Politika

GI 21. maj: Bez posvećenosti vladavini zakona Crna Gora ne može postati članica EU

GI 21. maj
GI 21. maj

Ključno pitanje od koga zavisi sudbina Crne Gore je dinamiziranje pregovaračkog procesa sa Briselom i učlanjenje u EU. Sve društvene i političke snage koje žele dobro našoj državi moraju nedvosmisleno podržati proevropske aktivnosti i stavove, smatraju u Građanskoj inicijativi 21. maj.

Pritom, dodaju, svi moraju imati u vidu činjenicu da je EU prije svega zajednica civilizacijskih vrijednosti a tek onda integrisan i prosperitetan ekonomski prostor.

“To znači da je protivnik EU onaj ko prećutkuje ili ignoriše potrebu suočavanja sa istinom i odgovornošću za tragična postjuguslovenska stradanja i sukobe, kao i svako ko relativizuje ratne zločine i genocid u Srebrenici. Protivnik EU je i svako ko danas ne želi da osudi Putinovu zločinačku agresiju na Ukrajinu i moskovski neostaljinistički režim. Protivnik EU je i svako ko toleriše razgradnju demokratije kao što to rade crnogorske partije dok opstruiraju izborne reforme ili organi vlasti koji dopuštaju događaje poput onih u Šavniku, Andrijevici i Budvi”, kažu u GI 21. maj.

Prema njuhovoj ocjeni protivnik EU je i svako iz DPS-a i starog režima koji bi da se pod firmom revanšizma i komercijalnog patriotizma izbjegne odgovornost za brojne kriminalne i koruptivne radnje iz prethodnog perioda.

Takođe, u GI 21. maj kažu, da je protivnik EU  i svako iz novog režima koji bi da vladavinu zakona svede na teatralnu hajku dok se minimizira odgovornost za nezakonito upravljanje državnim resursima, organima i javnim preduzećima.

“Zato što je vladavina zakona od presudnog značaja za ulazak Crne Gore u EU važno je da progresivna javnost podrži institucionalne, kadrovske i zakonodavne reforme u pravosudnom sistemu, što podrazumijeva profesionalno i materijalno jačanje policije, tužilaštva i sudstva. Istovremeno, pravosudni i policijski organi su dužni da prisebno, stručno, neselektivno i nepristrasno sprovode pravdu. Konačno, bez posvećenosti vladavini zakona Crna Gora ne može postati članica EU, baš kao što bi bez težnje prema pravednoj i pravnoj državi postali beznadežna i trula zajednica”, zaključuju u GI 21. maj.

Send this to a friend