Politika

Gegaj: Leposavić ima zadatak da uzdrma građansku, nezavisnu i multivjersku Crnu Goru

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj kazao je u intervjuu za Pobjedu da su skandalozno djelovanje i javni istupi ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića bili okidač za veoma oštru reakciju međunarodne zajednice. Gegaj, međutim, kaže da ne očekuje ostavku Leposavića, jer on “sprovodi zadatak”.

“On je na zadatku da nezavisnu, građansku, multinacionalnu, multivjersku, demokratsku i evropsku Crnu Goru uzdrma kao takvu”, kazao je Gegaj za Pobjedu.

Zašto ne očekujete Leposavićevu ostavku i pored oštre reakcije međunarodne zajednice, regiona, UN i ključnih država EU i NATO?

GEGAJ: Što se tiče međunarodne zajednice, a pod tim pojmom podrazumijevam zapadne zemlje – SAD, Veliku Britaniju i zemlje članice Evropske unije – ona je uvijek prema dešavanjima u Srebrenici bila krajnje određena, shodno činjeničnom stanju. Srebrenica je najsuroviji genocid u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Istina je da je ista ta međunarodna zajednica podržala promjenu vlasti u Crnoj Gori i ponudila podršku da bi Crna Gora nastavila kretanje prema članstvu u EU ubrzanim tempom.

Ali, djelovanje ministra Leposavića je postalo je jedan od okidača da ta međunarodna zajednica razmatra ozbiljno: što se dešava sa Crnom Gorom i u kom pravcu nju trenutna vlast void? Reakcije na izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava (da ironija bude veća) o nepostojanju genocida u Srebrenici, bile su munjevite od strane relevantnih adresa u SAD, Velikoj Britaniji i EU.

Tonovi su takvi da Crna Gora nikada do sada nije osjetila ovu oštrinu njenih zapadnih partnera. Ali uprkos tome, znajući odakle dolazi Leposavić, prateći njegovu drskost, malicioznost i sofističku retoriku, uopšte ne očekujem da će on dati ostavku i po cijenu da prijeti pad Vlade.

Zašto? 

GEGAJ: On je na zadatku da nezavisnu, građansku, multinacionalnu, multivjersku, demokratsku i evropsku Crnu Goru uzdrma, kao takvu. A današnja Crna Gora postaje sve više svjesna, vidi opasnost gubljenja nezavisnosti, te se veoma ozbiljno reorganizuje da sačuva dostignuća i nastavi još brže njen put prema evroatlantskim integracijama, demokratskim vrijednostima i prosperitetu njenih građana.

Iz Vlade imamo nemuštu reakciju na ministrov stav, izuzimajući, reklo bi se – zakašnjelu reakciju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića?

GEGAJ: Vlada Crne Gore nije reagovala na skandaloznu izjavu, već tek nakon brojnih osuda upućenih od strane međunarodne zajednice. I kako je to učinila? Oni ne osuđuju genocid koji se desio u Srebrenici, nego, zbog straha od ozbiljnih mjera međunarodne zajednice, „poštuju“ Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta, koju je usvojio crnogorski parlament 2009. godine. Čista hipokrizija! Treba napomenuti da je zbog genocida u Srebrenici čitava holandska vlada podnijela ostavku 16. aprila 2002. godine. Da li će to ova crnogorska Vlada učiniti? Ne, neće učiniti.

Prije svega zato što se njihov zadatak završava kada u organizacionom smislu Crna Gora bude u potpunosti poljuljana kao nezavisna država, a uspio njihov „srpski svet“.

Mislite, da je njihov zadatak urušavanje savremene, nezavisne države? 

GEGAJ: Da. Crna Gora je za njih – sudeći po izjavi sadašnjeg predsjednika Vlade, koji je priznao, da se on pitao da Crna Gora ne bi postojala kao nezavisna država – samo geografski pojam primorskog kraja našeg susjeda. Očekujem da se demokratskim sredstvima okonča ova farsa i Crna Gora sanira nastalu štetu od nje, a takođe i mane prethodne vlasti, i da nastavi njen put ka boljim danima.

Osim Srebrenice, imamo i problematičnu izjavu Leposavića koji Kosovo, nezavisnu državu koju je priznala Crna Gora, naziva Kosmetom što je geografski pojam ili skraćenica za Kosovo i Metohiju…

GEGAJ: Ministar Leposavić omalovažava nezavisnu državu Republiku Kosovo kada je svodi u srpski geografski pojam „Kosmet“. Ministrica Bratić je mišljenja da Albanci nemaju šta da traže u intelektualnom, naučnom i kulturološkom biću Crne Gore. Crnogorci su, po njima, proizvod nekog inženjeringa…

Ne očekujem da će promijeniti svoje stavove, čak ni pod pritiskom sa Zapada.

Kako komentarišete sukob na relaciji Vlada – Opština Tuzi, da li se radi o nastavku povlačenja poteza usmjerenih protiv manjinskih naroda?

GEGAJ: Ova Vlada Crne Gore je nastala u ćelijama konaka manastira koji su pod upravom SPC na teritoriji Crne Gore. Ona je, takoreći, jednonacionalna. Od ove Vlade se očekuju samo napadi u pravcu manjina. To što je kulminirao sa Tuzanima je nastavak djelovanja njihove politike.

Ali manjine u Crnoj Gori, Albanci, Bošnjaci, Muslimani i Hrvati, koji su uvijek bili konstruktivna podrška crnogorske vlasti od doba kralja Nikole, su kamen spoticanja za ovu Vladu. Neka to znaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mina
Gost
Mina

On da uzdrma našu Crnu Goru,prvi put ga vidim ko je ovaj???

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ne samo on nego čitava svetosavska Vlada CG.

Жжж
Gost
Жжж

E moj Gagaj…….Niko tebe ni tvoje nece da dira niti treba da imate straha od nas Srba i srpske Crne Gore koja je i nastala kao jedna od srpskih drzava. Samo treba posteno da zivite, radite i budete dio naseg naroda u Crnoj Gori. I nemoj da palis takvim izjavama . Ovo isto preporucujem i srpskim nacionalistima a posebno DPS-ovim… Više »

Cvetić
Gost
Cvetić

Kuku ga se vama srbićima, kad padne Vlada.

Danilo S phd.
Gost
Danilo S phd.

Ni ne treba da ga bude strah, jer ste svaki rat skoro izgubili 😂

Orli-Ban
Gost
Orli-Ban

Šta je onda bio zadatak Nikolića?

Send this to a friend