Politika

Grabar Kitarović: Crna Gora bila izložena pokušaju svrgavanja vlasti

Crna Gora je bila izložena pokušajima mijenjanja smjera i svrgavanja vlasti, kazala je danas, uoči otvaranja Minhenske bezbjednosne konferencije, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

“Evroatlantske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno miješaju. Hrvatska snažno podupire proširenje Europske unije i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike. Ono što ne tolerišemo je miješanje drugih država u donošenje odluka, što se događa u nekim susjednim državama”, istakla je hrvatska predsjednica, spomenuvši kao primjer Crnu Goru, koja je, kako je i sama podsjetila, kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji i u završnoj je fazi pristupanja NATO-u.

Grabar-Kitarović je to kazala na skupu pod nazivom “Budućnost evroatlantske bezbjednosti – nova uloga za Balkan?“, na poziv saveznog ministra za hranu i poljoprivredu i predsjednika Njemačkog atlantskog društva Kristijana Šmita i direktora Bavarske državne kancelarije i bavarskog državnog ministra Marsela Hubera.

Pozvala je Uniju da ne “ostane slijepa“ prema mladim demokratijama i da pomogne Makedoniji, koja u suprotnom neće moći biti “čuvar“ od ilegalnih migracija.

“Evropa bi trebala ozbiljno razmisliti kako se boriti protiv radikalnog ekstremizma, rasta etničkih napetosti i hibridnih prijetnji koje oblikuju politiku u našem okruženju”, kazala je ona.

Na konferenciji je govorio i naš ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, te ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, stalni saradnik i direktor projekta Evropa Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda, kao i direktor Centra za SAD i Evropu u okviru Brukings instituta Fiona Hil.

Ministar Darmanović je tokom izlaganja istakao važnost nastavka integracionih procesa kao značajnih instrumenata očuvanja stabilnosti u regionu, podvukavši doprinos koji Crna Gora daje u kreiranju bezbjednog i stabilnog okruženja i još jednom ponovio posvećenost naše zemlje njegovanju dobrosusjedskih odnosa i afirmaciji regionalnog povezivanja i saradnje.

Učesnici su pozdravili Crnu Goru kao buduću članicu NATO i saglasili se da je neophodno uložiti dodatne napore i osnažiti proces evroatlantske integracije aspiranata sa Balkana kao jedan od odgovora na bezbjednosne izazove u Evropi ali i šire.

Send this to a friend