Politika

Ivanović: Crnogorski narod neće mirno trpjeti otimanja i nepravde

Ivanović

Crna Gora bez pravca i kormilara, a ugovori i za identitet države važni dokumenti se kriju daleko od očiju javnosti. Visoki funkcioneri otvoreno vrijeđaju novinare. Izostaju osude sa adresa resornog ministarstva, u najnovijem slučaju ministarke Vesne Bratić, čiji je ekspert grubo i javno vrijeđao uglednog novinara Nebojušu Šofranca, koji je bio na novinarskom zadatku. Za direktoricu škole u Pljevljima se bira osoba koja je sa društvenih mreža poznata po govoru mržnje, teme su koje je za portal Radio Skala komentarisala predsjednica Crnogorske, odbornica u SO Budva i članica Savjeta Građanske inicijative 21. maj Anđela Ivanović.

“Tako je. Osnovni pravni akt, na osnovu čije sadržine funkcioniše život jedne države, nije usvojen ni na kraju aprila. Komplikovani odnosi vladajuće većine dodatno otežavaju izglede da će se to dogoriti u najboljem interesu države i građana”, kaže Ivanović.

Ono što vidimo liči na lične frustracije vezane za rad tužilaštva, dodaje, zbog čega politički akteri otkazuju podršku Vladi, ukoliko ne predloži izmijene tužilačkih zakona.

“Rekla bih da pokušavaju da izbjegnu utvrđivanje odgovornosti i pune istine za „državni udar“. Na sceni je bahatost i samovolja vladajuće večine. Da nije EU i Venecijanske komisije, ko zna šta bismo sve doživjeli i vidjeli”, ističe ona.

Što se tiče ugovora i za identitet države važnih dokumenata koji su daleko od očiju javnosti, Ivanovićeva je podsjetila da je mnogo puta do sad kritikovala odnos države prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je vjerska zajednica koja je bila favorizovana i od strane prethodne, a posebno od sadašnje vlasti.

Suštinski, pravo upravljanja vjerskim objektima tiče se svih nas, jer se radi o nasljeđu naših predaka. Naša je obaveza da jedinstveni trag tog nasljeđa, koje pokazuje prožimanje brojnih kultura na ovim prostorima, a pripada svima nama, zaštititimo propisima.

“Zajednički moramo učiniti napor da napravimo jasnu razliku između hristislavlja i srboslavlja, pravoslavlja i svetosavlja. Naš je problem što zajedno i jednako ne osjećamo i tumačimo teme prošlosti i to između nas pravi razdor”, navodi i dodaje da krivca u tome vidi i u nametnutim političkim koncepcijama kroz vjekove.

“To se može promijeniti edukacijom građana i otkrivanjem sakrivenih stranica istorije koje će nedvosmisleno potvrditi pravog titulara prava svojine na vjerskim objektima. Sve što je premijeru od njegovih predaka ostalo može bez upoznavanja javnosti da ustupa i sa time da raspolaže, a ono što je naše nacionalno blago moraće da čuva i sa posebnom pažnjom da tretira, jer crnogorski narod neće sjedjeti mirno i trpjeti nova otimanja i nepravde”, smatra Ivanovićeva.

Komentarišući incident na dočeku profesionalnog sportiste, on se pretvorio u politički miting, kaže naša sagovornica, i svaka zloupotreba je dobila pogonsko gorivo.

“Ne bih da sudim i presuđujem, u motive još manje da ulazim. Ono što je evidentno je da je državni službenik prekršio etički kodeks državnih službenika i namještenika koji ga obavezuje da se i van radnog vremena ponaša tako da njegovo ponašanje ne dovede u pitanje ugled državnog organa kojem pripada. Za govor mržnje, neka tužilaštvo ocijeni elemente i procesuira, ali i akteri samog dođaja moraju biti aktivniji u istjerivanju pravde i zaštiti sopstvene profesije i ljudskog dostojanstva“, poručuje ona.

