.

tito
Gost
tito

E ako su to ovi sa fotografije onda ćemo se sami štitit.Kako se sprdate sa narodom..a neka zaslužili smo i gore.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Pozdravljam dolazak “Frontexa” na kopmenim vazdušnim i morskim granicama Države Crne Gore.
Da li ste zakasnili pokazaće vrijeme?!

Rumeni
Gost
Rumeni

Zna li ti ko su Frontex?A?

Rumeni
Gost
Rumeni

Iskljucivo litijasi zaposljeni, a ovi ce zastitit nista osim korist spc.

Ziva istina
Gost
Ziva istina

Ha ha ha ha e oveaza mi kakav komentar

Nikola88888
Gost
Nikola88888

Cus Cg odgovara sto ovi urade pa dje je tu logika?

Dobrilo Savnik
Gost
Dobrilo Savnik

Neovisna Crna Gora🥱🥱

terazijski
Gost
terazijski

Srbija je sličan ugovor sa Frontexom potpisala 2019. tako da ovo nije nikakvo čudo.

Don
Gost
Don

Tako da se sad zna da Crna Gora nažalost nije nezavisna država .Da li će po pitanju Fronteksa i ugovora sa njima biti odgovora od političkih partija ? Da li će se sad javiti Draginja,Purko i drugi “domoljubi” koji tobož se bore za “čast i slobodu “crne gore !

Krko
Gost
Krko

Kreće višestruko povećanje šverca.Kolonijalna uprava nije zadovoljna ostvarenjem profita.

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

Bolje da nas kolonizuju Amerika i Njemačka nego Srbija u svakom slučaju

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Kako ce se cigari prebacat

Kotor
Gost
Kotor

Nikako, stop švercu i divljacima koji su koristili divlje putove da se domognu Crne Gore za sabotiranje njene teritorije.

Hogar
Gost
Hogar

Davno je trebalo..i frontex i marince..najstrožiji mogući režim prema Srbiji i frankenštajn entitetu r.s.
#ne znam ima li ovo uopšte smisla sad.

SasaPG
Gost
SasaPG

Droga i krijumcarenje ljudi ne dolaze iz pravca Srbije i Republike Srpske. Tu sigurno nece biti fokus.

Nagual
Gost
Nagual

Bas ima zanimljivih podataka na engleskoj vikipediji o Fronteksu.. i to citava poglavlja su im posvecena..
– Krsenje ljudskih prava..
– Obmanjivanje parlamenta EU..
– Nezakonito logiranje..
– Prikrivanje nezakonitog rada..
– Korupcija prilikom regrutovanja zaposlenih

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

Nađe li što o korupciji, varheljiju, orbanu, vučiću, genocidu, otimanju jezika, crkve i istorije?

Mitar
Gost
Mitar

Jel? Pa e,e. To i vucic misli , i putin isto.

kos
Gost
kos

okupacija u 26 slika

Nagual
Gost
Nagual

Izgubismo Državu bez ispaljenog metka

Tivat
Gost
Tivat

Izgubili smo je 2006g…ulaskom u Nato vojnu nezavisnost, potpisivanjem da je Strazbur iznad svih naših sudova u sudsku nezavisnost, potpisivanjem da je Brisel iznad PG i političku nezavisnost, uvođenjem eura i monetarni. I onda kažu da smo nezavisni… Samo naivnim ti mogu da pričaju…

Enoteca
Gost
Enoteca

Ne brani ti niko da čuvaš dinare umjesto eura

Tivat
Gost
Tivat

Od svega navedenog to ubaciš sam dinare i o njima pričaš… mislio sam da su bolje na Leke ili Perper, isto dođe

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Primjenjuju silu ,nema njihovog hapšenja ako što urade suprotno zakonu,a što znači da nidu odgovorni crnoj gori i crna gora snosi svu štetu koju naprave.Drugim riječima mogu da rade što hoće, a crna gora predaje našu sudbinu u njihove ruke i potpuno gubimo naš suverenitet.Ja mislim da ovo za nas nije dobro,niti pametno.

Miki
Gost
Miki

Pitaj Dritana i ekipu. Oni obijaju ambasade da pitaju sta ce koji dan da urade

Burin
Gost
Burin

Odavno smo potpisali slican dokument, po kome nemamo nikakvo pravo prema usa vojnicima, ma sto da urade na nasoj teritoriji.

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

I za srpske popove smo potpisali isto to, čak i više, jer policija ni pretres ne može uradit bez dozvole popa

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Auu, koja sve ovlascenja i zastitu imaju! Pa ovo zvuci kao okupaciona sila.

Dragalj
Gost
Dragalj

Niće ti kao za vrijeme Franje Josipa II, za koju vladavinu kažu da je svojevremeno bila najbolja u Evropi a da na Balkanu i ne zborimo.
To će ti svako potvrditi a najviše Krivošijani.

Send this to a friend