Politika STRUČNJAK ZA BEZBJEDNOST DARKO TRIFUNOVIĆ

Iza lažnih vijesti uglavnom stoje obavještajne službe

Trifunović

Crna Gora se nalazi usred hibridnog rata, to ponavljam već duže vrijeme. Suštinu toga rata mnogi ne znaju i poistovjećuju ga sa specijalnim ratom. Međutim, to nije isto. U specijalnom ratu koriste se specijalne jedinice za posebna dejstva. U hibridnom ratu informacije prikupljaju obavještajne službe koje, koristeći vakuum, neznanje, nepoznavanje bezbjednosti kao nauke, neprepoznavanje prijetnji i rizika po državu, koriste internet, društvene mreže preko kojih šire propagandu sa ciljem izazivanja straha, nesigurnosti, konflikata… Sve u svemu, bave se izvrtanjem realnosti, kaže za Dnevne novine stručnjak za bezbjednost, Darko Trifunović.

Trifunović za Dnevne novine ističe da po dezinformacijama prednjače portali i to najčešće neregistrovani, odnosno portali iza kojih stoje nevladine organizacije i udruženja, a ne registrovana medijska kuća.

“Nevladina organizacija može da ima svoju veb stranicu, ali ne može da se bavi plasiranjem dnevnih vijesti. Kod takvih portala ne možete govoriti da u njima rade novinari. Jer, ne rade, a vi ih tretirate kao novinare. I ne samo vi, čak je i OEBS upao u zamku da ljude iz nevladinih organizacija, anonimnih portala, zove novinarima. Time su upali u zamku i otvorili vrata onima koji rade protiv Crne Gore. Ukoliko brzo ne uđete u rješavanje ovog problema, ukoliko što prije ne donesete zakon o medijima i zaštitite svoj javni prostor, može vam se dogoditi da platite visoku cijenu”, upozorava Trifunović.

Podsjeća da je još prije pola godine upozorio da će napad na Crnu Goru biti jači, sofisticiraniji i strašniji od onog 2016. godine.

“To se sada potvrđuje. Napadnuti ste lažnim vijestima, vaša realnost se pokušava izvrnuti, unijeti konfuzija i panika. Posljednje lažne vijesti su tek nagovještaj onoga što se sprema. Zato se morate boriti institucionalno, zakonima. Po meni, hitno se mora napravi krizno tijelo koje će se baviti ovakvim situacijama i davati preporuke šta da se radi. Na prijetnje i rizike država se brani bukvalno hardverom i softverom hardver su institucije, a softver zakoni”, kaže Trifunović.

Stručnjak za bezbjednost kaže da je policija reagovala ispravno u slučajevima dezinformacija kojima je mogla da se izazove panika među građanima, te da se vidi da je na čelu policije osoba koja je bezbjednjak po struci.

“Direktor crnogorske policije zna kako se radi posao. Privođenje ljudi koji su lažnim vijestima mogli da izazovu ogromne probleme po javni red i mir, bilo je potpuno opravdano. Iza tih lažnih vijesti ne stoje novinari, nego razne druge službe. Je li Gojko Raičević novinar? Da li je In4S registrovan kao medij u Crnoj Gori? Nije. Otkud onda Raičević novinar? Naravno da nije i nemojte upadati u tu zamku da ih tako tretirate”, poručuje Trifunović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nobel
Gost
Nobel

A ti si jedan koji radi za njih.

Crni Gnojni Čir
Gost
Crni Gnojni Čir

Onaj Vartolomej širi nekakve neistine da je Miraša raščinio, predao prokletstvu i zabranio mu da se lažno predstavlja. Sreća što Miraš slabo čuje.

Kiko 12 pamti
Gost
Kiko 12 pamti

Opet ovaj 🤣

Bot Bubašvaba
Gost
Bot Bubašvaba

Tako đeco moja svako od 94 vas da podržite. Biće bombona.

Aladin
Gost
Aladin

Najvise ovih dezinformacija dolazi iz Srbije sto se jasno vidi ko nam najvise radi protig drzave.

Marocco
Gost
Marocco

Cilj je da se CG ucini destabilnom zemlje sirenjem lazi i spinovanjem informacija koje strane sluzbe serviraju kako bi preuzeli vlast.

Gordan
Gost
Gordan

Zakoni da se donesu i da se stane na put laznom informisanju.

Cipsy
Gost
Cipsy

Opet su se okomili na nas kao 2016. godine tada su htjeli drzavni udara da izvedu a sad to rade preko laznih informacija.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Odavno je prica za hibridni rat u CG, samo sto se sad osvijestili kroz lazne informacije koje nam strane sluzne serviraju.

KotorankA
Gost
KotorankA

Kad svi budu odgovarali za sirenje laznih vijesti i te kako ce da paze sta plasiraju u javnost

Majka
Gost
Majka

Padaju polako maske, provalili smo svi cilj ovih mrzitelja Cg, ono iz 2016.godine ce biti mala maca za ono sto nam slijedi na sledecim izborima

Sara
Gost
Sara

Najjaci su mi ovi iz Srbije koji ne zele da se mijesaju, a za sve imaju komentar, da mogu sjutra bi nas okupirali

JunaK
Gost
JunaK

Srbija i Spc najvise plasiraju lazne vijesti.. Mile su pare popovima, nije se moglo auto od 100000 od molitvi kupiti

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Mrzitelji Cg koji plasiraju lazne vijesti treba da odgovaraju za svaku napisanu ili izgovorenu rijec!

RatoMir
Gost
RatoMir

Portali nicu preko noci, sire se lazne vijesti, a pojedinci koji ne vide dalje od nosa povjeruju u sve sto im se plasira.. Ali barem iz dana u dan sve vise njih otvara oci

pub111
Gost
pub111

Znamo koje su to obavjestajne sluzbe i koji novinari rade za njih!

Leart
Gost
Leart

Lazne vijesti su ogroman problem u ovako maloj drzavi a jos ih ne sankcionisemo nikako

Stefo12
Gost
Stefo12

Nvo IN4S je klasicna srpska propagandna agencija

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Fake news u zadnje vrijeme dolaze isključivo iz srbije i samo sa jednim ciljem, destabilizacijom naše države

crni
Gost
crni

koliko stručnjaka imamo, pa ovo je strašno

Avro
Gost
Avro

Ovaj se predstavljao kao profesor,a kad je uhvaćen u laži,postao samostalni istraživač! Nešto kao Miraš što je Mitropolit.

Japaj
Gost
Japaj

A ovaj je odakle???

Che Guevara de
Gost
Che Guevara de

Posveti se ti struci,pusti da mi odlucimo sto cemo.Oodavno vas niko i ne shvata ozbiljno.Samo uzimate nase pzre.Trifunovicu,batali.

Send this to a friend