Politika

GA: Vratiti dostojanstvo parlamentu

Građanska alijansa pozvala je sve političke aktere da uspostavljajući dijalog vrate dostojanstvo parlamentu jer je obaveza i odgovornost te institucije da bude primjer i inicijator svih pozitivnih demokratskih promjena.

Iz GA su, u susret Svjetskom danu demokratije, podsjetili da Crnoj Gori predstoji dug i naporan proces i pozvali na dijalog kao jedini put ka ostvarenju tog cilja.

“Iako je u javnosti često prisutna fraza da Crna Gora ostvaruje napredak, uspješno sprovodi reforme, proces transformacije i demokratizacije na svim nivoima, svjesni smo da napredak izostaje i da je kriza duboka i prisutna u gotovo svim sferama društva”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora, kako su rekli, još nije postigla zadovoljavajući nivo i brzinu pozitivnih demokratskih promjena, a u prilog tome svjedoče brojni izvještaji međunarodnih organizacija.

“Pored brojnih problema sa kojima se suočavamo, poput borbe sa korupcijom, organizovanim kriminalom, reformom i depolitizacijom javnog sektora, poštovanjem ljudskih prava, trenutno se jedan od najozbiljnijih izazova ogleda u urušavanju institucije parlamenta i nepostojanja dijaloga unutar nje”, ocijenjeno je iz GA.

Kako su rekli, imajući u vidu takvu situaciju, uz podjele i nerazumijevanja na svim nivoima, preostaje samo da se i dalje vjeruje u moć dijaloga.

U GA smatraju da se kontinuiran i konstruktivan dijalog Crnoj Gori nudi kao jedini opšteprihvaćen cilj i jedini način za prevazilaženje aktuelnih konflikata.

Oni su ocijenili su da dijalog mora imati stvaralačku funkciju, iz njega se mora izroditi kompromis, u suprotnom, pretvara se u ispraznu retoriku koju su svi imali prilike da čuju, više puta, u prethodnom periodu.

“Stoga, pozivamo sve političke aktere da uspostavljajući dijalog vrate dostojanstvo parlamentu jer je obaveza i odgovornost upravo ove institucije da bude primjer i inicijator svih pozitivnih demokratskih promjena”, kaže se u saopštenju.

Oni su podsjetili da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine proglasilae 15. septembar za Svjetski dan demokratije, podstičući zemlje članice da jačaju nacionalne programe posvećene promociji i konsolidaciji demokratije.

Interparlamentarna unija promoviše Svjetski dan demokratije preko svojih parlamenata članica u 162 zemlje svijeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kerkez
Gost
kerkez

Opet ova profiterska NVO sili pamet. Pa njen vlasnik nema čak završen ni fakultet. Makar onaj u utinu. Ali zato ovakvim pametovanjem o medijim i prodajom budalaština godišnje uzme koro milion eura . A ne zna ništa sem možda da bere breskve. Ali priglupi su renutno na medijskoj sceni i to vrlo planski. Zna režim kako i zašto.

Send this to a friend