Politika

Intenzivirati odbrambenu saradnju Crne Gore i Češke

Odbrambena saradnja Crne Gore i Češke može se dodatno intenzivirati, zaključeno je na sastanku, ministra odbrane Predraga Boškovića i ambasadora Češke u Crnoj Gori, Karela Urbana.

Urban je uputio čestitke ministru Boškoviću na izuzetnom doprinosu Ministarstva odbrane Crne Gore u ostvarivanju spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore kao što je članstvo u NATO, naglasivši da to ne donosi dobrobit samo za našu zemlju, već i za cjelokupnu evropsku zajednicu.

On je apostrofirao i da je Crna Gora viđena kao faktor stabilnosti na Balkanu, ističući bezrezervnu podršku Češke Republike za njeno buduće članstvo u Evropskoj Uniji.

Bošković je saopštio da će se Crna Gora zalagati za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i za promovisanje politike otvorenih vrata NATO-a, naglasivši stav da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana apsolutna integrisanost u Evropskoj Uniji i NATO-u.

Bošković je dodao da Crna Gora teži produbljivanju saradnje, kako sa saveznicima, tako i sa međunarodnim partnerima.

U tom smislu, dodatno je naglasio da se odbrambena saradnja Crne Gore i Češke može intenzivirati, naročito na područjima od zajedničkog interesa.

Ministar je informisao ambasadora Urbana  o strateškim planovima razvoja Ministarstva odbrane Crne Gore, aktuelnoj međunarodnoj i saradnji sa NATO strukturama, doprinosu Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, strateškom planiranju, kao i razvoju ljudskih resursa u crnogorskim odbrambenim strukturama.

Send this to a friend