Politika

Junker bi da brže pogura Podgoricu i Beograd ka EU

Žan Klod Junker

Evropska unija će ove godine pružiti važnu političku podršku zemljama Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Uniji, jer je među evropskim partnerima prevagnula svijest da je naš region ponovo bremenit sukobima i nestabilnošću, koji bi se nesumnjivo odrazili i na samu EU.

Diplomatski izvori EU u Briselu su agenciji Beta prenijeli da će već sjutra u Sofiji čelnici Evropske komisije i bugarskog predsjedništva Unije zaokružiti odrednice za strategiju koja će raskrčiti put ka članstvu zapadnobalkanskih zemalja u EU.

U junu će, planirano je, Evropski savjet utvrditi šta su učinile zemlje regiona i posebno koliko su u pregovorima o poglavljima odmakle Crna Gora i Srbija.

Izvori EU objasnili su da tim predsjednika Komisije Žan-Kloda Junkera, Srbiju i Crnu Goru vidi kao prve moguće članice Unije 2025.

Podgorica i Beograd su vidno odmakli u evropskim reformama u odnosu na ostale na Zapadnom Balkanu, te Junker smatra da se to mora uvažiti.

Evropska komisija je u decembru istakla da ima za cilj da pomenute dvije zemlje do 2025. godine, ako ne i ranije, postanu članice Unije.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Madza
Gost
Madza

Daleko je 2025…znas li ti moj Junkeru da cemo se mi do tad poklat na Balkanu a ti ces primat izbjeglice.Pozurite to malo gospodo!

Prvi
Gost
Prvi

E moj Milo iako u boga ne vjerujes on je veliki. Sto ces rec kad izadjes pred bogom oce i Isusom Hristom a i pred Carom Lazarom , svetim Vasilijem Ostroskim i svetim Petrom Cetinjskim. Sto ces reci kad budes izasao bez obezbedjenja i para , go golcat sto ces reci zasto si ovo sve uradio sta ces za opravdanje… Više »

daga
Gost
daga

Poznato je medju kolegama iz EU,da gospodin Junker voli casicu,da nije malo vise “trgnuo”pa se nasalio.

Sekicetnik
Gost
Sekicetnik

Spasavajte ako Boga znate….da bezimo od Srbije i albanije….Boze pomozi …Boze pomozi… boze pomozi…

Send this to a friend