Za izbor direktorice škole u Pljevljima, mjesto za koje se bira osoba koja je sa društvenih mreža poznata po govoru mržnje, Ivanovićeva kaže da, kad je po sopstvenom kazivanju „žena četnik“ ministarka obrazovanja, onda je sasvim logično i nekako očekivano da i „po dubini“ našeg obrazovnog sistema imamo pripadnike iste ideologije.

Neprihvatljivo je da u Pljevljima kao rukovodioca jedne obrazovne ustavnove imamo lice koje javno omalovažava i diskriminiše pripadnike drugačijeg nacionalnog i vjerskog opredjeljenja. To nije crnogorska, građanska, multikulturalna, multivjerska, multinacionalna zajednica kojoj težimo!

Kao odbornicu Crnogorske u budvanskom parlamentu, iz porala Skala Ivanović su pitali koliko su ozbiljne razmirice u redovima tamošnje vlasti, ili je to, po onoj do funkcije kojom ću te umiriti.

“Tačno je da se u posljednje vrijeme čuju disonantni tonovi članova vladajuće budvanske većine. Ne bih to smatrala ozbiljnim razlazom u mišljenju i djelovanju. To su samo povremena „talasanja“ koja pojedinci unutar opštinskih odbora iniciraju radi zadovoljenja sopstvenog članstva, možda funkcije i po neke sitne usluge. Predsjednik opštine je vrlo aktivan u animiranju turista iz regiona. Vrlo je „interesantan“ u tom svom putovanju kroz region i služi kao zabava srbijanskih jutarnjih programa. Jedna od teza za proučavanje je izjava predsjednika Opštine Budva da su Turci bili u Cetinje 1918. godine. Vjerovatno je želio da sakrije i abolira odgovornost srpske vojske koja je okupirala Crnu Goru i od 1918. do 1921. godine zapalila dijelom i u tom Cetinju i čitavoj Crnoj Gori preko 6000 crnogorskih kuća, i vrlo surovim metodama ubijala ne samo muškarce, nego i žene i djecu”, navodi ona.

Dodaje da je istorija za nama, takva je naša prošlost.

“Treba poštovati sve žrtve i istinito prepričavati događaje. U jednoj izjavi je bio vlo tačan i istinit. Budva je bila i biće sve dok je on na njenom čelu sinonim za korupciju, nepotizam i ličnu bruku i sramotu osobe koja ovakve i slične izjave daje po regionu”, pojašnjava.

Na pitanje kakva je slika prijestonice turizma pred kraj aprila i očekuju li građani, koji u velikoj mjeri žive od turizma, vedrije ljeto od prošlog, Ivanovićeva je kazala da se od prošlosti ne živi, to vrlo često čujemo u posljednje vrijeme.

“Ono od čega večinom žive ljudi na primorju je turistička sezona, za čiju uspješnost ne možemo garantovati. Pored malog procenta vakcinisanog stanovništva i nedostupnost destinacije biće jedan od faktora koji će uticati na sezonu. Nepostojanje nacionalne avio kompanije je veliki minus za predstojeću turističku sezonu. Koliko sam u saznanju, Air Srbija je povećala broj letova prema Crnog Gori. To je dobro, ali taj njihov profit možemo računati kao gubitak našem avio prevozniku. Što se Budve tiče, ona je ljepotica bez mnogo šminke, tako da domaćinsko upravljanje njenim resursima svim stanovnicima može donijeti dobro”, smatra ona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Viktorija
Gost
Viktorija

Da izadje na izbore imala bi rekordno mali br glasova…0.1%

Darina
Gost
Darina

Anđela vilo naša. Svaka Ti čast i poštovanje.

Bodin
Gost
Bodin

Ozbiljnu petlju ima mlada političarka. Svaka čast.

Twitterash
Gost
Twitterash

Koliko inas glasova ti…oprobaj se na izborima

Festadjun
Gost
Festadjun

Bravo

Pasima
Gost
Pasima

Ljepotice pamet ice i ponisu nas.Imas sve podrske od nas koji volimo ovu svoju CRNU GORU.

Send this to a friend