Politika

Han: Evropskoj uniji prijeti gubitak uticaja na Balkanu

Johanes Han

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han smatra da Evropskoj uniji, ako ne uputi jasan signal odlukom o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prijeti gubitak uticaja na Zapadnom Balkanu.

On je za agenciju APA rekao da se, po ovom pitanju, nada da će razum pobijediti, prenosi Tanjug.

“Ako nakon dva odlaganja jasan signal ne bude upućen danas ili najkasnije na Savjetu Evrope u četvrtak, ne smijemo se čuditi ako na Balkanu više ne budemo imali uticaja”, upozorio je Han.

To, kako podvlači, ne može biti u evropskom interesu.

Han je naglasio da se radi o “dvorištu EU-a” i kritikovao je pojedine zemlje članice Unije.

“Mnogi govore o djelotvornosti u svjetskoj politici, snažnoj Evropi. Međutim, ako ne možemo funkcionisati u naposrednom susjedstvu, ne moramo ni postavljati pitanje za globalnim djelovanjem”, istakao je on.

Francuska se protivi početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i kritikuje proces proširenja u cjelini, a Holandija se protivi pregovorima s Albanijom.

“Da bi mogli djelovati proaktivno, a ne samo reagovati na nešto, neophodno je razmišljati o većinskom principu”, kazao je Han.

“Ukoliko evropske države u cjelini žele biti međunarodni igrač, onda je prvi izazov da najprije kod kuće riješe svoja pitanja, a kod kuće u ovom slučaju znači Balkan”, naglasio je Han.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovan A
Gost
Jovan A

EU mora naci snage,volje i znanja kao sto FENIKS ili kao nekada Rimsko carstvo.👍❤

mne-more
Gost
mne-more

Evropa je puştila Balkan niz rijeku..Makedonija ,Albanija,Kosovo ,boana i jako veliki dio srbijije su izgubljeni..

XXL
Gost
XXL

Činjenica je da EU u ovakvom formatu i ovakvim stavovima sa svim svojim problemima, teskim bremenima iz proslosti kao sto su nacionalizam, fazisam, rasizam, ksenofobija, kompleks vise vrijednosti, kolonijalna i imperijalisticka svjest iz kojih kako vidimo ne moze da se iscupa definitivno nije ono cemu zemlje Balkana treba da teze. Budunost planete je u rukama USA i Kine kao najvaznijih… Više »

Jelica
Gost
Jelica

Samo vi pričajte, a ništa ne uradite. Sram vas bilo. I vi Evropa, možda i jeste ali iz Srednjeg vijeka.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

A kad je eu imala uticaj na balkan ? Amerika izazvala krvoproliće podržavala 3 krvnika aliju franja i slobodana . . ..bombardovala srbiju bosnu.. kosovo. eu im služila i služi da ih odmeni kad im dosadi

Region
Gost
Region

“Han: Evropskoj uniji prijeti gubitak uticaja na Balkanu”
A ja mislio da niko ne utiče na nad i da smo samostalni

Smočani
Gost
Smočani

Ako im se naljute Sjeverna Makedonija i Albanija bruka.

Send this to a friend