Politika

Ivan Vuković i zvanično novi gradonačelnik Podgorice

Ivan Vuković

Odbornici vladajuće koalicije izabrali su danas tajnim glasanjem Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice. Na toj funkciji Vuković će zamijeniti Slavoljuba Stijepovića koji će u narednom periodu obavljati funkciju generalnog sekretara predsjednika države. Vuković je izabran za gradonačelnika nakon što je Skupština konstatovala ostavku Slavoljuba Stijepovića na tu funkciju, u skladu sa važećom legislativom u ovoj oblasti. Za Vukovića je glasalo 35 odbornika, jedan listić je bio nevažeći, od ukupno 36. Prije glasanja odbornici opozicije su napustili salu.

Sjednica je počela minutom ćutanja povodom smrti Slobodana Stojanovića bivšeg predsjednika parlamenta Glavnog grada. Od 61 odbornika sjednici je prisustvovalo 54.

“Tesko je pronaći riječi zbog časti koje ste mi ukazali. Učiniću sve da Podgorica postane evropski grad. Uvjeren sam da svi uprkos političkim razlikama želimo da naš grad postane evropski centar. Kako budem radio tako mi Bog pomogao”, kazao je Vuković nakon što je izabran za gradonačelnika.

Prema njegovim riječima nakon perioda intenzivne urbanizacije tokom kojeg je Podgorica dobila konture modernog grada, “naša ideja vodilja u narednim godinama biće njena evropeizacija”.

“Uz dalju izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, te unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Podgorici s ciljem rješavanja problema nedovoljne zapošljenosti naših sugrađana, osnovni cilj buduće gradske uprave biće kreiranje novih sadržaja kojima ćemo upotpuniti kulturni, sportski i ukupan društveni život našeg grada“, rekao je Vuković.

On je istakao da, kao neko ko je duže vrijeme boravio u inostranstvu, nema nikakvu dilemu da bi, u dogledno vrijeme, Podgorica mogla postati jedno od najljepših mjesta za život u regionu i šire, a, zahvaljujući jedinstvenom geografskom položaju, uz mudro korišćenje izdašnih prirodnih potencijala ovoga kraja, kvalitet života u našem gradu uskoro bi mogao postati uistinu evropski.

“Da bi Podgorica bila ono što može i treba da bude, potrebno je da i mi koji sjedimo ovdje pokažemo novu vrstu političke kulture i odgovornosti prema opštem društvenom interesu. U tom smislu, nemam dilemu da je ono što nas razdvaja gotovo beznačajno u poređenju s onim što nas povezuje. I siguran sam da neću pogriješiti ako kažem da, bez obzira na političke razlike i bez izuzetka, svi volimo ovaj grad i želimo mu svijetlu budućnost, da želimo sigurniju, čistiju i zeleniju Podgoricu, trotoare i rasvjetu u svakoj ulici, vodovod i kanalizaciju za svako domaćinstvo, pješačke zone širom Mirkove varoši, šetališta uz Ribnicu i Moraču, novo Gradsko pozorište, istočnu tribinu Gradskog stadiona i novi Stadion malih sportova, nova i održiva radna mjesta za naše sugrađane”, naglasio je gradonačelnik Podgorice.

On se zahvalio dosadašnjoj gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Stijepovićem.

“Privilegiju da nastavimo voditi Podgoricu u velikoj mjeri dugujemo Vašoj posvećenosti i odgovornom odnosu prema poslu koji ste do danas radili”, zaključio je gradonačelnik Vuković.

Odbornik Momčilo Vujošević je, obrazlažući prijedlog Liste “Za dobro građana Podgorice-Pobjednička koalicija Milo Đukanović” da Vuković bude gradonačelnik, naglasio je da je izborom  Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice, Glavni grad dobio prvog čovjeka izvršne vlasti koji je u stanju da realizuje izborni program koji garantuje nastavak ključnih infrastrukturnih projekata koje su počele još u mandatu dosadašnje gradske uprave, kao i početak realizacije novih, a sve zajedno će obezbijediti unaprjeđenje kvaliteta života naših građana.

Tokom rasprave o izboru gradonačelnika Glavnnog grada opozicioni odbornicu su komentarisali i rad dosadašnjeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

Odbornik Demokrata Vladimir Čađenović je kazao da Stijepović nije uradio ništa što je obećao.

“Kamo srece da je to uradioprije dvije godine. Ne samo da nije ispunio to što je obećao, već imamo gradonaćelnika koji se zadržao samo jedan mandat. On je pokušao da obezbijedi još funkcija za sebe. Ali ovog puta je izgubio, njegovi najbliži saradnici su mu pomogli sa ode sa ove funkcije. Danas se za stvarnog gradonačelnika bira Milan Roćen koji je izjavio da će Žabljak biti glavni grad. Ali ako DPS ovako nastavi Podgorica neće biti glavni grad”, poručio je Čađenović.

On je najavio da će opozocija napustiti sjednicu Glavnog grada te da neće glasati za prvog čovjeka Podgorice.

Luka Rakčević iz Građanskog pokreta URA je istakao da mu je jako mi je žao što je Vuković prihvatio ulogu piona kriminalnih interesa DPS-a.

“Želim da ne zavrsi kao Marović, Kuljača, Pavićević. Ne želimo da učestvujemo u neligitimnom izboru gradonačelnika. Ne postoji nijedan opravdan razlog da učestvujemo u današnjem glasanju”, kazao je Rakčević.

Prije rasprave o novom gradonačelniku i glasanju Slaven Radunović, Snežana Burzan i Jasna Gajević podnijeli su ostavke na odborinička mjesta.

Podsjećamo Vuković je na lokalnim izborima u Podgorici 27. maja bio nosilac liste koalicije “Za dobro građana Podgorice Milo Đukanović” koju čine DPS sa koalicionim partnerima Bošnjačkom strankom, Liberalnom partijom, Demokratskom unijom Albanaca, Crnogorskom i Pozitivnom Crne Gore.

Ovu partiju na izborima je podržalo 48.047 građana čime su osvojili apsolutnu vlast, odnosno 32 mandata u gradskom parlamentu.

Za vršioca dužnosti sekretara Skupštine Glavnog grada-Podgorice izabran je Veselin Vukčević, koji je i u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju

A.G.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend